ANSP: În Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice

spot_img

Anual, pe 10 octombrie este marcată Ziua mondială a sănătății mintale. Potrivit reprezentanților Agenției Naționale Pentru Sănătate Publică (ANSP), campania din anul curent, cu genericul „Este timpul să acordăm prioritate sănătății mintale la locul de muncă” este dedicată susținerii sănătății mintale la locul de muncă, făcându-l un loc mai sănătos, mai ales că angajații își petrec 60% din timp la locul de muncă.

S-a estimat că, la nivel global, 15% dintre adulții în vârstă aptă de muncă suferă de o tulburare mintală, inclusiv, peste 300 de milioane de oameni suferă de anxietate și circa 280 de milioane de oameni – de depresie.

ANSP precizează că în Republica Moldova, potrivit datelor Studiului național al prevalenței factorilor de risc pentru bolile netransmisibile (STEPS, 2021), 18,3% din populația adultă (18 – 69 ani) au acuzat simptome de depresie și 1,7% dintre respondenți s-au adresat după asistență la specialiști. Dintre cei care s-au adresat după ajutor, doar 55% au primit tratamentul necesar.

„Potrivit statisticilor naționale se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența prin maladii psihice, în anul 2023, a fost de 254,9 cazuri la 100 mii de locuitori, comparativ cu anul 2022, când s-au înregistrat 219,0 cazuri la 100 mii locuitori”, se arată în comunicatul emis de ANSP.

Potrivit specialiștilor, pentru persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală, munca decentă poate contribui la recuperare și incluziune, la îmbunătățirea încrederii și la funcționarea socială.

Munca decentă susține sănătatea mintală bună, oferind:

  • un mijloc de trai;
  • un sentiment de încredere, scop și realizare;
  • oportunitate pentru relații pozitive și incluziune într-o comunitate;
  • platformă pentru rutine structurate și multe alte beneficii.

Recomandăm și ..

Guvernul pregătește un document privind sistarea activității site-urilor

Guvernul pregătește o instrucțiune care prevede sistarea accesului la paginile web sub pretextul că acestea ar conține informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor. Experții în domeniu sunt îngrijorați, întrucât acțiunile punitive ale autorităților ar putea afecta libertatea de exprimare, activitatea presei și crea riscuri de cenzură, scrie anticoruptie.md. Săptămâna trecută, Parlamentul a retras...

Ultima orǎ ..

Euro se întărește ușor, în timp ce Dolarul scade: Cursul valutar afișat de BNM pentru astăzi

Leul moldovenesc a înregistrat o evoluție mixtă în raport cu principalele valute de referință, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei.

(video) Un soldat ucrainean, care și-a pierdut picioarele în război, și-a cerut cerut iubita în căsătorie la poalele celui mai înalt munte din Ucraina

Igor Zobkiv, militar al Brigăzii 80 Separate de Asalt Aerian Galicieni, care și-a pierdut ambele picioare în războiul ruso-ucrainean, și-a cerut iubita în căsătorie la poalele Muntelui Hovârla (2.061 m), cel mai înalt munte din Ucraina. Maria, iubita lui Ihor, a spus „da”, transmite digi24.ro.

1.133 reținuți, 123 de polițiști răniți: Turcia, zguduită de proteste după arestarea primarului din Istanbul

Peste 1.100 de persoane au fost reținute în Turcia în urma protestelor declanșate după arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, principalul rival politic al președintelui Recep Tayyip Erdogan. Mișcările de stradă, cele mai ample din ultimul deceniu, au continuat pentru a șasea seară consecutivă, în ciuda interdicției impuse în mai multe orașe, scrie Reuters.

Zelenski, acuzații fără precedent: Negociatorii lui Trump sunt influențați de Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski lansează un nou atac la adresa adminiatraiei Trump, considerând că o serie de oameni din echipa de la Casa Albă sunt influențați de Putin, prin informașiile care le sunt livrate. Zelenski a făcut comentariul într-un amplu reportaj acordat revitei Time, care l-a desemnat personalitatea poltiică a anuluiu.  Zelensky a opinat că o serie de oficiali americani au ajuns să-l creadă pe Vladimir Putin pe cuvânt, chiar și în situații în care propria lor inteligență i-ar contrazice. „Cred că Rusia a reușit să influențeze unii oameni din echipa Casei Albe prin informații. Semnalul lor către americani a fost...

Rusia este acuzată de negocieri de pace „goale”, în timp ce zeci de persoane sunt rănite

Rusia a lansat un atac cu rachete care a vizat nord-estul Ucrainei, în timp ce oficiali americani şi ruşi s-au întâlnit pentru a face presiuni în vederea unei pauze în război. Delegaţiile ucraineană şi americană se vor întâlni marţi în Arabia Saudită pentru discuţii care vor urma negocierilor dintre Rusia şi SUA, a anunţat postul naţional de televiziune ucrainean Suspilne. După atacul de luni, care a rănit zeci de persoane în oraşul Sumy, ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha a declarat că Rusia trebuie să pună capăt atacurilor în loc să „facă declaraţii goale despre pace”. Ultima rundă de discuţii între...

De la ceață la soare: Prognoza meteo indică o zi plăcută

În Moldova, vremea de astăzi va fi caracterizată de condiții variabile, fără precipitații semnificative, cu temperaturi maxime de 18.6 grade Celsius și minime de 7.2 grade Celsius.

Administrația Trump a introdus din greșeală un jurnalist în grupul în care discuta planul despre un atac militar: Strategia președintelui, pusă la îndoială de JD Vance

Jeffrey Goldberg, redactor-șef la publicația americană „The Atlantic”, a povestit cum a fost inclus accidental în grupul de pe platforma de mesagerie Signal, în care oficiali de top din SUA dezbăteau detaliile atacurilor împotriva rebelilor Houthi din Yemen, scrie hotnews.ro.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă