Magistrații Europeni: Guvernul de la Chișinău să înceteze cu atacurile asupra justiției, iar CSM să ia atitudine

spot_img

Organizația Magistrații Europeni pentru Democrație și Libertăți (MEDEL) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluțiile recente din Moldova în ceea ce privește independența justiției. MEDEL a subliniat preocuparea față de atacurile asupra judecătorilor individuali, care au fost acuzați public de corupție de către actori politici importanți și etichetați drept exemple ale unui sistem judiciar care necesită „curățare”, exclusiv din cauza deciziilor lor.

Într-un comunicat de presă, MEDEL a atras atenția asupra faptului că critica adusă deciziilor judiciare, mai ales atunci când este exprimată de reprezentanții puterilor legislative sau executive, ar trebui să fie gestionată cu atenție, astfel încât să nu afecteze integritatea sau independența sistemului judiciar, anunță Telegraph.

MEDEL a subliniat că „denigrarea și umilirea judecătorilor” în timp ce aceștia își desfășoară activitatea reprezintă o piedică serioasă în îndeplinirea corectă a rolului lor, având un efect intimidant și erodând încrederea publicului în sistemul de justiție.

Organizația a reiterat că puterile executive și legislative au responsabilitatea de a asigura protecția necesară și adecvată împotriva atacurilor sau intimidărilor îndreptate împotriva membrilor sistemului judiciar.

MEDEL a subliniat, de asemenea, că atacurile politice asupra justiției și criticile neechilibrate din partea reprezentanților puterilor executive sau legislative reprezintă o amenințare la adresa echilibrului constituțional într-un stat democratic.

În încheiere, MEDEL a solicitat Guvernului Republicii Moldova să evite orice acțiuni care ar putea afecta independența justiției și a reamintit că este responsabilitatea Consiliului Superior al Magistraturii să intervină atunci când judecătorii sunt supuși declarațiilor care ar putea submina autoritatea și independența lor. Organizația a promis să urmărească îndeaproape evoluția situației și și-a reiterat sprijinul față de judecătorii din Moldova și Asociația lor.

 

Recomandăm și ..

În gimnaziul ”Taras Șevcenko” din Chișinău vor fi deschise clase cu predare în limbile ucraineană și română

Copii refugiaților ucraineni, dar și cei ai etnicilor ucraineni din țara noastră, vor putea să-și continue studiile în limba maternă și să se integreze mai ușor în sistemul educațional din Republica Moldova. Acest lucru va fi posibil după ce în următorul an de studii,...

Marți, 25 iunie 2024, Moldova va încep oficial negocierile de aderare la UE

Prima Conferință Interguvernamentală Moldova-UE va avea loc pe 25 iunie, informează Cristina Gherasimov, ministrul Integrării Europene. “Ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Drept urmare, la...

România are două sisteme Patriot operaționale. Armata română ar putea trimite unul din ele Ucrainei

Oficial, România este apărată de două sisteme Patriot. Al doilea echipament a devenit operațional vineri, după ce militarii români au tras două rachete în poligonul Capu Midia, din județul Constanța. Patriot reprezintă cea mai mare achiziție a României de după Revoluție. Ministerul Apărării Naționale...

Republica Moldova și Ucraina încep oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană pe 25 iunie

Prima conferință interguvernamentală, care este considerată începutul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană, va avea loc pe data de 25 iunie. Anunțul a fost făcut de Belgia, care deține în acest semestru președinția prin rotație a Uniunii Europene...

🛑Îmi e rușine puțin că nu știam despre ziua onomastică a lui Spiridon Vangheli

🛑Îmi e rușine puțin că nu știam despre ziua onomastică a lui Spiridon Vangheli https://t.me/tudorulianovschi/64

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora