Schimbările climatice devin prea evidente. Vara anului 2024 – cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ

spot_img

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ, ceea ce face și mai probabil ca acest an să devină cel mai cald înregistrat vreodată de omenire, a raportat vineri, 6 septembrie, serviciul european pentru climă Copernicus, potrivit The Associated Press.

Vara meteorologică din emisfera nordică – iunie, iulie și august a avut o medie de 16,8 grade Celsius, potrivit sursei citate. Aceasta este cu 0,03 grade Celsius mai caldă decât vechiul record din anul 2023. Înregistrările Copernicus datează din 1940, dar înregistrările americane, britanice și japoneze, care încep la mijlocul secolului al XIX-lea, arată că ultimul deceniu a fost cel mai cald de când se fac măsurători regulate și probabil din ultimii 120.000 de ani, scrie Digi24.ro. Potrivit surselor citate, lunile august din anii 2024 și 2023 au fost la egalitate cele mai calde din lume.

În iulie a fost pentru prima dată în mai bine de un an când nu a fost stabilit un nou record, la o mică distanță de anul 2023, dar pentru că luna iunie 2024 a fost mult mai fierbinte decât iunie 2023, această vară în ansamblu a fost cea mai fierbinte, a declarat directorul Copernicus, Carlo Buontempo.

Odată cu temperaturile ridicate, punctul de rouă, una dintre modalitățile de măsurare a umidității aerului, a fost probabil la un nivel record sau aproape de acesta în vara dată pentru cea mai mare parte a lumii, a mai adăugat el.

Punctul de rouă este temperatura la care vaporii de apă încep să condenseze la nivelul unei suprafețe, într-un anumit interval al umidității relative. Până luna trecută, Buontempo, la fel ca alți climatologi, nu era sigur că anul 2024 va doborî recordul de cel mai cald an stabilit anul trecut, mai ales pentru că august 2023 a fost mult mai caldă decât media. Dar apoi acest august 2024 a egalat 2023, făcându-l pe Buontempo „destul de sigur” că acest an se va încheia ca fiind cel mai fierbinte înregistrat vreodată.

„Pentru ca anul 2024 să nu devină cel mai cald din istorie, trebuie să asistăm la o răcire foarte semnificativă a peisajului în ultimele câteva luni, ceea ce nu pare probabil în acest stadiu”, a spus directorul Copernicus.

Odată cu prognoza La Nina – o răcire naturală temporară a unor părți din Pacificul central – este posibil ca ultimele patru luni ale anului să nu mai înregistreze recorduri, așa cum s-a întâmplat în cea mai mare parte a ultimului an și jumătate. Dar nu este posibil să se răcească suficient pentru a împiedica anul 2024 să doboare recordul anual, potrivit lui.

Potrivit climatologilor, acestea nu sunt doar cifre de record, ci reprezintă fenomene care afectează oamenii.

Jennifer Francis, climatolog la Woodwell Climate Research Center din Cape Cod, a declarat că a existat un adevart potop de fenemone extreme cu căldură, inundații, incendii de vegetație și vânturi puternice care adesea sunt violente și periculoase.

„La fel ca oamenii care trăiesc într-o zonă de război, cu zgomotul constant al bombelor și zgomotul armelor, devenim surzi la ceea ce ar trebui să fie clopote de alarmă și sirene antiaeriene”, a spus Francis într-un e-mail.

În timp ce o parte din căldura record de anul trecut a fost determinată de El Nino – o încălzire naturală temporară a unor părți din Pacificul central care modifică vremea la nivel mondial – acest efect a dispărut, ceea ce arată că principalul factor este reprezentat de schimbările climatice pe termen lung provocate de om prin arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale, a declarat Buontempo.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Schimbările climatice devin prea evidente. Vara anului 2024 – cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ apare prima dată în Realitatea.md.

MAI MULT REALITATEA

Recomandăm și ..

(doc) Averea directorului SIS: Alexandru Musteața a primit, anul trecut, un salariu lunar de aproape 47 mii lei și s-a înoit cu o mașină de 296 mii lei

Directorul Serviciului Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a ridicat un salariu de peste 563 de mii de lei și a primit peste 111 de mii de lei diurne pentru deplasări, anul trecut. Datele au fost reflectate în declarația de avere și interese personale depusă la Agenția Națională de Integritate pentru 2024. Potrivit documentului, soția lui...

Ultima orǎ ..

Cultura Chișinăului Interbelic Renaște! Zeci de evenimente, la un festival care va dura 9 luni

În perioada 27 martie – 1 decembrie 2025, la Chișinău se desfășoară Festivalul „Interbellic Fest @CHIȘINĂU.RO”. Proiectul cultural de anvergură este dedicat redescoperirii și celebrării moștenirii artistice, arhitecturale, literare și sociale a perioadei dintre cele două războaie mondiale. Festivalul va cuprinde evenimente desfășurate pe parcursul a nouă luni. Este vorba despre expoziții de artă și tematice, evenimente teatrale și concertistice, lecturi publice, conferințe academice, proiecții de film documentar și ateliere de creație, toate având scopul de a readuce în prim-plan efervescența intelectuală și creativă a anilor 1918–1939. Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM! Evenimentele din cadrul festivalului includ: Expoziții...

Deconectări de lumină, mâine, în Chișinău și în alte localități din țară: Vezi adresele și graficul sistărilor

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Premier Energy anunţă că marți, 22 aprilie, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice.

Ultimele imagini cu Papa Francisc, în duminica Paștelui

Ultima apariție publică a Papei Francis a fost duminică, în prima zi de Paște, când a binecuvântat de la balcon mulţimea de oameni care era adunată în Piaţa Sfântul Petru, iar apoi a ieșit cu papamobilul printre oameni. Printre cei adunaţi la Vatican se aflau şi mai multe cupluri cu bebeluşi, care au primit binecuvântarea Papei Francisc. Deşi este slăbit şi se află în perioada de covalescenţă, Papa Francisc nu a avut un aparat de oxigen, în ciuda spitalizării sale recente pentru dublă pneumonie. În prima parte a zilei de duminică Suveranul Pontif s-a întâlnit cu vicepreşedintele american JD Vance, aflat în vizită...

Reprezentanți ai Ucrainei participă la o nouă rundă de negocieri la Londra

O nouă rundă de negocieri privind Ucraina va începe pe 22 aprilie la Londra, continuând discuțiile desfășurate săptămâna trecută la Paris. Anunțul a fost făcut de deputatul Radei Supreme, Aleksei Goncearenko, pe canalul său de Telegram, transmite RBK.

Cum se alege noul Papă: Conclavul cardinalilor și semnificația fumului alb de la Vatican

După moartea sau demisia unui Papă, întreaga lume catolică își îndreaptă privirea spre Vatican, unde urmează unul dintre cele mai solemne și misterioase procese din Biserica Catolică: alegerea noului Suveran Pontif. Acest proces se numește Conclav, un eveniment cu reguli stricte, tradiții seculare și simboluri profund semnificative, dintre care cel mai cunoscut este fumul alb care iese din Capela Sixtină, scrie playtech.ro.

Atenție, consumatori, faceți rezerve de apă: Mâine se anunță sistări pe mai multe străzi din capitală

Locuitorii de pe mai multe străzi din capitală rămân mâine, 22 aprilie, fără apă potabilă la robinete, anunță Apă Canal Chișinău. Sistările au loc în legătură cu executarea lucrărilor planificate.

Un bărbat s-a lăudat cu un zbor de lux de 50.000 de dolari la First Class. Internauții – invidioși

Un bărbat a stârnit un val de furie online, după ce s-a lăudat cu un zbor de 50.000 de dolari la clasa business și a publicat un mesaj „motivațional” despre călătoria sa extravagantă. După ce postarea lui a devenit virală, a dat vina pe ChatGPT: „M-a făcut să par un nesuferit”. O postare a lui Jake Bass, care se prezintă pe rețelele sociale drept fondator și CEO, a devenit virală după ce acesta s-a lăudat cu un zbor de lux pe distanță lungă. „Tocmai am zburat cu tata în Dubai. First class. Emirates. 50.000 de dolari zborul. 470 de pasageri. Doar...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă