Moldova se gândește să adere la NATO

spot_img

Moldova se gândește să adere la NATO. Invadarea Ucrainei de către Rusia determină Republica Moldova să se gândească dacă trebuie să renunțe la neutralitate consacrată prin Constituție și să adere la o alianță militară „mai mare”, scrie Politico.

Întrebată despre o potențială aderare la NATO a țării sale, președintele Maia Sandu a spus într-un interviu acordat Politico că Republica Moldova încă analizează următorul său pas și dacă va fi nevoie să modifice Constituția pentru a se alătura Alianței.

„Acum există o discuție serioasă… despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”, a spus ea.

„Și dacă ajungem, la un moment dat, ca națiune, la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a mai spus Maia Sandu.

În răspunsul ei, Maia Sandu a avut grijă să nu menționeze NATO, alianța militară blamată constant de președintele rus Vladimir Putin, care încearcă deja să destabilizeze guvernul pro-UE al Republicii Moldova. Rusia a avertizat cu privire la continuarea cooperării militare între Moldova și aliații occidentali.

Deși Moldova nu este membră a NATO, ea cooperează cu Alianța Nord-Atlantică și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo.

Maia Sandu, împreună cu alți lideri, s-au întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la New York, în timpul Adunării Generale a Națiunilor Unite din septembrie anul trecut. Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a participat la reuniunea NATO din decembrie de la București – prima dată când un ministru de Externe al Chișinău participă la o ședință ministerială a NATO. La acea întâlnire, aliații au reconfirmat sprijinul pentru Moldova, inclusiv prin pregătirea forțelor de apărare moldovenești.

România, membră NATO, este, de asemenea, dornică să sporească cooperarea militară cu Republica Moldova.

Cel mai mare obstacol în calea aderării ulterioare a Moldovei este că soldații ruși se află pe țării, în regiunea separatistă Transnistria.

Totuși, calculul militar devine din ce în ce mai presant. Moldova s-a trezit periculos de aproape de conflictul care a început în urmă cu aproape un an. Chiar săptămâna trecută, au fost găsite din nou resturi de rachete, în nordul țării. Atacurile împotriva infrastructurii energetice din Ucraina lasă și Moldova în beznă.

Moldova trebuie să facă un dans delicat: pe de o parte să rămână fidelă traiectoriei sale pro-occidentale și UE, pe de altă parte, să nu supere Rusia până la punctul în care ar putea folosi forța militară.

Rusia a avertizat în repetate rânduri Republica Moldova cu privire la cooperarea militară cu Occidentul, considerând fostul stat sovietic sub sfera sa de influență.

Dar Maia Sandu respinge orice percepție conform căreia efortul Moldovei de a-și consolida apărarea — fie prin creșterea capacității militare proprii, fie prin construirea de relații mai strânse cu alți aliați — reprezintă o provocare, spunând că Rusia, nu Ucraina sau Moldova, este agresorul.

„Moldova este o țară pașnică. Nu Moldova a început un război împotriva vecinilor săi”, a spus ea.

„Propaganda rusă a reușit să convingă o parte din populație că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investești în sectorul tău de apărare, că neutralitatea înseamnă că nu faci nimic și că nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este greșit”, a adăugat președintele Moldovei.

Maia Sandu spune că țara sa rămâne extrem de „vulnerabilă” și este afectată de războiul hibrid rusesc prin propagandă și dezinformare. Dar, pentru moment, nu se confruntă cu amenințări militare.

„Datorită curajului și rezistenței ucrainenilor, deocamdată nu ne confruntăm cu amenințări militare”, spune ea.

„Ne confruntăm cu o serie de riscuri, dar niciunul nu se compară cu situația din Ucraina și cu prețul pe care îl plătesc ucrainenii”.

 

Recomandăm și ..

(doc) Averea directorului SIS: Alexandru Musteața a primit, anul trecut, un salariu lunar de aproape 47 mii lei și s-a înoit cu o mașină de 296 mii lei

Directorul Serviciului Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a ridicat un salariu de peste 563 de mii de lei și a primit peste 111 de mii de lei diurne pentru deplasări, anul trecut. Datele au fost reflectate în declarația de avere și interese personale depusă la Agenția Națională de Integritate pentru 2024. Potrivit documentului, soția lui...

Ultima orǎ ..

Pensiunile turistice, pline de oaspeți și bucate alese în a doua zi de Paște

Forfotă mare astăzi la pensiunile din țară unde atât moldovenii cât și turiștii au sărbătorit a doua zi de Paște. După masa tradițională din prima zi, mulți moldoveni au ales să continue sărbătoarea în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Pensiunile din zonele pitorești ale Moldovei au devenit adevărate locuri de refugiu și reuniune pentru familii întregi.

Cleopatra Stratan a uitat de soțul ei, Edward Sanda: Nici nu l-a băgat în seamă. Ce s-a întâmplat la masă

Edward Sanda și Cleopatra Stratan nu se dezlipesc unul de celălalt. Dar oare petrec prea mult timp împreună, iar plictiseala începe să-și facă simțită prezența? Nu de alta, dar cancan.ro are imagini tari cu cei doi soți, care par destul de absenți, deși fizic erau aproape. Au mers la un mall din Capitală pentru puțin shopping, apoi s-au oprit la un fast-food, însă gesturile romantice au lipsit cu desăvârșire. El mânca liniștit, ea nici nu-l privea și părea afundată în propriile gânduri.

Cultura Chișinăului Interbelic Renaște! Zeci de evenimente, la un festival care va dura 9 luni

În perioada 27 martie – 1 decembrie 2025, la Chișinău se desfășoară Festivalul „Interbellic Fest @CHIȘINĂU.RO”. Proiectul cultural de anvergură este dedicat redescoperirii și celebrării moștenirii artistice, arhitecturale, literare și sociale a perioadei dintre cele două războaie mondiale. Festivalul va cuprinde evenimente desfășurate pe parcursul a nouă luni. Este vorba despre expoziții de artă și tematice, evenimente teatrale și concertistice, lecturi publice, conferințe academice, proiecții de film documentar și ateliere de creație, toate având scopul de a readuce în prim-plan efervescența intelectuală și creativă a anilor 1918–1939. Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM! Evenimentele din cadrul festivalului includ: Expoziții...

Deconectări de lumină, mâine, în Chișinău și în alte localități din țară: Vezi adresele și graficul sistărilor

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Premier Energy anunţă că marți, 22 aprilie, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice.

Ultimele imagini cu Papa Francisc, în duminica Paștelui

Ultima apariție publică a Papei Francis a fost duminică, în prima zi de Paște, când a binecuvântat de la balcon mulţimea de oameni care era adunată în Piaţa Sfântul Petru, iar apoi a ieșit cu papamobilul printre oameni. Printre cei adunaţi la Vatican se aflau şi mai multe cupluri cu bebeluşi, care au primit binecuvântarea Papei Francisc. Deşi este slăbit şi se află în perioada de covalescenţă, Papa Francisc nu a avut un aparat de oxigen, în ciuda spitalizării sale recente pentru dublă pneumonie. În prima parte a zilei de duminică Suveranul Pontif s-a întâlnit cu vicepreşedintele american JD Vance, aflat în vizită...

Reprezentanți ai Ucrainei participă la o nouă rundă de negocieri la Londra

O nouă rundă de negocieri privind Ucraina va începe pe 22 aprilie la Londra, continuând discuțiile desfășurate săptămâna trecută la Paris. Anunțul a fost făcut de deputatul Radei Supreme, Aleksei Goncearenko, pe canalul său de Telegram, transmite RBK.

Cum se alege noul Papă: Conclavul cardinalilor și semnificația fumului alb de la Vatican

După moartea sau demisia unui Papă, întreaga lume catolică își îndreaptă privirea spre Vatican, unde urmează unul dintre cele mai solemne și misterioase procese din Biserica Catolică: alegerea noului Suveran Pontif. Acest proces se numește Conclav, un eveniment cu reguli stricte, tradiții seculare și simboluri profund semnificative, dintre care cel mai cunoscut este fumul alb care iese din Capela Sixtină, scrie playtech.ro.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă