În gimnaziul ”Taras Șevcenko” din Chișinău vor fi deschise clase cu predare în limbile ucraineană și română

spot_img
spot_img

Copii refugiaților ucraineni, dar și cei ai etnicilor ucraineni din țara noastră, vor putea să-și continue studiile în limba maternă și să se integreze mai ușor în sistemul educațional din Republica Moldova. Acest lucru va fi posibil după ce în următorul an de studii, la gimnaziul ”Taras Șevcenko” din Chișinău vor fi deschise mai multe clase cu predare în limbile ucraineană și română, scrie Moldpres.md

Clasele vor fi deschise atât la ciclul primar (I și IV), cât și la cel gimnazial (V). Elevii vor studia în limbile ucraineană și română (cu respectarea curriculumului național), iar profesorii vor fi selectați din rândul refugiaților și al cadrelor didactice din țara noastră, cunoscători de limba ucraineană. De asemenea, vor fi organizate cursuri de instruire pentru profesori și activități culturale pentru elevi, cu scopul de a îmbunătăți competențele lingvistice.

În prezent, MEC poartă discuții cu parteneri internaționali în vederea obținerii unui suport financiar pentru renovarea și dotarea spațiilor de studii și sălilor sportive, precum și pentru traducerea unor manualelor în limba ucraineană.

Potrivit datelor MEC, în școlile și grădinițele din Republica Moldova sunt încadrați peste 2300 de copii din Ucraina.

 

Recomandăm și ..

VIDEO Mircea Geoană: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

Sprijinul pe care Alianța Nord-Atlantică a decis să îl acorde Ucrainei la summitul istoric de la Washington reprezintă o garanție suplimentară că Ucraina și Republica Moldova își pot îndeplini calea europeană și transmite un semnal Moscovei că NATO nu va obosi în acest efort, a declarat joi secretarul general adjunct al organizației, Mircea Geoană,...

Convorbire între miniştrii Apărării rus şi american pentru a preveni un ”risc al escaladării”

Miniştrii Apărării rus şi american au evocat vineri „reducerea riscului unei escaladări” în cursul unei convorbiri telefonice, a anunţat Moscova, la două zile după anunţul făcut de Washington privind desfăşurarea punctuală de rachete cu rază lungă de acţiune în Germania, relatează AFP şi Reuters.

Boeing și-a avertizat clienții de noi întârzieri în livrarea avioanelor 737 Max

Constructorul american de avioane Boeing i-a informat pe unii clienţi care au comandat aparate 737 Max, ce urmau să fie livrate în 2025 şi 2026, că vor mai avea de aşteptat până când vor intra în posesia avioanelor, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres, citând surse din apropierea acestui dosar.

Aderarea la UE, prioritară pe agenda băncilor centrale din Republica Moldova și Ucraina

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a avut o întrevedere cu omologul său din Ucraina, Andriy Pyshnyy, aflat la Chișinău pentru a participa la reuniunea Constituenței Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.

Moarte învăluită în mister, la Soroca. Cadavrul unui bărbat găsit zăcând în curte

Un bărbat a fost găsit zăcând fărăr suflare în curtea casei sale. Descoperirea macabră a fost înregistrată ieri-seara, în jurul orei 19:25, în localitatea Stoicani, din raionul Soroca, susțin sursele PulsMedia.MD.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora