Moldova și-a programat dublarea, în noiembrie, a importurilor de energie electrică de la centrala nucleară Cernavodă, operată de compania românească de stat Nuclearelectrica.
OFERTĂ SPECIALĂ în luna decembrie apartament nou în Bucuresști cu reparație la cheie la doar € 999 m²
Din luna noiembrie, Energocom va cumpăra 20 MWh bandă (intervalul de 24/24 de ore) de la centrala nucleară de la Cernavodă (România), o cantitate dublă față de luna octombrie. În total, de la Nuclearelectrica vor fi achiziționați 14.400 MWh (sau aproximativ 4%), anunță Profit.ro.
În plus, se planifică a fi cumpărat de pe bursa română OPCOM circa 51.625 MWh (în jur de 14%), în special energie necesară pentru orele de vârf cu consum mare.
Legislația românească îi obligă pe producătorii autohtoni să vândă energie la preț reglementat de 400 lei/MWh către Energocom, prin contracte bilaterale, pentru alimentarea consumatorilor finali din Basarabia.
În luna noiembrie, Energocom prognozează că va cumpăra pentru necesarul malului drept al râului Nistru circa 380.000 MWh, din care 202.000 MWh (sau aproximativ 53%) – de la centrala termoelectrică moldovenească (MGRES) din regiunea transnistreană.
În jur de 95.000 MWh (sau 25%) vor genera centralele termice din Chișinău și Bălți. Conform prognozei, se estimează ca parcurile și instalațiile de energie verde să producă 16.412 MWh, ceea ce va constitui puțin peste 4%.
Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E) a decis recent majorarea, de la 1 decembrie 2024, a capacității cumulate de import de curent electric de la țările vecine din UE a Ucrainei și Republicii Moldova cu peste 23%, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.100 MW.
Republica Moldova se confruntă cu riscul ca, la iarnă, în condiții de criză în aprovizionarea cu energie, care ar putea surveni și ca urmare a stopării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către Transnistria, să nu poată importa suficient curent electric din România pentru a-și asigura integral necesitățile de consum, a afirmat Agenția Internațională pentru Energie (AIE) în septembrie, reluând practic un avertisment oficial al autorităților de la Chișinău prezentat de Profit.ro la finalului lunii august.