Declarații în contradictoriu și achiziții care trezesc suspiciuni majore în sănătate. Vorbim despre o licitație publică, la care regulile au fost modificate chiar în timpul jocului, favorizând în mod evident o companie.
Totul a început în 2023, când statul a anunțat licitație pentru patru aparate de Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) pentru patru instituții medicale din Moldova, care urmau să fie livrate în termen de 100 de zile, ulterior acordându-se alte 30 de zile pentru instalare și instruire. Câștigătoare a fost desemnată SRL „Medexcom-Teh”. A fost semnat și contractul pe 8 decembrie 2023, între firma respectivă și conducerea Ministerului, act ce nu poate fi găsit însă în mediul online. Urma livrarea RMN-urilor la începutul lunii martie 2024, instalarea acestora și instruirea personalului medical ulterior. În realitate, aparatele au fost distribuite beneficiarilor cu mare întârziere, lucru ce constituie o încălcare a obligațiilor asumate și care, în mod normal, poate duce la rezilierea contractului.
Am cerut o explicație de la Ministerul Sănătății, dar și copia contractului semnat, lucru pe care reprezentanții instituției au ezitat să-l prezinte. Așadar, din răspunsul ministerului aflăm că termenul din caietul de sarcini a fost extins, după semnarea contractului, „la inițiativa Băncii Mondiale”. Totodată, responsabilii au ezitat să spună și care a fost noul termen oferit companiei pentru livrarea aparatelor, ceea ce pune la îndoială transparența achiziției și a licitației în general.
„Notificarea de atribuire a contractului a fost remisă companiei câștigătoare la 4 decembrie 2023, iar contractul respectiv a fost semnat la 8 decembrie 2023 de conducerea Ministerului Sănătății. Conform caietului de sarcini, perioada livrării a fost de 100 de zile; perioada instalării – 20 de zile de la livrarea scanerelor cu rezonanță magnetică; perioada instruirii – 10 zile, după instalarea scanerelor de imagistică prin rezonanță magnetică.
Ținând cont că aparatele respective urmau să fie livrate și instalate în spații special reparate și ajustate sub parametrii necesari de către beneficiarii finali, termenii au fost extinși, la inițiativa Băncii Mondiale, pentru fiecare RMN, în funcție de finisarea lucrărilor de reparație de fiecare instituție medicală beneficiară. Actualmente, toate aparatele sunt instalate conform graficului coordonat cu finanțatorul proiectului – Banca Mondială”, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății pentru redacția realitatea.md.
Despre un termen extins aflăm și de la directorul firmei SRL „Medexcom-Teh”. Andrei Matei, care a fost numit de Ala Nemerenco în august 2019 director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), funcție pe care a deținut-o până în noiembrie 2019.
În mesajul adresat redacției noastre, Matei dă asigurări că „toate aparatele sunt funcționale”. Iar aici identificăm un fals. Redacția noastră a luat legătura cu cele patru instituții vizate, iar informațiile recepționate diferă de ceea ce spune SRL „Medexcom-Teh”.
„După cum v-am comunicat telefonic, toate dispozitivele erau livrate în termeni contractuali (30 sept 2024). Toate aparatele sunt funcționale, fiind conectate la sistemele de menținere a functionalității RMN-lui, acesta fiind un dispozitiv complex din punct de vedere a cerințelor pentru instalare și funcționarea lui (având câmp magnetic puternic). Personalul din toate 4 instituții a participat la instruire”, scrie Andrei Matei.
Spitalul Clinic din Bălți – Responsabilii instituției au confirmat că au primit un RMN, însă, deocamdată, de serviciile acestuia nu pot beneficia cetățenii. Motivul? Nu dispun de un act de predare-primire.
„Instituția medicală nu dispune de nici un act de predare-primire a aparatului de RMN. Totodată, aparatul de RMN nu a fost pus în funcțiune, sunt efectuate lucrări de instalare, iar accesul către spațiul respectiv îl are doar compania responsabilă. În acest context, nu ne putem expune la funcționalitatea acestuia, deoarece lucrările de instalare nu au fost finalizate și nu deținem nici un act confirmativ”.
Aparatul nu a fost pus în funcțiune nici la Institutul Oncologic din Chișinău, lucru confirmat de administrația instituției, care spune că abia testează și instruiește personalul medical.
„Tesla Magnetic Resonance Imaging Scanner a fost transmis IMSP Institutului Oncologic în luna iulie 2024. La fel, au fost întreprinse acțiunile de instalare. La moment suntem în faza finală, cu instruirea personalului medical și tehnic. De asemenea, aducem la cunoștință că nu au fost atestate probleme la instalarea aparatului, iar toate adaptările a proiectului nu au necesitat cheltuieli suplimentare”.
O situație similară se atestă și la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, acolo unde aparatul a fost livrat în septembrie 2024.
„Aparatul RMN a fost livrat IMSP Institutul Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” în luna septembrie 2024. În prezent, acesta se află în etapa de instalare. Deoarece aparatul este în continuare în proces de instalare, nu avem deocamdată informații precise referitoare la modul în care funcționează acest dispozitiv”.
Se pare că doar la Institutul Mamei și a Copilului, RMN-ul a fost instalat. Responsabilii instituției au declarat pentru realitatea.md că aparatul a fost adus la spital în luna august 2024, instalat în septembrie curent, și dau asigurări că este funcțional.
Potrivit informațiilor, achiziția a celor patru aparate de rezonanță nucleară a fost efectuată din sursele Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19”, proiect finanțat de Banca Mondială și implementat în perioada 2020-2024 de Ministerul Sănătății.
După publicarea materialului, jurnaliștii Grupului Media Realitatea vor solicita și reacția organelor de drept.
Redacția Realitatea va acorda dreptul la replică tuturor persoanelor și/sau instituțiilor care se simt vizate în articol.
Articolul Achiziții cu iz penal? Istoria a patru aparate de milioane de euro care țin la distanță pacienții moldoveni apare prima dată în Realitatea.md.
MAI MULT REALITATEA