Republica Moldova a ajuns al patrulea furnizor de benzină în Ucraina

spot_img
spot_img

În primele patru luni ale anului 2024, Republica Moldova a majorat cu circa 10% exportul de benzină în Ucraina, până la circa 40.000 de tone, devenind astfel al patrulea furnizor de benzină în Ucraina, după România, Polonia și Lituania, se constată într-o analiză a portalului specializat ucrainesc Enkorr.

Pe de altă parte, se atestă o prăbușire de 13 ori, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, a livrărilor de motorină din Republica Moldova pe piața ucraineană, scrie MOLD-STREET.

În consecință, în primele patru luni ale anului 2024 importul de motorină în Ucraina prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a constituit un volum de doar 7.500 de tone.

O situație similară a fost și în cazul importurilor de motorină din Bulgaria, care s-au diminuat de 13 ori și au constituit un volum de 11.600 de tone, susține Enkorr.

O astfel de evoluție este explicată prin faptul că, în octombrie 2023, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a redactat o listă cu 32 de porturi și terminale care furnizează motorină rusească în Ucraina, în care apare și Portul Internațional Liber Giurgiulești, alături de 16 porturi, terminale și depozite din Turcia, 9 porturi și terminale din Bulgaria etc.

Urmare a deciziei Serviciului de Securitate al Ucrainei, a început vămuirea motorinei care este importată din Republica Moldova, în special, de la terminalul petrolier din Giurgiulești, dar și din unele depozite de petrol bulgare.

La acel moment, administrația Danube Logistics, operatorul PILG aflat sub controlul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, a anunțat că oprește operațiunile comerciale cu produse petroliere de origine rusă.

Cu toate acestea, compania nu a negat faptul că terminalul a primit anterior încărcături cu produse petroliere rusești, dar a explicat că acestea au fost cazuri izolate.

Potrivit Enkorr, acum principalii furnizori de motorină în Ucraina sunt Polonia și România, care și-au majorat cota și continuă să domine piața petrolieră din Ucraina.

 

MAI MULT RADIO CHISINAU

Recomandăm și ..

Emilian Galaicu-Păun, scriitorul fără telefon mobil: „Telefonul nu este în stare să înlocuiască biblioteca”

Astăzi, când telefoanele mobile au devenit indispensabile pentru majoritatea pământenilor, există și oameni care niciodată nu au avut astfel de aparate și nici nu au nevoie de ele. Nu din cauza sărăciei sau a cine știe cărei teorii a conspirației, ci din simplul motiv că persoanele în cauză simt inutilitatea acestor dispozitive în viața...

JO 2024: Flacăra olimpică soseşte la Paris de Ziua Naţională a Franţei

Flacăra olimpică, al cărei periplu prin Franţa a început în luna mai la Marsilia, după o ceremonie fastuoasă la sosirea sa din Grecia, este aşteptată duminică la Paris, chiar de Ziua Naţională a ţării gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din acest an (26 iulie-11 august).

Opere ale pictorului român Ion Theodorescu-Sion, prezentate la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Opere de artă ce aduc în prim-plan portrete ale țăranilor și portrete de femei, precum și o diversitate de naturi statice au fost prezentate publicului larg la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Expoziția cuprinde lucrări ale celebrului pictor român Ion Theodorescu-Sion, din colecțiile private și ale muzeelor din România, transmite IPN.

Traficul rutier pe bulevardul Decebal din capitală, suspendat în totalitate până diseară; Se execută lucrări de reparație

Primăria Chișinău informează conducătorii auto și pietonii că începând de ieri, 12 iulie, ora 19:00, și până astăzi, 13 iulie, ora 21:00, traficul rutier pe bd. Decebal, tronsonul cuprins între bd. Iuri Gagarin și str. Trandafirilor, va fi suspendat total.

O femeie i-a tăiat penisul soțului supărată pentru ce a spus acesta în timpul actului sexual. Riscă de la 12 la 40 de ani de închisoare

O soție furioasă i-a tăiat penisul soțului ei după ce acesta ar fi rostit numele altei femei în timp ce făceau sex, potrivit Daily Mail Online. Bărbatul a ajuns la spital, iar femeia a fost arestată.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora