PAS a executat comanda Maiei Sandu: REFERENDUMUL constituțional va avea loc pe 20 octombrie 2024

spot_img

Pe data de 20 octombrie 2024, cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. La comanda Maiei Sandu, PAS a adoptat proiectul de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional.

Referendumul va fi organizat pe data de 20 octombrie 2024. Se va supune referendumului proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, exprimat prin întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea Constituției cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al țării noastre. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată drept obiectiv strategic al țării. Documentul mai prevede completarea Constituției cu un nou titlu – „Integrarea în Uniunea Europeană”. Astfel, se propune ca aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene să se realizeze de Parlament prin lege organică, iar prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Referendumul republican constituțional va fi organizat la inițiativa președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost semnată de 46 de deputați și a fost avizată de Curtea Constituțională.

Recomandăm și ..

Guvernul pregătește un document privind sistarea activității site-urilor

Guvernul pregătește o instrucțiune care prevede sistarea accesului la paginile web sub pretextul că acestea ar conține informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor. Experții în domeniu sunt îngrijorați, întrucât acțiunile punitive ale autorităților ar putea afecta libertatea de exprimare, activitatea presei și crea riscuri de cenzură, scrie anticoruptie.md. Săptămâna trecută, Parlamentul a retras...

Ultima orǎ ..

Senatori americani cer confiscarea activelor rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina. UE refuză măsura, invocând riscuri juridice și economice

Un grup de senatori din Statele Unite, reprezentând atât Partidul Republican, cât și Partidul Democrat, a cerut administrației președintelui Donald Trump să confiște toate activele înghețate ale Federației Ruse, estimate la peste 300 de miliarde de dolari, și să le utilizeze pentru sprijinirea Ucrainei. Informația a fost relatată de agenția Reuters, care a obținut copia scrisorii transmise pe 21 martie secretarului de stat american, Marco Rubio, scrie DW.

Cum arată robotul creat de China, capabil să taie cabluri submarine: „Are puterea de a destabiliza comunicațiile globale”

South China Morning Post, un cotidian de limbă engleză din Hong Kong, a dezvăluit în weekend că inginerii de la Centrul de Cercetare Navală din China (CSSRC) au conceput un robot capabil să taie cablurile subacvatice ale lumii, principalele canale de transmitere a datelor între continente. Chinezii au publicat inclusiv imagini cu dispozitivul şi cu cablurile deteriorate la teste, scrie observatornews.ro.

O spirală strălucitoare a apărut pe cer după lansarea unei rachete SpaceX

Un fenomen luminos şi neobişnuit a fost vizibil aseară pe cer. Oamenii au surprins o formă de spirală ce ar proveni de la un propulsor al companiei SpaceX deţinută de Elon Musk care tocmai a aruncat un satelit în spațiu.  Acest tip de formațiune poate apărea atunci când o rachetă eliberează combustibil în atmosferă la altitudini mari. Pe măsură ce racheta se rotește, gazele expulzate creează un model spirală vizibil pe cer. Acest fenomen este observat la lansările de sateliți sau la testele de rachete balistice. În ultimii ani, spirale similare au fost raportate în diverse zone ale lumii, adesea...

Evitați centrul capitalei, timp de 2 zile: Traficul rutier va fi restricționat parțial pe principalele artere, anunță Poliția

Poliția Națională informează că, în contextul unei vizite oficiale în capitală, în perioada 25-26 martie, traficul rutier va fi restricționat parțial pe principalele artere din sectorul Centru al capitalei.

Horoscop 25 martie 2025. Zodiile care întâmpină probleme la locul de muncă

Horoscop 25 martie 2025. Ziua de 25 martie 2025 aduce provocări pentru unele zodii, mai ales pe plan profesional. Tensiunile, neînțelegerile sau deciziile greșite pot duce la complicații în carieră și afaceri. Cu toate acestea, pentru alți nativi, ziua vine cu oportunități și clarificări importante. Berbec Ai energie și determinare, dar trebuie să fii atent la modul în care îți exprimi opiniile. Un conflict cu un superior sau un coleg îți poate pune piedici. Încearcă să fii mai diplomat și să nu iei decizii impulsive. Taur Astăzi, răbdarea îți este pusă la încercare. Superiorii ar putea veni cu cerințe suplimentare sau cu schimbări...

Corespondență Dan Alexe // A „doua Doamnă” din SUA pornește spre Groenlanda: își poate oare Danemarca apăra insula autonomă?

Într-o reuniune de lucru a cabinetului său la care presa a avut acces, luni seara, Donald Trump și-a repetat convingerea că uriașul teritoriu danez arctic autonom, Groenlanda, va deveni mai devreme sau mai târziu o posesiune a SUA. Afirmațiile îngrijorătoare ale lui Trump au fost făcute cu câteva ore numai înaintea scandalului care a izbucnit la Washington în legătură cu ceea ce nu poate fi numit decât amatorismul miniștrilor lui Trump, care au făcut ca planurile strategice ultra-secrete în legătură cu o posibilă bombardare masivă a Yemenului să ajungă în telefonul unui jurnalist de la The Atlantic.

Numărul zilelor de concediu medical din cauza depresiei, în creştere cu 50%. Unde se întâmplă?

Numărul zilelor de concediu medical acordate angajaţilor din Germania din cauza depresiei au crescut cu circa 50% anul trecut, potrivit datelor unei companii din domeniul asigurărilor medicale. Raportul privind sănătatea mintală publicat duminică de DAK-Gesundheit a precizat că au existat 183 de zile de concediu medical din cauza depresiei la fiecare 100 de angajaţi asiguraţi de companie în 2024, cu 122 de zile mai mult decât în anul anterior. Numărul zilelor de concediu medical acordate pentru probleme legate de sănătate mintală au crescut de la 323 la 342 la 100 de angajaţi, potrivit datelor, cei mai afectaţi fiind angajaţii din domeniu...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă