În opt luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit 43,05 miliarde de lei. Informațiile au fost prezentate de către Ministerul Finanțelor.
Potrivit departamentului, încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă circa 18,7 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal, 24,5 miliarde de lei, scrie moldpres.md.
Cheltuielile bugetului de stat au constituit aproximativ 51,1 miliarde de lei, fiind în creștere cu 1,8% sau cu 899 milioane de lei comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.
Ministerul Finanțelor a precizat că executarea bugetului de stat, la finele lunii august a anului curent s-a încheiat cu un deficit de puțin peste opt miliarde de lei.
În consecință, cota transferurilor a crescut cu peste 5 puncte procentuale: de la 60,8%, la circa 66%, anunță Mold-street.
Potrivit Ministerului Finnațelor, executarea bugetului de stat, la finele lunii august a anului curent, sa încheiat cu un deficit de 8,03 miliarde lei. Sursele de finanțare a deficitului s-au format în special din surse interne, în valoare de 7,7 miliarde lei. Alte 2,04 miliarde lei au provenit din surse externe.
Menționăm că anterior Ministerul Finanţelor s-a arătat mai puţin optimist privind perspectivele executării bugetului public național până la finele anului 2024, în special la capitolul venituri şi deficit bugetar.
Conform Ministerului Finanţelor, comparativ cu indicatorii aprobați, veniturile bugetului public național se estimează că vor creşte cu doar 18 milioane lei, în timp ce cheltuielile – cu 821 milioane lei, iar deficitul se va majora cu încă 803 milioaned lei, ajungând la 16,59 miliarde lei sau 5,06% din PIB.
Din aceleaşi motive au fost revizuiţi şi indicatorii bugetului de stat pentru anul 2024,
respectiv veniturile vor înregistra o diminuare cu 801,5 milioane lei și vor constitui 65,83 miliarde lei, iar cheltuielile se vor majora cu 386,3 milioane lei și vor constitui 82,61 miliarde lei.
În consecinţă, soldul bugetar (deficitul) se va majora cu circa 1,19 miliarde lei și va constitui suma de 16,78 miliarde lei, estimează Ministerul Finanţelor.
Cel mai mare impact asupra veniturilor bugetului de stat o va avea scăderea cu circa 1,12 miliarde de lei a încasărilor TVA la mărfurile importante și reducerea cu 650 milioane lei a încasărilor din contul impozitului pe venitul persoanelor juridice.