NATO se pregătește de război

spot_img
spot_img

La summitul de la Washington, cei 32 de aliați vor discuta despre implementarea planurilor lor regionale de apărare, scrie Le Figaro

În spatele ușilor închise, aliații își vor pune cărțile pe masă. „ Planurile de apărare au fost aprobate anul trecut. Acum o să vedem decalajul cu ceea ce este în frigider”, observă un ofițer francez superior, lucid cu privire la ambițiile Alianței și la mijloacele militare reale de care dispune. La summitul de la Vilnius, Alianţa Atlantică a adoptat o „familie de planuri” , adică opţiuni militare dezvoltate tocmai după scenariile unui atac al Rusiei . La summitul de la Washington , care se desfășoară până joi, aliații se vor angaja într-un exercițiu de transparență unul cu celălalt cu privire la ceea ce fiecare armată poate să promită și să ofere. Exercițiul va fi uneori dureros. Este urgent, dat fiind riscul de război care nu mai este doar o ipoteză teoretică. Dar NATO trebuie să fie pregătită să se apere „în această seară”, dacă este necesar, se tot repetă ​​în cadrul Alianței.

„Suntem într-o situație în care avem cele mai slabe armate din istoria recentă, cu cea mai lungă graniță cu Rusia” , continuă ofițerul francez. „Războiul din Ucraina va dura” , adaugă el. Forțează NATO să se concentreze asupra fundamentelor sale: apărarea teritoriilor sale. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, NATO a desfășurat patru batalioane suplimentare de-a lungul graniței sale de est, ridicând numărul la opt. Aceste forțe au fost concepute inițial pentru a realiza solidaritatea transatlantică. Un atac rusesc asupra oricăreia dintre țări ar fi implicat forțe aliate și ar fi declanșat articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, care prevede solidaritatea între statele membre.

Această strategie nu mai este considerată suficientă, iar mantra Alianței presupune acum apărarea fiecărui centimetru de teritoriu. Aliații vor să evite o strategie de fapt împlinit și un conflict care ar îngheța la scurt timp după izbucnirea acestuia. Logica de întărire și răspuns pentru a „pedepsi” un atac, așa cum sa imaginat în timpul Războiului Rece, nu mai este considerată suficientă. Aliații vor acum să descurajeze Rusia , „prevenind-o” să nu spere la un câștig. Este vorba de „a respinge mai degrabă decât a expulza” , rezuma textele aliate.

Planuri secrete de apărare

Armatele cresc în putere. Anul viitor, francezi, britanici și chiar canadieni vor practica dislocații la nivel de brigadă, adică în jur de 4.000 de soldați. În Lituania, Germania plănuiește să instaleze o brigadă permanentă, chiar dacă Bundeswehr nu pare să aibă încă mijloacele. Vesticilor le lipsesc resursele umane pentru a pune la punct câte brigăzi sunt necesare.

„Noul model de forță” intenționează să poată mobiliza 300.000 de soldați în 30 de zile

Planurile de apărare sunt, evident, ținute secrete. Pentru a câștiga consistență, acestea au fost regionalizate: apărarea Alianței este împărțită în trei zone, nord, centru și sud. Alianța dorește, de asemenea, să-și restructureze lanțul de comandă pentru a-l face mai receptiv la amenințări. Zona atlantică și nordul Europei sunt astăzi controlate din Norfolk în Statele Unite… Dar geografia Alianței s-a schimbat. Un nou centru de comandă terestră va fi înființat în Finlanda, care a aderat la NATO anul trecut.

Chiar dacă Alianța menține o viziune „360 de grade” , preocupările sunt evident concentrate în țările baltice, în jurul enclavei Kaliningrad , între Lituania și Polonia și de-a lungul Finlandei. Sunt în curs de luare în considerare relocarea comandamentului operațional de la Brunssum, în Germania.

Întărirea frontierelor NATO în Europa de Est

În fața acestor riscuri, țările baltice și Polonia și-au anunțat și intenția de a construi o linie de apărare la granița lor formată din buncăre, dinți de dragon și minate dacă este cazul. Polonia intenționează să crească personalul militar de-a lungul graniței sale de la 6.000 în prezent la 17.000, inclusiv 9.000 în rezervă. De asemenea, planurile aliate prevăd exact ce forțe ar trebui să furnizeze fiecare armată. „ New Force Model” intenționează să poată mobiliza 300.000 de soldați în 30 de zile. „ Este nevoie de un efort substanțial pentru europeni și implică abordarea unor subiecte concrete precum logistica sau formarea. Efortul de făcut nu s-a încheiat ” , observă fostul secretar general adjunct al NATO Camille Grand.

Alianța detaliază și materialele necesare. Europenii trebuie să investească în capacități de lovitură profundă, cum ar fi Himars americane, sau mijloace de apărare aeriană. Inventarul evidențiază deficiențele europene și dependența continentului de Statele Unite ale Americii pentru anumite capacități așa-numite critice, cum ar fi capacitățile spațiale sau de informații. Însă eforturile bugetare depuse de europeni în prezent urmăresc doar să-și aducă armatele la standarde după decenii de subinvestiții. Disponibilitatea anumitor mijloace este critică.

În perioada Războiului Rece, Aliații se pregăteau pentru o invazie terestră a forțelor Pactului de la Varșovia. Europenii trebuiau să mențină pozițiile până la sosirea întăririlor. Astăzi, Occidentul are în vedere și incursiuni limitate ale Rusiei, pentru a testa rezistența Alianței, sau chiar operațiuni complexe, amestecând zone tradiționale de operare cu noi câmpuri de luptă precum cyber, spațiu, marinari sau chiar lupta pentru influență. „ Fiecare perioadă istorică are un tip de război. Au fost războaie agricole : pentru a câștiga, a fost necesar să se lipsească adversarul de resurse, apoi războaie industriale, unde producția de arme era crucială. Astăzi suntem în războaie digitale ” , analizează sursa franceză.

Stocurile de arme insuficiente pentru a susține un război lung

Regenerarea forțelor ruse, epuizate de războiul din Ucraina, ar putea dura trei-patru ani, potrivit celor mai pesimiste estimări din cadrul NATO. Dacă ar fi profitată, această întârziere ar permite forțelor aliate și în principal europene să-și reînnoiască stocurile. În prezent, ele sunt la cel mai scăzut nivel și sunt insuficiente pentru a susține un război lung. Dar Alianța este conștientă de întârzierea sa. „ Astăzi cele 4 C sunt aliniate : cash, combat power, capabilities et cooperation (numerar, putere de luptă, capacități și cooperare” , explică, folosind formularea engleză, Guillaume Lasconjarias, profesor asociat la Sorbona și specialist în probleme de apărare. Acum sunt disponibili bani pentru a reconstrui capabilități care vor reda puterea de luptă unei coaliții care știe să construiască o cooperare eficientă.

Când vine vorba de războiul hibrid, unele subiecte pot intra în subordinea NATO, iar altele nu. NATO are know-how, de exemplu, în război electronic sau cibernetic, unde există mijloace de asistență între statele membre.

Camille Grand, de la ECFR

De exemplu, țările aliate au abordat în sfârșit problema „mobilității militare” pentru a facilita mișcările logistice ale forțelor lor între diferite țări. Germania, care ocupă o poziție centrală din punct de vedere geografic, elaborează un plan pentru coridoarele militare. Nevoile de finanțare se ridică la 30 de miliarde de euro în Germania pentru renovarea infrastructurii. „Este NATO pregătită pentru război ? Dacă întrebarea ar fi fost pusă în 2021, răspunsul ar fi fost nu. Astăzi, încă nu este un da, dar este mai mult decât poate” , estimează cercetătorul Guillaume Lasconjarias. În ciuda slăbiciunilor lor, forțele Alianței rămân potențial superioare celor ale Rusiei. Fără a socoti resursele americane, aliații au pe hârtie o rezervă de 1,8 milioane de soldați, 6.000 de tancuri și 2.500 de avioane, față de 1,1 milioane pe partea rusă, 2.000 de tancuri și 1.300 de avioane.

Principala slăbiciune provine din lipsa muniției, a pieselor de schimb și a capacității de a-și asuma riscuri. Aceste forțe sunt susținute și de o descurajare nucleară, completată de forțe strategice americane, britanice și franceze. Acesta este motivul pentru care Rusia nu urmează strategia unei confruntări directe și pe scară largă, ci mai degrabă o confruntare „ hibridă ” formată din atacuri cibernetice. Investește în capacități spațiale pentru a amenința sateliții de care depind occidentalii sau în fundul mării adânci, pentru a viza cablurile submarine.

Zonele gri ale Alianței

Rusia vizează zonele gri ale Alianței. Spațial, cibernetic… Capacitățile americane și europene sunt inegale, iar cooperarea este încă recentă în aceste domenii de suveranitate. Definirea pragului de trecere a atacului hibrid în război revine și fiecărui stat, ceea ce împiedică recurgerea la solidaritatea aliată. „ Activarea articolului 4 sau a articolului 5 este o decizie națională ” , explică Tuuli Duneton, subsecretar de stat pentru apărare al Estoniei. „ În Estonia, activitățile (hibridul Rusiei) nu au atins acest prag ” , adaugă ea, în timp ce țara ei a fost supusă atacurilor cibernetice sau a actelor de intimidare de ani de zile.

„Când vine vorba de războiul hibrid, unele subiecte pot cădea sub NATO, iar altele nu. NATO are know-how, de exemplu în război electronic sau cibernetic, unde există mijloace de asistență între statele membre” , explică Camille Grand, de la ECFR. Muntenegru a profitat de acest lucru, de exemplu, după un atac masiv. „În domeniul informațional, este și mai complicat. Nu depinde de NATO să contracareze procesele de destabilizare electorală. Dar acest lucru poate avea un impact asupra forței Alianței. Uniunea Europeană are un rol mai central în acest domeniu” , continuă cercetătorul.

Înainte de alegerile europene și legislative, serviciile franceze au observat o creștere a atacurilor informaționale. Dacă impactul lor nu trebuie exagerat, acestea fac parte din confruntarea pentru care europenii trebuie să fie pregătiți, nu numai acum, așa cum o cere doctrina aliată, ci pe termen lung.

Recomandăm și ..

Curtea Constituțională: Sesizarea comuniștilor privind decretul prin care a fost demis Stoianoglo este inadmisibilă

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților comuniști Diana Caraman, Constantin Starîș, Vladimir Voronin, Oleg Reidman și Nicolai Rusol, care au solicitat controlul constituționalității decretului de demitere a lui Alexandr Stoianoglo. Documentul a fost semnat de Maia Sandu pe 26 septembrie 2023. Conform parlamentarilor, decretul ar încălca principiul de separare a puterilor în stat, notează...

Ucraina strânge probe pentru CPI privind victimele civile ale minelor terestre lăsate de ruşi

Ucraina a documentat moartea a aproape 300 de civili din cauza minelor terestre lăsate de forţele ruse şi strânge probe pentru Curtea Penală Internaţională (CPI), a anunţat vineri Serviciul ucrainean de securitate (SBU), transmite Reuters.

Premierul Poloniei îl acuză pe fostul ambasador al ţării sale la NATO de contacte cu servicii de informaţii străine

Prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a acuzat vineri pe fostul ambasador al Poloniei la NATO, numit în 2019 de fosta putere naţionalistă şi rechemat la sfârşitul lui mai, că a întreţinut contacte cu servicii de informaţii străine şi a obţinut avantaje financiare neautorizate, informează Agerpres.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora