Este o încercare de a deplasa vina pentru incompetența

spot_img

Scopul prevederilor antirusești din noua Strategie de Securitate Națională a Republicii Moldova este o încercare de a deplasa asupra Moscovei vina pentru incompetența managerială a autorităților republicii în ajunul alegerilor locale generale, iar întoarcerea de 180 de grade a Moldovei spre Rusia nu are niciun temei.

Ideea se conține în răspunsul purtătoarei de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, la o întrebare a presei cu privire la proiectul documentului în cauză.

“Este evident că scopul prevederilor antirusești din noua Strategie de Securitate Națională a Republicii Moldova este de a încerca să transfere vina pentru incompetența managerială a autorităților republicane către Rusia în ajunul viitoarelor alegeri locale generale din 5 noiembrie și de a justifica noile măsuri represive ale acestora împotriva libertății de exprimare și a disidenței”, a declarat diplomatul. – Există, de asemenea, o dorință clară de a primi încă o porție de ajutor financiar din partea sponsorilor lor occidentali. Nu întîmplător documentul a apărut în pragul celei de-a IV-a reuniuni a “Platformei de susținere a Republicii Moldova”, programată pentru 17 octombrie la Chișinău.

De fapt, a remarcat Zaharova, acest document nu conține nimic nou. “El reprezintă un set standard pentru actuala conducere moldovenească de acuzații neprobate la adresa Rusiei în toate păcatele de moarte. Printre acestea se numără ‘subminarea ordinii constituționale’, ‘șantajul energetic’, ‘finanțarea ilegală’ a unor ‘grupuri criminale’ și ‘răspîndirea de dezinformări și minciuni'”, a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe.

“Ca un panaceu pentru “amenințările hibride” enumerate, se propune creșterea finanțării pentru sectorul de apărare și securitate, intensificarea cooperării cu NATO și statele sale membre și extinderea instrumentelor de suprimare a libertății de exprimare și a opoziției”, a subliniat diplomatul. – Toate aceste directive, motivate de poziția vădit rusofobă a conducerii țării, au fost exprimate în repetate rînduri de Chișinăul oficial anterior, iar în practică acesta a urmat un curs deschis antirusesc în ultimul an și jumătate. Acum, se pare, s-a decis să le fixeze doctrinar”.

Zaharova a mai precizat că noua strategie de securitate națională a Republicii Moldova este menită să înlocuiască un document similar din 2011, care fixa necesitatea menținerii unor relații reciproc avantajoase și a stabilirii unui parteneriat strategic cu Rusia, precum și a dezvoltării potențialului constructiv al relațiilor bilaterale bazate pe principiile egalității suverane și respectului reciproc.

“O astfel de întoarcere la 180 de grade nu are niciun temei. Rusia a tratat întotdeauna cu mare respect interesele Republicii Moldova și ale poporului moldovean, de care ne leagă o istorie de un secol de relații constructive și de prietenie”, a subliniat purtătoarea de cuvînt a Ministerului Afacerilor Externe.

De asemenea, ea și-a exprimat regretul că actuala conducere a Republicii Moldova, spre deosebire de cetățenii țării, se încăpățînează să nu recunoască faptul că o politică externă suverană, neutră și echilibrată este garanția securității naționale autentice a statului, a dezvoltării și prosperității.

Recomandăm și ..

(doc) Averea directorului SIS: Alexandru Musteața a primit, anul trecut, un salariu lunar de aproape 47 mii lei și s-a înoit cu o mașină de 296 mii lei

Directorul Serviciului Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a ridicat un salariu de peste 563 de mii de lei și a primit peste 111 de mii de lei diurne pentru deplasări, anul trecut. Datele au fost reflectate în declarația de avere și interese personale depusă la Agenția Națională de Integritate pentru 2024. Potrivit documentului, soția lui...

Ultima orǎ ..

Expoziție de artă conceptuală la Chișinău: Un apel pentru protejarea mediului prin sunetul albinelor și polenul florilor

Relația dintre natură și activitatea umană asupra ecosistemelor este explorată în cadrul unei expoziții de artă conceptuală, inaugurată la Muzeul Național de artă al Moldovei. Proiectul, inițiat de artiști vizuali din România și Republica Moldova este un strigăt de ajutor pentru protejarea mediului, deosebit de actual astăzi, când lumea este afectată de inundații, incendii de pădure și de secetă.

Cântece pascale, a treia zi de Paști la muzeu. Eveniment cu tradiții și folclor autentic

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, organizează, în Săptămână Luminată, sărbătoarea „A treia zi de Paști la muzeu”. Evenimentul, organizat tradițional de peste două decenii, adună în Casa Mare a muzeului prieteni, ansambluri și amatori de folclor, transmite IPN. Evenimentul va începe pe 22 aprilie la ora 11:00, cu un program de cântece pascale prezentat de ansamblurile folclorice, care vor întregi atmosfera de sărbătoare a învierii lui Hristos. „Inițiată încă la sfârșitul secolului trecut de un grup de etnografi ai muzeului, sărbătoarea cu genericul „A treia zi de Paști la muzeu”...

(video) Incident bizar în capitală: Un bărbat, surprins pe capota unei mașini, în plin trafic

Incident bizar în trafic. Un bărbat a fost surprins pe capota unei Toyota. Potrivit imaginilor video postate pe rețele, incidentul a avut loc pe strada Pușkin, iar la fața locului a intervenit o ambulanță.

Pensiunile turistice, pline de oaspeți și bucate alese în a doua zi de Paște

Forfotă mare astăzi la pensiunile din țară unde atât moldovenii cât și turiștii au sărbătorit a doua zi de Paște. După masa tradițională din prima zi, mulți moldoveni au ales să continue sărbătoarea în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Pensiunile din zonele pitorești ale Moldovei au devenit adevărate locuri de refugiu și reuniune pentru familii întregi.

Cleopatra Stratan a uitat de soțul ei, Edward Sanda: Nici nu l-a băgat în seamă. Ce s-a întâmplat la masă

Edward Sanda și Cleopatra Stratan nu se dezlipesc unul de celălalt. Dar oare petrec prea mult timp împreună, iar plictiseala începe să-și facă simțită prezența? Nu de alta, dar cancan.ro are imagini tari cu cei doi soți, care par destul de absenți, deși fizic erau aproape. Au mers la un mall din Capitală pentru puțin shopping, apoi s-au oprit la un fast-food, însă gesturile romantice au lipsit cu desăvârșire. El mânca liniștit, ea nici nu-l privea și părea afundată în propriile gânduri.

Cultura Chișinăului Interbelic Renaște! Zeci de evenimente, la un festival care va dura 9 luni

În perioada 27 martie – 1 decembrie 2025, la Chișinău se desfășoară Festivalul „Interbellic Fest @CHIȘINĂU.RO”. Proiectul cultural de anvergură este dedicat redescoperirii și celebrării moștenirii artistice, arhitecturale, literare și sociale a perioadei dintre cele două războaie mondiale. Festivalul va cuprinde evenimente desfășurate pe parcursul a nouă luni. Este vorba despre expoziții de artă și tematice, evenimente teatrale și concertistice, lecturi publice, conferințe academice, proiecții de film documentar și ateliere de creație, toate având scopul de a readuce în prim-plan efervescența intelectuală și creativă a anilor 1918–1939. Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM! Evenimentele din cadrul festivalului includ: Expoziții...

Deconectări de lumină, mâine, în Chișinău și în alte localități din țară: Vezi adresele și graficul sistărilor

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Premier Energy anunţă că marți, 22 aprilie, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă