Igor Grosu: Noi am dublat practic bugetul pentru apărare, dar mai avem mult până la a asigura pe bune spaţiul aerian

spot_img

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, prezent duminică la Bucureşti cu ocazia spectacolului dedicat Zilei Culturii Naţionale, a declarat că nu există un pericol iminent de escaladare a conflictului în Transnistria.

Precizările au venit după ce Igor Grosu a fost întrebat care este situaţia în regiune, în contextul declaraţiilor din decembrie ale directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteaţă, care spunea că Rusia ar avea în plan să invadeze Transnistria.

La moment, aceste pericole nu există, pentru că am urmărit succesul forţelor ucrainene în Herson, chiar faptul că au împins armata invadatoare peste râu.

“Domnul director s-a referit la analize care se fac şi la baza acestor analize au fost şi mai multe declaraţii ale generalilor armatei Federaţiei Ruse. Chiar au fost prezentate nişte hărţi şi de pe acele hărţi se vedea foarte clar intenţia de a avansa spre Nicolaev, Odesa, cu joncţiunea spre Transnistria. La moment, aceste pericole nu există, pentru că am urmărit succesul forţelor ucrainene în Herson, chiar faptul că au împins armata invadatoare peste râu. Deci, la moment nu vedem pericol iminent de escaladare a conflictului, a războiului în Transnistria. În Transnistria propriu-zis, situaţia este tensionată, dar în acelaşi timp vedem o preocupare şi la nivelul populaţiei, dar şi la nivelul aşa-numitei administraţii de acolo. Per total, cei de acolo nu îşi doresc escaladarea. Noi vedem lucrul acesta şi din dialog, şi din comportament. Până acum am reuşit să menţinem stabilitatea, sper să o menţinem şi în continuare”, a precizat Igor Grosu pentru Agerpres.

În ce priveşte resturile de rachetă găsite sâmbătă pe teritoriul Republicii Moldova, după un nou val de atacuri ruseşti asupra Ucrainei, Igor Grosu a declarat că este vorba despre al treilea incident de acest tip.

“Toate acţiunile pe care le-am luat până acum – şi a stârnit un val de critici din partea Coloanei a cincea pe care o avem noi”,

“Toate acţiunile pe care le-am luat până acum – şi a stârnit un val de critici din partea Coloanei a cincea pe care o avem noi, din păcate – au fost acţiuni corecte. Noi am dublat practic bugetul pentru apărare. Mai avem mult până la a asigura pe bune spaţiul aerian, a-l proteja. Faptul că suntem prin Constituţie stat neutru nu ne scuteşte de obligaţia de a investi în apărare. O să continuăm să facem lucrul acesta, cu resursele noastre, dar şi cu ajutorul partenerilor noştri. (…) Noi discutăm permanent şi cu partea română, suntem în contact permanent şi cu partea ucraineană, pentru că ne ajută să monitorizăm spaţiul aerian. Sigur, cel mai mare pericol vine dinspre Marea Neagră, pentru că de fiecare dată când flota statului agresor, Federaţia Rusă, este scoasă în larg, suntem în aşteptarea, ca să zic aşa, a surprizelor. De obicei atunci când ei bombardează Viniţa, Lvov, Odesa, atunci creşte pericolul şi asupra noastră”, a spus el.

Republica Moldova este interesată de asigurarea securităţii energetice,

Igor Grosu a menţionat că Republica Moldova este interesată de asigurarea securităţii energetice, în condiţiile în care, începând din toamna anului trecut, ţara a fost supusă unui “val de atacuri cibernetice fără precedent”. El a mai precizat că autorităţile sunt interesate şi de investiţii în capacităţi defensive.

Potrivit oficialului, pentru Republica Moldova “principalul risc ţine de bombardamentele” care au loc la cinci-şapte zile. El a arătat că bombardamentele ruseşti vizează infrastructura energetică din Ucraina, lucru care ar putea afecta aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova, însă a menţionat că autorităţile sunt mai bine pregătite decât în iarna trecută şi a mulţumit României pentru sprijin, inclusiv pentru cei 130.000 de metri cubi de lemn oferiţi.

“Colegii mei sunt în contact permanent cu colegii din România. Incidentul de acum o lună, atunci când a picat sistemul, din fericire ne-a arătat că într-un termen record, graţie colaborării, a putut fi reconectată întreaga ţară, cred că în timp de câteva ore. (…) Am diversificat sursele de aprovizionare cu gaze. Avem operatorul nostru, compania de stat, Energocom, care face achiziţii. La moment, nu consumăm – malul drept – niciun metru cub de gaz din partea Gazpromului. Am putut găsi în timp record soluţii. Ne-am învăţat să cumpărăm gaze şi lucrul acesta s-a datorat inclusiv faptului că avem o colaborare bună cu partenerii occidentali şi români. La capitolul electricitate, lucrurile stau bine la moment. Centrala Cuciurgan a început să producă”, a precizat Igor Grosu.

Autorităţile de la Chişinău să poată procura medicamente din România

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova s-a arătat încrezător în ce priveşte posibilitatea ca autorităţile de la Chişinău să poată procura medicamente din România, după ce vor fi asigurate rezervele interne.

“Ştiu că se poartă discuţii la nivel de miniştri ai Sănătăţii. Doamna ministru a venit cu o solicitare: atunci când rezervele sau necesarul pentru România este atins, prima ţară care ar putea beneficia de acest surplus, ca să zic aşa, să fie Republica Moldova. Eu cred că o să găsească o soluţie. (…) Medicamente sunt (în Republica Moldova – n.r.). Stocurile ne permit să facem faţă provocării şi sigur vom apela la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, vom apela şi la alte platforme, alţi parteneri pentru a răspunde acestei provocări”, a spus el.

Igor Grosu a mai apreciat că spectacolul dedicat Zilei Culturii Naţionale, desfăşurat la Opera Naţională Bucureşti, este unul “important”, deoarece “cultura este principalul liant care uneşte cele două state româneşti”.

“Gândim la fel, ne înţelegem – aceeaşi limbă, aceeaşi istorie, aceeaşi cultură. De aceea suntem aici”, a spus el.

Unele case unifamiliale fără etaj ar putea să nu mai necesite autorizaţie de construire

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunţă că viitorul Cod al urbanismului, care se află în procedură de adoptare, ar urma să simplifice considerabil procesul privind obţinerea autorizaţiilor de construire, iar pentru unele tipuri de construcţii, precum case unifamiliale, terase, garaje, ar putea să nu mai fie necesară toată procedura aflată...

Recomandăm și ..

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din cauza incendiilor din Los Angeles

Academia de Arte și Științe Cinematografice (AMPAS) din Statele Unite a anunțat că a decis să anuleze tradiționalul și fastuosul dineu al nominalizaților la premiile Oscar, în contextul în care orașul Los Angeles, principalul centru al industriei cinematografice americane, este în continuare afectat de incendii devastatoare, informează agerpres.ro. Nominalizările la premiile Oscar din 2025 vor...

O femeie s-a târât pe burtă pentru a păcăli controalele de securitate și s-a îmbarcat în avion fără bilet

Imagini incredibile au surprins momentul în care o femeie trece fără jenă pe sub o poartă de securitate a unui aeroport, reușind să urce într-un zbor fără bilet sau pașaport, transmite stirileprotv.ro. Incidentul, care, deși amuzant, reprezintă o breșă gravă în securitate, a avut loc pe Aeroportul Nikola Tesla din Belgrad, capitala Serbiei. Potrivit rapoartelor...

Napoli i-a găsit deja înlocuitor lui Khvicha Kvaratskhelia. Manchester United cere 70.000.000€

Napoli se pregătește să-l cedeze pe Khvicha Kvaratskhelia (23 de ani), iar conducerea echipei a identificat deja un posibil înlocuitor, Alejandro Garnacho (20 de ani) de la Manchester United.

„Ispita a fost mare?” Fabrica Bucuria anunță că vinde şi ciocolată Dubai. La ce preț?

Fabrica Bucuria de la Chișinău a anunțat lansarea unui nou produs: ciocolata Dubai Premium, despre care spune că este „o reinterpretare a tradiționalei ciocolate cu fistic”. Potrivit unui anunț pe rețelele de socializare, noul produs este realizat cu ingrediente selecte și combină arome specifice Orientului. Ciocolata este disponibilă în magazinele Bucuria și vine ca o...

„Одна бабка сказала și nepreședinta a fugit în judecată”. Nagacevschi despre procesul dintre Maia Sandu și o pensionară din satul natal: „E deviere de la criză sau prostie?”

„Ce este asta? Deviere a atenției de la criza energetică sau prostie instituționalizată?”. Reacția îi aparține fostului ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, după ce Președinta Maia Sandu a atacat-o în instanță pe o pensionară din satul său natal, după ce ultima a scris o postare despre bunelul ei. „Să nu uitați să ne...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

TELEX LIVE