Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, explică soluția de astăzi a Curții Constituționale asupra unei sesizări vechi a comuniștilor (noiembrie 2023) nu este despre legalitatea sau ilegalitatea eliberării din funcție, dar despre frică și despre acordarea imunității Maiei Sandu împotriva unei ulterioare urmăriri penale pentru abuzurile comise în procesul de eliberare a lui Stoianoglo din funcția de Procuror general.
De fapt, Curtea a spus că Maia Sandu a avut doar un rol formal în acest proces și de la ea nu prea ai ce cere.
Fadei Nagacevschi declară că toate pretențiile trebuie să fie la Consiliul Superior al Procurorilor.
Doar că Maia Sandu trebuie să conștientizeze că efectele unei decizii a Curții Constituționale nu reprezintă o imunitate adecvată și la subiect se va mai reveni, în momentul când se va constata că rolul dumneaei nu a fost chiar formal.
Cazul lui Stoianoglo rămâne în continuare pendinte pe rolul instanțelor judecătorești, mai spune fostul ministru al Justiției.
Cei care au comis abuzuri vor fi sancționați.
Ah da, Maia Sandu trebuie să ne dea explicații de ce decretul de eliberare din funcție a lui Stoianoglo a fost emis peste circa un an și jumătate de la propunerea CSP.
Or, pare a fi un abuz de drept emiterea tardivă a decretului, cu scopul de a menține artificial sub control politic instituția procuraturii prin intermediul unui procuror general interimar fără mandat stabil și șantajabil politic, similar procedurilor aplicate judecătorilor care astăzi sunt influențați politic grație vettingului care le destabilizează mandatul, mai specifică Fadei Nagacevschi, vice președinte PDCM.
Sau totuși de frică s-a emis decretul tardiv?, se întreabă Fadei Nagacevschi.