Dmitri Torner pune un accent important. Va fi luat acesta în calcul de autorităţi?

spot_img

Dmitri Torner, cunoscut om de afaceri şi filantrop, a publicat o analiză interesantă la tema cursului de militarizare luat recent de Uniunea Europeană. În timp ce unii văd în aceasta o necesitate stringentă, iar alţii – o poziţie greşită a UE, Dmitri Torner ne îndeamnă să privim lucrurile din alt punct de vedere: Ce trebuie să facă Republica Moldova, care, pe de o parte e stat, neutru, iar pe de altă parte se află în plin proces de integrare europeană?, se întreabă Boris Harea într-o postare pe Facebook

Şi el are perfectă dreptate, mai spune Boris Harea. În timp ce unii politicieni de la noi văd în procesul de militarizare a UE doar sporirea capacităţii Uniunii de autoapărare, alţii (în special cei de stânga), admit chiar că Uniunea Europeană s-ar putea transforma într-un bloc militar. Indiferent că se va realiza prima aşteptare sau cea de-a doua, e clar că UE nu va mai fi ceea ce a fost până acum – componenta militară a blocului comunitar va ieşi mult în evidenţă. În aceste condiţii, întrebarea lui Dmitri Torner este: Cum ne putem asigura că, la un moment dat, două norme constituționale (privind neutralitatea și privind integrarea europeană) nu se vor bate cap în cap?

El este de părere că Republica Moldova nici într-un caz nu trebuie să renunțe la neutralitate – din contra, trebuie să urmăm exemplul Austriei și să acționăm cu fermitate pentru recunoașterea internațională a acestui statut, iar pentru a nu bloca procesul de integrare europeană, trebuie să promovăm o poziție similară cu cea ocupată în momentul creării Comunității Statelor Independente – să aderăm la toate aranjamentele UE cu excepția celor cu caracter militar.

Potrivit lui Boris Harea, e o idee destul de bună şi ea ar trebui luată în calcul de autorităţi. Mai ales că, pentru implementarea ei, trebuie de acţionat deja la această etapă. Căci, pentru ca UE să înțeleagă și să accepte poziția noastră, după cum menţionează Dmitri Torner, trebuie să venim cu demersurile necesare deja la această etapă. Fiecare zi contează și nu trebuie să pierdem nici o oportunitate pentru a ne poziționa corect acum ca să evităm eventuale probleme pe viitor.

Voi urmări cu mare atenţie acest subiect în continuare prin prisma ideii lansate de Dmitri Torner. Trebuie să recunoaştem, că ideea într-adevăr este una interesantă şi ar fi mare păcat să se piardă, mai constată Boris Harea.

Amintim că Dmitri Torner, cunoscut om de afaceri şi filantrop, a publicat o analiză despre Noua prioritate a Uniunii Europene. Cum se va expune aceasta asupra Republicii Moldova

În ultimele zile una din temele principale de discuții este decizia Uniunii Europene, care a ales cursul militarizării rapide. Unii spun că, în noile realități geopolitice, UE pur și simplu nu are altă alternativă, alții însă cred că această decizie este una pripită, deoarece parteneriatul militar nord-atlantic încă nu și-a epuizat potențialul. Pe mine personal mă preocupă alte două mari probleme: 1. Cât de decisă este UE să urmeze calea declarată și unde poate ajunge; 2. Cum se va răsfrânge aceasta asupra Republicii Moldova și ce acțiuni trebuie să întreprindă țara noastră deja la această etapă, pentru a nu se pomeni la un moment dat depășită de evenimente.

Pentru a răspunde la prima întrebare, este nevoie să revenim puțin în istorie. Primele discuții la tema dacă ar trebui sau nu să aibă Uniunea Europeană propria armată au avut loc în 2007-2008. După care a urmat o pauză, iar discuțiile au revenit în prim plan în 2016. Anume anul 2016 poate fi considerat unul de start din punct de vedere al eforturilor depuse de UE în vederea asigurării capacității sale de autoapărare. În context merită de menționat că aceasta nu e doar preocuparea factorilor decizionali ai UE, ci și a cetățenilor europeni. Astfel, sondajele de opinie arată că 81% din cetățenii UE sunt în favoarea unei politici de securitate și apărare comune. 93% cred că țările UE trebuie să acționeze împreună pentru a apăra teritoriul Uniunii. 85% doresc sporirea cooperării în domeniul apărării la nivelul UE. Deci, se poate considera că eforturile depuse în această direcție de actuala, dar și de fostele conduceri ale UE consună cu așteptările cetățenilor europeni.

Trebuie de menționat în context că cei mai vizibili promotori ai consolidării capacităților de autoapărare ale UE, în ultimul deceniu au fost, președintele francez, Emanuel Macron, ex-Cancelarul federal german, Angela Merkel, și actuala Preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În 2017, Emanuel Macron a lansat inițiativa unui proiect european militar comun. În 2018, Angela Merkel a declarat, în Parlamentul European, că „ar trebui să lucrăm la viziunea unei armate europene adecvate”. La rândul său, Ursula von der Leyen promovează cu diferite ocazii ideea unei uniuni a securității și apărării comune. Apropo, toate aceste eforturi se înscriu în limitele Tratatului de la Lisabona, care prevede o politică comună a UE în domeniul apărării. Probabil, de acest aspect s-a ținut cont și în 2017, atunci când a fost lansat Fondul European de Apărare. Ar mai fi notat că, la moment, dezvoltând prevederile Tratatului de la Lisabona, țările UE au un plan de facilitare a mobilității militare, care stă la baza multor acțiuni comune importante la nivelul UE.

Acum, cred că se impun a fi invocate și unele cifre, dar și a alte repere relevante în contextul acestui material. În luna iulie a anului trecut, Parlamentul European a dat undă verde finanțării în sumă de 500 milioane euro pentru a ajuta industria UE să sporească producția de rachete și muniție pentru Ucraina. În septembrie anul trecut deputaţii europeni au aprobat consolidarea industriei europene de apărare prin Legea privind achizițiile comune (EDIRPA). Recent, UE a anunțat că va oferi statelor membre un credit de 150 miliarde euro pentru a produce rachete și sisteme antiaeriene pentru Ucraina. De asemenea, Ursula von der Leyen a anunțat planul de reînarmare a Uniunii Europene, care constă din cinci puncte și are un buget de 800 milioane euro.

Acestea fiind spuse, devine clar că Uniunea Europeană are o nouă prioritate – reînarmarea. Dacă nu se va transforma în timp într-un bloc militar, UE va deveni, cu siguranţă, o organizație internațională în care domeniului militar îi va reveni un rol important. Și aceasta nu e doar o preocupare de moment, ci un proces care se implementează consecvent de ani de zile. Evenimentele de ultimă oră doar l-au impulsionat.

În context, apare întrebarea: Ce trebuie să facă Republica Moldova, care, pe de o parte e stat, neutru, iar pe de altă parte se află în plin proces de integrare europeană. Cum ne putem asigura că, la un moment dat, două norme constituționale (privind neutralitatea și privind integrarea europeană) nu se vor bate cap în cap. Părerea mea este că Republica Moldova nici într-un caz nu trebuie să renunțe la neutralitate. Din contra, trebuie să urmăm exemplul Austriei și să acționăm cu fermitate pentru recunoașterea internațională a acestui statut. Iar pentru a nu bloca procesul de integrare europeană, trebuie să promovăm o poziție similară cu cea ocupată în momentul creării Comunității Statelor Independente – să aderăm la toate aranjamentele UE cu excepția celor cu caracter militar. Iar pentru ca UE să înțeleagă și să accepte poziția noastră trebuie să venim cu demersurile necesare deja la această etapă. Fiecare zi contează și nu trebuie să pierdem nici o oportunitate pentru a ne poziționa corect acum ca să evităm eventuale probleme pe viitor.

Recomandăm și ..

Scandal în familia deputatului Vasile Bolea: Soția plânsă și imobilizată, copiii sunând la 112. Poliția a intervenit!

Oamenii legii au intervenit, în seara zilei de vineri, 25 aprilie, într-un caz de „conflict în familie”. ZdG a aflat că este vorba despre familia deputatului Vasile Bolea. Conform surselor ZdG.md, unul dintre copiii deputatului a apelat la 112 spunând că „mama este agresată de tata”. ZdG a consultat imaginile video înregistrate în momentul în...

Ultima orǎ ..

Horoscop 27 aprilie – Zodia care se va bucura de notorietate și bani

Horoscop 27 aprilie - o să ne adunăm în jurul unei mese festive să încheiem cum se cuvine săptămâna Luminată și să ne primenim sufletește, că e momentul noilor începuturi, cu dreptul. TAUR Vă puneți o dorință și o cultivați frumos până iese ce v-ați dorit, că aici manopera contează. Vi se pot întâmpla lucruri drăguțe. Se poate să vă duceți la un eveniment festiv și să fie distracție și la fel de bine se poate să fie ziua voastră de naștere. GEMENI O să dați zor să-i convocați pe prieteni să porniți într-o escapadă turistică – la mare și-napoi, ori la munte...

Ajutau nepalezi să migreze ilegal din R. Moldova spre țări UE. Patru moldoveni – reținuți (VIDEO)

Oamenii legii au destructurat o grupare criminală specializată în facilitarea și organizarea migrației ilegale a cetățenilor originari din Nepal. Membrii grupării îi ajutau nepalezi care dețineau vize valabile de muncă în Republica Moldova să treacă ilegal frontiera de stat către țări UE, percepând plăți care variau între 2 000 și 5 000 euro. Patru persoane The post Ajutau nepalezi să migreze ilegal din R. Moldova spre țări UE. Patru moldoveni – reținuți (VIDEO) appeared first on NewsMaker.

(VIDEO) „Ne pregătim încă din februarie”. Cu cât au crescut prețurile la piața din Chișinău înainte de Paștele Blajinilor

Înainte de Paștele Blajinilor, locuitorii Chișinăului au umplut piețele, cumpărând pomene pentru comemorarea celor răposați — veselă, dulciuri, haine, lumânări și flori. Pentru mulți, aceasta este o tradiție importantă în memoria celor decedați. Comercianții spun că cererea este mare, dar susțin că prețurile au rămas aproape neschimbate. De exemplu, prețul pentru farfurii și căni variază The post (VIDEO) „Ne pregătim încă din februarie”. Cu cât au crescut prețurile la piața din Chișinău înainte de Paștele Blajinilor appeared first on NewsMaker.

Soția lui Vasile Bolea, după informațiile că deputatul a agresat-o: „Are anumite abateri, dar nu mă bate”

Rodica Bodian a venit cu o primă reacție după informațiile că soțul său, deputatul Vasile Bolea, a agresat-o. Femeia a declarat pentru TV8 că între ea și soțul său a avut loc o ceartă „mai gravă”, însă neagă că ar fi fost agresată. Aceasta susține că parlamentarul are „anumite abateri”, însă „nu o bate și The post Soția lui Vasile Bolea, după informațiile că deputatul a agresat-o: „Are anumite abateri, dar nu mă bate” appeared first on NewsMaker.

(VIDEO) Ei vindecă inimi și lăbuțe: Cum decurge viața de zi cu zi a medicilor veterinari

Animalele nu vorbesc prin cuvinte, dar durerea lor este bine înțeleasă de cei care le vindecă sufletul — medicii veterinari. În ajunul Zilei Internaționale a Veterinarului, doctorii au împărtășit cu corespondentul NewsMaker, Maxim Homiac, propriile lor povești: despre animale salvate după accidente, despre despărțiri emoționante, când întreaga familie se adună în jurul companionului lor. Și The post (VIDEO) Ei vindecă inimi și lăbuțe: Cum decurge viața de zi cu zi a medicilor veterinari appeared first on NewsMaker.

Moldova și România lansează construcția podului de la Ungheni. Festival cu concert și demostrații de zbor

Republica Moldova și România lansează pe 26 aprilie construcția primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimele șase decenii – Podul de la Ungheni. Evenimentul este marcat printr-un festival denumit „Podul de Flori”. Festivalul a început la ora 12:00 în Piața Unirii din Ungheni. Printre participanții la manifestație se numără ministrul Infrastructurii și The post Moldova și România lansează construcția podului de la Ungheni. Festival cu concert și demostrații de zbor appeared first on NewsMaker.

LIVE Încep lucrările de construcție a noului pod rutier peste Prut. Oficiali din R. Moldova și România se află pe șantier

În Republica Moldova și România încep lucrările de construcție a primului pod rutier de autostradă peste râul Prut din ultimele șase decenii. Cu această ocazie, în satul Zagarancea din raionul Ungheni, unde se află șantierul de construcție, are loc o manifestație. Printre participanți se numără ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, și omologului său The post LIVE Încep lucrările de construcție a noului pod rutier peste Prut. Oficiali din R. Moldova și România se află pe șantier appeared first on NewsMaker.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă