Cel mai mare producător de lapte și produse lactate din Republica Moldova, grupul JLC, a majorat prețurile la majoritatea produselor sale cu aproximativ 10%.
Potrivit reprezentanților grupului majorarea se datorează în special faptului că la începutul lunii s-a scumpit semnificativ prețul laptelui pe piețele externe de unde importă materia primă, scrie mybusiness.md.
Cota de produse JLC pe piața lactatelor din Moldova este de aproximativ 50%.
Producătorii interni de lapte asigură în prezent aproximativ 70% din necesarul pieței de materii prime pentru procesare, iar restul este importat.
În plus, după cum a specificat președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte, Carolina Linte, importul de materie primă este supus taxelor vamale, ceea ce crește și mai mult prețul produsului final.
De notat că producția de lapte în Moldova a scăzut semnificativ, și dacă în 2014 a fost de aproximativ 485.000 de tone, anul trecut a fost de două ori mai mică, aproximativ 231.000 de tone.
Producția de lapte a scăzut cel mai mult în gospodării, de aproape 2,5 ori, în timp ce în întreprinderile agricole și ferme a crescut de două ori.
Creșterea producției de lapte în întreprinderile agricole a fost observată în ultimii doi-trei ani ca urmare a măsurilor luate de autorități pentru a stimula dezvoltarea industriei zootehnice, și anume a fermelor de vaci.
Anul trecut, pentru prima dată, au fost efectuate plăți directe pe kilogram de produs, respectiv pe kilogram de lapte de vacă. Conform AIPA, plățile directe sunt acordate trimestrial unui fermier care deține animale, primește și livrează propriile produse animaliere la unitatea de colectare/prelucrare/abatorizare/vânzare.
Conform Raportului de gestiune 2023 al Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, doar 1,13% (184) din cererile de subvenție FNDAMR au fost pentru plăți directe pe kilogram de lapte de vacă.
AIPA menționează că costul plății directe pe kilogram de lapte de vacă este de trei lei.
În total, 178 de entități economice au beneficiat de plăți pentru 28.821,6 tone de lapte de factură, iar suma plătită de FNDAMR a fost de circa 86,46 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 5,1% din subvențiile din 2023.
În același timp, sunt în creștere importurile de mărfuri precum unt, brânzeturi, produse din lapte acru, înghețată etc. Un număr mare de produse lactate din Ucraina, România și Belarus pot fi văzute pe rafturile magazinelor moldovenești. În același timp, potrivit Carolinei Linte, importurile de produse finite nu sunt supuse taxelor vamale, ceea ce face viața și mai dificilă pentru fabricile de lactate autohtone.