Natalia Gavrilița: Este important să existe un consens social atunci când este vorba despre reforma administrației publice

spot_img

Este important să existe un consens social atunci când este vorba despre reforma administrației publice. O spune prim-ministrul Natalia Gavrilița, potrivit căreia amalgamarea voluntară a localităților este prima etapă a reformei, cea de-a doua etapă fiind regândirea competențelor consiliilor raionale.

Natalia Gavrilița spune că amalgamarea voluntară va fi un proces care va dura mai mulți ani, însă ar fi indicat ca localitățile să se unească până la alegerile locale, notează IPN.

Potrivit premierului, amalgamarea voluntară presupune posibilitatea ca localitățile să se unească în entități mai mari. În acest scop, în bugetul de stat pentru anul 2023 a fost alocată suma de 250 milioane de lei. Banii vor fi oferiți administrațiilor publice care decid să se unească pentru stimulente salariale, dezvoltarea infrastructurii. De asemenea, localitățile supuse procesului de amalgamare vor avea prioritate la alocările din programele de asistență externă.

„Scopul nostru este să ne asigurăm că avem localități suficient de capabile să atragă și să implementeze proiecte din fonduri europene, aceasta fiind o problemă cu care s-au confruntat toate țările care au trecut prin procesul de integrare europeană. Trebuie să ne mișcăm printr-un consens social, de aceea noi venim cu conceptul de amalgamare voluntară. Localitățile pot decide să se amalgameze în localități mai mari pentru că localitățile mai mari au și mai multe venituri, pot atrage specialiști mai buni. Vom acorda stimulente, inclusiv stimulente salariale, inclusiv proiecte pentru reconstrucția drumurilor, pentru a stimula creșterea administrativă a localităților”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul unui interviu la NordNews.

Premierul spune că a doua etapă a reformei va fi redistribuirea competențelor administrației centrale și APL-urile de nivelul I și II. Natalia Gavrilița spune că în cazul alocărilor de fonduri ar fi indicat ca primăriile să beneficieze de bani printr-un proces simplificat, fiind exclusă etapa consiliilor raionale.

„Când avem programe naționale unde majoritatea finanțărilor vin de la bugetul central, poate ar fi cazul să dăm mai multe competențe la nivelul întâi. Pentru că deseori vedem abuzuri la nivelul doi. Regândirea competențelor poate dura. În cazul spitalelor am văzut că este o decizie rapidă pentru că este un număr limitat de instituții, avem planuri de investiții în aceste instituții. În același timp, pentru un sistem mai complex cum ar fi cel al educației, acest proces ar putea dura mai mult. Una este aprobarea actelor normative, dar alta este implementarea la nivel local. Dar la prima etapă vom avea amalgamarea voluntară, acest proces nu va dura doar un an. E bine ca această amalgamare să aibă loc înainte de alegerile locale ca să existe o coordonare, dar e o decizie care se ia la nivel local”, a mai spus prim-ministrul Republicii Moldova.

Potrivit secretarului Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschi, alegerile locale generale din acest an ar trebui să aibă loc fie în ultima duminică din luna octombrie sau prima duminică din luna noiembrie. Data exactă va fi stabilită printr-o hotărâre a CEC cu cel puțin 70 de zile până la ziua alegerilor.

Ion Chicu: Și locuitorii raionului Ialoveni vor participa activ la alegerile prezidențiale, pentru că ei așteaptă schimbări

Ion Chicu, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, desemnat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), constată că oamenii din raionul Ialoveni vor ca statul să fie în slujba cetățenilor, nu a unui partid sau grup de interese străine, ca acum. Ion Chicu declară că a fost azi...

Recomandăm și ..

Vreme răcoroasă, dar fără ploi; Meteorologii anunță maxime de până la 18 grade Celsius

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, astăzi vom avea cer noros pe întreg teritoriul R. Moldova, dar nu vom avea ploi.

Hamas voia ca Iranul şi Hezbollah să participe la atacurile din 7 octombrie 2023, potrivit unor documente secrete

La un an de la atacurile sângeroase din 7 octombrie 2023, soldate cu 1.200 de morţi în Israel, documentele confiscate de armata israeliană şi consultate de New York Times oferă o mai bună înţelegere a planificării îndelungate şi meticuloase a acestor atacuri, relatează AFP, potrivit News.ro.

Harrison Ford, despre chinul prin care a trecut, înainte să devină actor: „Mi-am tăiat o parte din deget”

Harrison Ford a dezvăluit că a lucrat ca bucătar, meserie care i-a creat probleme serioase, înainte de a face din actorie principala sa sursă de venit, relatează săptămânalul american People, citat de Libertatea.ro.

Racii au o zi norocoasă, iar Capricornii au șansa să descopere aurul din viața lor: Află ce-ți prezic astrele

Conjuncția planetară de astăzi promite o zi de transformări și revelații. Fiecare semn zodiacal va resimți influența astrelor într-un mod unic, trezind arhetipurile astrologice care le guvernează. Vă veți regăsi în fața unor alegeri importante sau veți avea ocazia să străluciți în lumina recunoașterii? Horoscopul zilei de 13 octombrie 2024 vă va dezvălui...

Program de Hramul Chișinăului: Cine vor evolua astăzi pe scena din PMAN

Evenimentele organizate cu prilejul Hramului orașului Chișinău încep încep astăzi, 13 octombrie, și vor continua luni, 14 octombrie.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

TELEX LIVE