Critici dure în adresa modului în care a fost făcută reforma justiției din partea fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
OFERTĂ SPECIALĂ în luna decembrie apartament nou în Bucuresști cu reparație la cheie la doar € 999 m²
El a atras atenție la faptul că legislația era modificată “din mers” pentru a fi adaptată anumitor persoane care treceau vettingul, transmite INDEX
Într-un singur an, legislația a fost modificată de 14 ori. Tănase a atras atenția și la modul defectuos de luare a deciziilor “pe anumite coridoare”.
Alexandru Tănase, fost ministru al Justiției, a criticat procesul de vetting, subliniind că succesul unei reforme autentice în justiție depinde de respectarea detaliilor și de buna credință în aplicarea procedurilor. El a acuzat modificările legislative frecvente care, în opinia sa, par dedicate blocării unor persoane anume în timpul evaluărilor, afectând astfel percepția publică asupra corectitudinii procesului.
Totodată, Tănase a sugerat existența unei „uși din spate” la Ministerul Justiției, prin care, de-a lungul anilor, anumite ONG-uri ar fi influențat promovarea unor proiecte de lege. „Știm noi foarte bine, domnul Chirtoacă, cine sunt autoritățile, unde se fac proiectele, cum ajung la Ministerul de Justiție, cum se dau avizele […],” a continuat el, aducând în vizor Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și subliniind nevoia unei analize mai profunde asupra acestui tip de influență asupra procesului legislativ.