Este o încercare de a deplasa vina pentru incompetența

spot_img
spot_img

Scopul prevederilor antirusești din noua Strategie de Securitate Națională a Republicii Moldova este o încercare de a deplasa asupra Moscovei vina pentru incompetența managerială a autorităților republicii în ajunul alegerilor locale generale, iar întoarcerea de 180 de grade a Moldovei spre Rusia nu are niciun temei.

Ideea se conține în răspunsul purtătoarei de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, la o întrebare a presei cu privire la proiectul documentului în cauză.

“Este evident că scopul prevederilor antirusești din noua Strategie de Securitate Națională a Republicii Moldova este de a încerca să transfere vina pentru incompetența managerială a autorităților republicane către Rusia în ajunul viitoarelor alegeri locale generale din 5 noiembrie și de a justifica noile măsuri represive ale acestora împotriva libertății de exprimare și a disidenței”, a declarat diplomatul. – Există, de asemenea, o dorință clară de a primi încă o porție de ajutor financiar din partea sponsorilor lor occidentali. Nu întîmplător documentul a apărut în pragul celei de-a IV-a reuniuni a “Platformei de susținere a Republicii Moldova”, programată pentru 17 octombrie la Chișinău.

De fapt, a remarcat Zaharova, acest document nu conține nimic nou. “El reprezintă un set standard pentru actuala conducere moldovenească de acuzații neprobate la adresa Rusiei în toate păcatele de moarte. Printre acestea se numără ‘subminarea ordinii constituționale’, ‘șantajul energetic’, ‘finanțarea ilegală’ a unor ‘grupuri criminale’ și ‘răspîndirea de dezinformări și minciuni'”, a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe.

“Ca un panaceu pentru “amenințările hibride” enumerate, se propune creșterea finanțării pentru sectorul de apărare și securitate, intensificarea cooperării cu NATO și statele sale membre și extinderea instrumentelor de suprimare a libertății de exprimare și a opoziției”, a subliniat diplomatul. – Toate aceste directive, motivate de poziția vădit rusofobă a conducerii țării, au fost exprimate în repetate rînduri de Chișinăul oficial anterior, iar în practică acesta a urmat un curs deschis antirusesc în ultimul an și jumătate. Acum, se pare, s-a decis să le fixeze doctrinar”.

Zaharova a mai precizat că noua strategie de securitate națională a Republicii Moldova este menită să înlocuiască un document similar din 2011, care fixa necesitatea menținerii unor relații reciproc avantajoase și a stabilirii unui parteneriat strategic cu Rusia, precum și a dezvoltării potențialului constructiv al relațiilor bilaterale bazate pe principiile egalității suverane și respectului reciproc.

“O astfel de întoarcere la 180 de grade nu are niciun temei. Rusia a tratat întotdeauna cu mare respect interesele Republicii Moldova și ale poporului moldovean, de care ne leagă o istorie de un secol de relații constructive și de prietenie”, a subliniat purtătoarea de cuvînt a Ministerului Afacerilor Externe.

De asemenea, ea și-a exprimat regretul că actuala conducere a Republicii Moldova, spre deosebire de cetățenii țării, se încăpățînează să nu recunoască faptul că o politică externă suverană, neutră și echilibrată este garanția securității naționale autentice a statului, a dezvoltării și prosperității.

Recomandăm și ..

Primul stat NATO care plănuiește să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei.

Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat că Varşovia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian ucrainean, relatează BBC. Propunerea a fost inclusă într-un acord comun de apărare între cele două ţări,...

Arsenie Boca va fi canonizat! Documentele Securității și cele ale Siguranței dovedesc că nu a fost legionar

Arsenie Boca, renumitul preot ortodox român, urmează să fie recunoscut oficial ca sfânt. A fost venerat profund de credincioși timp de decenii, iar rugăciunile sale continuă să fie recitate de nenumărate persoane. Canonizarea sa a fost aprobată de IPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, scrie evz.ro. Cu această ocazie, a apărut o afirmație persistentă potrivit...

VIDEO/ Detalii despre omorul din sectorul Rîșcani al capitalei, percheziții la Comrat, candidatul PSRM la alegerile prezidențiale și dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău | Săptămâna de Gardă

Un lider al unei „grupări criminale” din Turcia a fost ucis în plină zi în sectorul Rîșcani al capitalei. Cum a ajuns acesta în R. Moldova și ce versiuni examinează poliția? Vorbim și despre fostul procuror general care vrea să ajungă președinte, dar și despre școala profesională care avea 200 de burse pentru… 50...

VIDEO Mircea Geoană: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

Sprijinul pe care Alianța Nord-Atlantică a decis să îl acorde Ucrainei la summitul istoric de la Washington reprezintă o garanție suplimentară că Ucraina și Republica Moldova își pot îndeplini calea europeană și transmite un semnal Moscovei că NATO nu va obosi în acest efort, a declarat joi secretarul general adjunct al organizației, Mircea Geoană,...

Convorbire între miniştrii Apărării rus şi american pentru a preveni un ”risc al escaladării”

Miniştrii Apărării rus şi american au evocat vineri „reducerea riscului unei escaladări” în cursul unei convorbiri telefonice, a anunţat Moscova, la două zile după anunţul făcut de Washington privind desfăşurarea punctuală de rachete cu rază lungă de acţiune în Germania, relatează AFP şi Reuters.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora