În perioada 1 martie – 31 mai, 285 de agricultori din Republica Moldova au solicitat credite de urgență. Cererea acestora a fost aprobată. Menționăm, 90% este garanția din partea statului. Cei mai mulți agricultori care au solicitat creditul de urgență sunt din raionul Cantermir și Edineț.
OFERTĂ SPECIALĂ în luna decembrie apartament nou în Bucuresști cu reparație la cheie la doar € 999 m²
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că pe 31 mai s-a încheiat perioada de recepționare a solicitărilor pentru Creditul Agricol de Urgență. Potrivit Ministerului, începând cu 1 martie au fost recepționate și aprobate 285 de solicitări din partea agricultorilor.
„Acestea au însumat o valoare totală de 86,32 milioane de lei, asigurând credite în valoare de 96,06 milioane de lei”, au comunicat reprezentanții Ministerului.
Creditul Agricol de Urgență a fost conceput de Ministerul Agriculturii și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, cu susținerea Guvernului, pentru agricultorii micro și mici care se ocupă de creșterea cerealelor. Agricultorii pot accesa credite cu o valoare maximă de 500 000 lei, garantate de stat în proporție de 90%.
Cei mai mulți agricultori care au solicitat Creditul Agricol de Urgență sunt din raionul Cantermir – 22, Edineț – 21, Rîșcani și Găgăuzia – 18, Cahul – 16, Orhei – 15, Soroca și Briceni – 13.
Anterior, mai mulți fermieri și-au scos în stradă tehnica agricolă. Ei au protestat pe traseele naționale, ajungând să blocheze vama cu România, Leușeni. În reacție, autoritățile au declarat că sunt dispuse să ajute fermierii, dar țintit. Agricultorii cereau impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.