Oamenii şi tradiţiile din Valea Prutului, descoperite de publicul RLIVE TV şi cititorii Realitatea, cu sprijinul DRRM

spot_img
spot_img

Peste 150.000 de spectatori și cititori au urmărit în perioada 15-30 octombrie 2024 cele 10 documentare din seria „Valea Prutului – vatră de civilizație românească”, realizate de asociația INFO LIVE, alături de Grupul Media Realitatea, cu finanțare din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Jurnalista Ecaterina Covali, alături de echipa de producție, a vizitat 10 localități amplasate la 30 de kilometri de frontiera dintre Republica Moldova și România, pentru a relata despre viața și preocupările oamenilor pe care îi desparte râul Prut.

Publicul a aflat istoria localităților Duruitoarea, Cahul, Ungheni, Sculeni și Leova din Republica Moldova, precum și Iași, Bivolari, Ștefănești, Galați și Huși din România. Oamenii din aceste sate și orașe au povestit despre pasiunile lor, grijile cotidiene și legăturile pe care le au cu prietenii, rudele sau vecinii de pe celălalt mal al Prutului.

Totodată, a fost desfășurat și un studiu cantitativ social, realizat de IMAS, prin intermediul unui sondaj de opinie. Cercetarea a vizat subiecte socio-culturale, legate de viața, munca, hrana și obiceiurile oamenilor, remarcând că pe ambele maluri ale Prutului ei au aceleași tradiții și preocupări, transmit reprezentanții INFO LIVE, realizatori ai proiectului.

Sondajul a arătat că românii din stânga și dreapta Prutului se consideră asemănători, au rude, prieteni sau cunoștințe pe celălalt mal al râului și trec frecvent hotarul pentru vizite, cumpărături sau turism.

În unele localități au fost descoperite și povești de dragoste dintre basarabeni și români, pe care nici măcar Prutul nu i-a putut despărți, dar și istorii ale oamenilor care, sub presiunea sovieticilor, nu și-au putut vedea rudele decât după ce Republica Moldova și-a declarat independența. Între altele, echipa proiectului a descoperit vestigii arheologice care au sute de mii de ani și atracții turistice mai puțin cunoscute.

 

„Valea Prutului – vatră de civilizație românească” este proiectul inițiat de organizația non-guvernamentală INFO LIVE și realizat cu finanțare de la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. ONG-ul promovează identitatea românească a cetățenilor din Republica Moldova și unitatea valorilor.

Cu sprijinul DRRM, echipa de producție a documentarelor „Valea Prutului – vatră de civilizație românească” a lansat 10 reportaje în cinci localități din Republica Moldova și în cinci localități din România, situate în apropiere de Prut. Materialele realizate pot fi urmărite și pe paginile de Facebook, Instagram și TikTok ale proiectului.

INFO LIVE a implementat în ultimii trei ani 14 proiecte. Inițiativele s-au referit la consolidarea rolului mass-media în societate, dezvoltarea capacităților instituționale ale redacțiilor și ale jurnaliștilor, educarea unei societăți mai reziliente și mai informate, care să-și poată apăra drepturile și libertățile.

Articolul Oamenii şi tradiţiile din Valea Prutului, descoperite de publicul RLIVE TV şi cititorii Realitatea, cu sprijinul DRRM apare prima dată în Bani.md.

MAI MULT BANI.MD

În Bulgaria au început să fie construite mai multe clădiri rezidențiale

Bulgaria se confruntă cu o creștere semnificativă în sectorul construcțiilor. Acest lucru este raportat de Institutul Național de Statistică. În al treilea trimestru al anului 2024, au început construcția a 1.553 de clădiri rezidențiale, inclusiv 6.707 unități imobiliare cu o suprafață totală de 935 mii metri pătrați. m. A început...

Recomandăm și ..

Kate Middleton, la un eveniment cu familia regală: Cea mai recentă apariție a prințesei, după tratamentul pentru cancer

Catherine, Prinţesa de Wales, s-a alăturat altor membri ai familiei regale britanice la un eveniment dedicat Zilei Comemorării desfăşurat, sâmbătă, la Londra, aceasta fiind cea mai recentă apariţie publică a prinţesei după ce a urmat un tratament preventiv pentru cancer, în cursul acestui an.

Comuna Iabloana din Glodeni, gazda unui festival dedicat culturii ucrainene

Veselie și bună dispoziție în comuna Iabloana din raionul Glodeni. Astăzi satul a fost gazda unui eveniment deosebit, dedicat celebrării culturii ucrainene. Festivalul regional al culturii ucrainene a reunit localnicii și vizitatorii din alte regiuni, oferindu-le o zi plină de tradiție, muzică, dansuri și gastronomie autentică. Sute de oameni s-au bucurat de un program...

Rușii au desfășurat 50.000 de soldați pentru a recuceri teritoriul ocupat de forțele ucrainene în regiunea Kursk

Armata rusă a adunat o forță de 50.000 de soldați, inclusiv trupe nord-coreene, în timp ce se pregătește să înceapă o ofensivă puternică menită să recucerească teritoriul ocupat de forțele ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, potrivit mai multor oficiali americani și ucraineni citați de The New York Times (NYT). Aceștia anticipează că asaltul...

Reacția MAE, referitor la cele două drone căzute pe teritoriul RM: „Este o încălcare gravă și un gest neprietenos al Rusiei”

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat în legătură cu pătrunderea în spațiul aerian al Republicii Moldova a celor două drone rusești, calficând această acțiune drept „o încălcare gravă și un gest neprietenos al Federației Ruse”.

Afganistanul se va alătura discuţiilor ONU privind clima pentru prima dată sub conducerea talibană

Afganistanul va participa la cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite ONU privind schimbările climatice (COP29) de la Baku, Azerbaidjan, care începe săptămâna viitoare, au anunţat duminică Ministerul de Externe şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (NEPA) de la Kabul. Acest lucru marchează o evoluţie semnificativă pentru Afganistan, deoarece va fi prima...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

TELEX LIVE