Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, refuză până la această oră să spună dacă în Republica Moldova va instituită starea de urgență în agricultură. Un răspuns va avea abia vineri, 6 septembrie curent, pe la amiază, după o discuție matinală programată cu agricultorii. Oficialul susține că are o abordare profesionistă de care se ține, astfel încât asemenea situații să nu mai aibă caracter repetitiv. Mai multe declarații a făcut la emisiunea „Puterea A Patra” de la N4, ediția de joi seara, 5 septembrie curent.
„Încă mai primim din raioane acte de calamitate. Au fost afectate 290 de mii de hectare de porumb în Republica Moldova, din 1,583 de milioane de hectare, ceea ce înseamnă 20-25%. Măsurile trebuiesc luate reieșind din zonalitate, vor fi complexe și de lungă durată. Fiecare măsură întreprinsă la nivel oficial necesită analiză prin prisma efectelor care le va aduce. … La București, am discutat cu omologul român despre măsurile aplicate în situații similare. În România, au fost afectate 2,2 milioane de hectare din totalul de 9 milioane”, a declarat ministrul.
„În afară de cele 100 de milioane de lei, MAIA s-a adresat la FAO. Până la sfârșitul săptămânii, azi-mâine, directorul FAO ne va spune dacă va fi posibil să distribuim agricultorilor material semincer. … Situația regională este extrem de complicată. Spre exemplu, dacă vorbim de nordul Moldovei, unde de regulă nu era secetă, anul curent a fost afectat în jumătate cât în Cahul”, a continuat el.
CITEȘTE ȘI Agricultorii, nemulțumiți de cele 100 milioane lei alocate de Guvern. Spun că vor începe protestele
Vladimir Bolea a lăudat munca agricultorilor, dar a dat de înțeles că nu poate închide ochii la faptul că aceasta nu se transformă în „profit final”. Și-a reiterat opinia despre înlocuirea soilor de plante, în funcție de condițiile din zona în care sunt sădite.
„Ne interesează viziunea de viitor. … Azi este analizată opțiunea de a emite stare de urgență în agricultură, dar mâine, după ora 12:00, va fi luată o decizie. Nu vreau să mai repetăm anul 2024, 2023, 2022, 2020 și 2019”, a conchis ministrul.
DE ASEMENEA CITEȘTE Stare de urgență în agricultură? Autoritățile nu exclud că va fi instituită
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul Ne așteaptă tradiționalele proteste ale agricultorilor? Ministrul Bolea se ține de „o abordare profesionistă” apare prima dată în Realitatea.md.
MAI MULT REALITATEA