La o zi după ce a lăudat eforturile Suediei de a obține sprijinul Turciei, pentru aderarea la NATO, liderul turc a lansat dur la adresa Occidentului. Motivul invocat de Erdogan a fost arderea Coranului.
OFERTĂ SPECIALĂ în luna decembrie apartament nou în Bucuresști cu reparație la cheie la doar € 999 m²
Președintele turc Tayyip Recep Erdogan a criticat, joi, Suedia în legătură cu arderea unui Coran la Stockholm și a spus că Turcia nu va ceda niciodată în fața unor politici de provocare sau amenințare.
„Îi vom învăța pe aroganții occidentali că libertatea de exprimare nu este despre cum să insulți valorile sacre ale musulmanilor”, a spus președintele Turciei, la o reuniune a membrilor partidului din partea căruia a candidat la alegerile prezidențiale, cu ocazia sărbătorii musulmane Eid Al-Adha.
Erdogan a mai spus că Turcia va da o ripostă hotărâtă cu privire la acest incident care a avut loc în Suedia.
Bărbatul a fost reținut pentru agitație
În Suedia dreptul persoanelor la proteste publice este respectat, drept pentru care șefii Poliției Naționale au permis protestul care a dus la arderea Coranului.
Doar că după, bărbatul cu pricina care a primit dreptul de a protesta a fost reținut pentru comiterea infracțiunii de agitație împotriva unui grup etnic sau național.
Ministrul turc de externe Hakan Fidan a condamnat protestul și a spus că este inacceptabil să se permită proteste anti-islam în numele libertății de exprimare.
O serie de proteste din Suedia împotriva Islamului și pentru drepturile kurzilor au intensificat tensiunile cu Turcia.
Suedia nu a aderat încă la NATO, după ce Turcia a refuzat să voteze acordul în Parlamentul de la Ankara.
Erdogan se enervează degeaba
Nervozitatea liderului turc vine la doar o zi după ce acesta discutate cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, și a lăudat progresele făcute de Suedia.
Erdogan a apreciat noua lege antiteroristă votată de Parlamentul Suedez, care a intrat deja în vigoare și care vizează grupurile guvernamentale kurde și anti-turce, printre care se numără Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și mișcarea Gülen, care a intrat în vigoare luna aceasta.
Potrivit jurnaliștilor suedezi, Partidul Muncitorilor din Kurdistan era deja inclus pe lista grupărilor considerate teroriste.