Două țări au câștigat războiul gazelor

spot_img

În urma războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina și pe fondul renunțării țărilor din Uniunea Europeană la gazele naturale din Rusia, piețele energetice mondiale au cunoscut schimbări importante.

Astfel, Statele unite și Qatarul au ajuns pe primul loc la egalitate în topul exportatorilor globali de gaze naturale lichefiate (GNL) cu 81,2 milioane de tone livrate în 2022.

Deși creșterea este mică pentru Qatar, anul 2022 a însemnat un salt uriaș pentru Statele Unite, care au început să exporte GNL abia în 2016, iar acum au devenit peste noapte o forță dominantă în acest sector energetic, potrivit Bloomberg.

O revoluție a gazelor de șist, cuplată cu investiții de miliarde de dolari în instalații de lichefiere, a transformat SUA dintr-un importator net de GNL într-un furnizor major. Criza energetică globală și îndepărtarea de gazele rusești au crescut cererea de GNL din SUA, care ar putea ajuta, de asemenea, să susțină construcția mai multor noi proiecte de export pe coasta Golfului Mexic.

SUA ar fi fost cel mai mare exportator de GNL din lume dacă nu ar fi fost un incendiu la uzina de export Freeport din Texas, care a ținut uzina închisă din iunie. Instalația este programată să își reia operațiunile la sfârșitul acestei luni, ceea ce va consolida SUA ca cel mai mare exportator de combustibil.

Totuși, SUA vor trebui să își construiască mult mai multă capacitate de export de GNL dacă doresc să se mențină pe primul loc până la sfârșitul acestui deceniu. Qatarul se află în mijlocul unei extinderi enorme a unității sale de producție, care ar putea să-și consolideze poziția de lider GNL din 2026. Australia este gata să rămână al treilea cel mai mare furnizor din lume.

China este în alertă maximă după ce o navă de luptă americană a traversat Strâmtoarea Taiwan

Într-o altă schimbare, Japonia a depășit China pentru a deveni cel mai mare importator de GNL în 2022, potrivit datelor internaționale. Restricțiile din China privind COVID-19 au zdruncinat cererea de combustibil, în timp ce rivalii japonezi au depozitat gaze pentru a se pregăti de iarnă.

Următoarele fabrici majore de export de GNL din SUA care se așteaptă să înceapă operațiuni sunt uzina Golden Pass de 2,4 bcfd a QatarEnergy/Exxon Mobil Corp din Texas și uzina Plaquemines de 1,8 bcfd a Venture Global din Louisiana, primele livrări de la ambele fiind așteptate în 2024.

Recomandăm și ..

Minciuna dăunează sănătății

Sinceritatea este dureroasă uneori pentru persoanele din jurul nostru, dar pentru noi este mult mai sănătoasă decît minciuna. Persoanele care spun lucrurilor pe nume au o sănătate fizică şi psihică mai bună decît cele care obişnuiesc să mintă, potrivit cercetătorilor Universităţii din Notre Dame, Indiana...

Cercetător: Grecii antici au prezis apariția roboților 

Istoricul Adrienne Major de la Universitatea Stanford, Dr. Adrienne Major, a lansat noua sa carte, Gods and Robots, în care susține că grecii antici au prezis în miturile lor apariția roboților și a altor inovații tehnologice. Profesorul Major susține că miturile lui Hefaistos conțin predicții...

Dacă vrei să conduci țara, atunci arată mai întîi cum conduci cu familia

Dacă ești copleșit de idei despre cum să conduci o întreprindere, un oraș sau chiar mai mult - un stat, arătați-mi familia ta. Lasă-mă să văd măcar o dată cum ai făcut ordine între cel puțin trei-patru persoane. Cît de fericită este soția ta, cît...

Oamenii de știință: controlul emoțiilor prelungește durata de viață

Controlul emoțiilor prelungește durata de viață, cred oamenii de știință britanici. Aceasta este concluzia la care au ajuns în rezultatul unui studiu la care au participat 6000 de voluntari. Colectînd și analizînd datele, oamenii de știință britanicii au descoperit că persoanele ccacapăstrează în mod constant...

În SUA, marea aduce la țărm sticle ciudate, care nu trebuie să le deschizi

Pe plajele din Texas au început să se găsească vase ciudate, cu un conținut neobișnuit, cunoscute sub numele de «sticlele vrăjitoarelor». Acestea sînt cu adevărat periculoase, dar nicidecum din cauza vrăjitoriei, transmite gismeteo.ro În vechime, aceste artefacte erau considerate o protecție destul de puternică împotriva vrăjitoriei...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora