Moldova se gândește să adere la NATO

spot_img

Moldova se gândește să adere la NATO. Invadarea Ucrainei de către Rusia determină Republica Moldova să se gândească dacă trebuie să renunțe la neutralitate consacrată prin Constituție și să adere la o alianță militară „mai mare”, scrie Politico.

Întrebată despre o potențială aderare la NATO a țării sale, președintele Maia Sandu a spus într-un interviu acordat Politico că Republica Moldova încă analizează următorul său pas și dacă va fi nevoie să modifice Constituția pentru a se alătura Alianței.

„Acum există o discuție serioasă… despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”, a spus ea.

„Și dacă ajungem, la un moment dat, ca națiune, la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a mai spus Maia Sandu.

În răspunsul ei, Maia Sandu a avut grijă să nu menționeze NATO, alianța militară blamată constant de președintele rus Vladimir Putin, care încearcă deja să destabilizeze guvernul pro-UE al Republicii Moldova. Rusia a avertizat cu privire la continuarea cooperării militare între Moldova și aliații occidentali.

Deși Moldova nu este membră a NATO, ea cooperează cu Alianța Nord-Atlantică și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo.

Maia Sandu, împreună cu alți lideri, s-au întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la New York, în timpul Adunării Generale a Națiunilor Unite din septembrie anul trecut. Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a participat la reuniunea NATO din decembrie de la București – prima dată când un ministru de Externe al Chișinău participă la o ședință ministerială a NATO. La acea întâlnire, aliații au reconfirmat sprijinul pentru Moldova, inclusiv prin pregătirea forțelor de apărare moldovenești.

România, membră NATO, este, de asemenea, dornică să sporească cooperarea militară cu Republica Moldova.

Cel mai mare obstacol în calea aderării ulterioare a Moldovei este că soldații ruși se află pe țării, în regiunea separatistă Transnistria.

Totuși, calculul militar devine din ce în ce mai presant. Moldova s-a trezit periculos de aproape de conflictul care a început în urmă cu aproape un an. Chiar săptămâna trecută, au fost găsite din nou resturi de rachete, în nordul țării. Atacurile împotriva infrastructurii energetice din Ucraina lasă și Moldova în beznă.

Moldova trebuie să facă un dans delicat: pe de o parte să rămână fidelă traiectoriei sale pro-occidentale și UE, pe de altă parte, să nu supere Rusia până la punctul în care ar putea folosi forța militară.

Rusia a avertizat în repetate rânduri Republica Moldova cu privire la cooperarea militară cu Occidentul, considerând fostul stat sovietic sub sfera sa de influență.

Dar Maia Sandu respinge orice percepție conform căreia efortul Moldovei de a-și consolida apărarea — fie prin creșterea capacității militare proprii, fie prin construirea de relații mai strânse cu alți aliați — reprezintă o provocare, spunând că Rusia, nu Ucraina sau Moldova, este agresorul.

„Moldova este o țară pașnică. Nu Moldova a început un război împotriva vecinilor săi”, a spus ea.

„Propaganda rusă a reușit să convingă o parte din populație că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investești în sectorul tău de apărare, că neutralitatea înseamnă că nu faci nimic și că nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este greșit”, a adăugat președintele Moldovei.

Maia Sandu spune că țara sa rămâne extrem de „vulnerabilă” și este afectată de războiul hibrid rusesc prin propagandă și dezinformare. Dar, pentru moment, nu se confruntă cu amenințări militare.

„Datorită curajului și rezistenței ucrainenilor, deocamdată nu ne confruntăm cu amenințări militare”, spune ea.

„Ne confruntăm cu o serie de riscuri, dar niciunul nu se compară cu situația din Ucraina și cu prețul pe care îl plătesc ucrainenii”.

 

Recomandăm și ..

Oamenii de știință: controlul emoțiilor prelungește durata de viață

Controlul emoțiilor prelungește durata de viață, cred oamenii de știință britanici. Aceasta este concluzia la care au ajuns în rezultatul unui studiu la care au participat 6000 de voluntari. Colectînd și analizînd datele, oamenii de știință britanicii au descoperit că persoanele ccacapăstrează în mod constant...

În SUA, marea aduce la țărm sticle ciudate, care nu trebuie să le deschizi

Pe plajele din Texas au început să se găsească vase ciudate, cu un conținut neobișnuit, cunoscute sub numele de «sticlele vrăjitoarelor». Acestea sînt cu adevărat periculoase, dar nicidecum din cauza vrăjitoriei, transmite gismeteo.ro În vechime, aceste artefacte erau considerate o protecție destul de puternică împotriva vrăjitoriei...

Aveți grijă la ce vă gîndiți

Majoritatea oamenilor dau vina pentru nenorocirile lor pe alții sau pe soartă, este mai ușor decît să-și asume responsabilitatea pentru viața lor, pentru succesele și insuccesele lor. Soarta ta este în mîinile tale. Dumnezeu nu are alte mîini decît ale tale. Citiți acest articol pentru...

Vitalie Dragancea, despre refuzul Maiei Sandu de a o desemna pe Evghenia Guțul ca membru al guvernului: Urmărim un război între PAS și cei care nu votează PAS

În R. Moldova poate fi urmărit un război între PAS și cei care nu votează PAS, iar cea mai aprigă bătălie este dusă acum cu autonomia Găgăuză. O spune ex-consilierul prim-ministrului Ion Chicu, Vitalie Dragancea, referindu-se la faptul că nici până astăzi, bașcanul ales...

Nicolae Ciubuc: Este o crimă să nu permiți intrarea pe piața R. Moldova a unui gaz mai ieftin

Livrarea gazului la preț de 10 lei este posibilă, iar piedicile puse de guvernare fac parte dintr-o luptă politică. De această părere este fostul ministru al Agriculturii, Nicolae Ciubuc. În cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV, acesta a reamintit că R. Moldova este...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora