Moldova se gândește să adere la NATO

spot_img

Moldova se gândește să adere la NATO. Invadarea Ucrainei de către Rusia determină Republica Moldova să se gândească dacă trebuie să renunțe la neutralitate consacrată prin Constituție și să adere la o alianță militară „mai mare”, scrie Politico.

Întrebată despre o potențială aderare la NATO a țării sale, președintele Maia Sandu a spus într-un interviu acordat Politico că Republica Moldova încă analizează următorul său pas și dacă va fi nevoie să modifice Constituția pentru a se alătura Alianței.

„Acum există o discuție serioasă… despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”, a spus ea.

„Și dacă ajungem, la un moment dat, ca națiune, la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a mai spus Maia Sandu.

În răspunsul ei, Maia Sandu a avut grijă să nu menționeze NATO, alianța militară blamată constant de președintele rus Vladimir Putin, care încearcă deja să destabilizeze guvernul pro-UE al Republicii Moldova. Rusia a avertizat cu privire la continuarea cooperării militare între Moldova și aliații occidentali.

Deși Moldova nu este membră a NATO, ea cooperează cu Alianța Nord-Atlantică și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo.

Maia Sandu, împreună cu alți lideri, s-au întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la New York, în timpul Adunării Generale a Națiunilor Unite din septembrie anul trecut. Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a participat la reuniunea NATO din decembrie de la București – prima dată când un ministru de Externe al Chișinău participă la o ședință ministerială a NATO. La acea întâlnire, aliații au reconfirmat sprijinul pentru Moldova, inclusiv prin pregătirea forțelor de apărare moldovenești.

România, membră NATO, este, de asemenea, dornică să sporească cooperarea militară cu Republica Moldova.

Cel mai mare obstacol în calea aderării ulterioare a Moldovei este că soldații ruși se află pe țării, în regiunea separatistă Transnistria.

Totuși, calculul militar devine din ce în ce mai presant. Moldova s-a trezit periculos de aproape de conflictul care a început în urmă cu aproape un an. Chiar săptămâna trecută, au fost găsite din nou resturi de rachete, în nordul țării. Atacurile împotriva infrastructurii energetice din Ucraina lasă și Moldova în beznă.

Moldova trebuie să facă un dans delicat: pe de o parte să rămână fidelă traiectoriei sale pro-occidentale și UE, pe de altă parte, să nu supere Rusia până la punctul în care ar putea folosi forța militară.

Rusia a avertizat în repetate rânduri Republica Moldova cu privire la cooperarea militară cu Occidentul, considerând fostul stat sovietic sub sfera sa de influență.

Dar Maia Sandu respinge orice percepție conform căreia efortul Moldovei de a-și consolida apărarea — fie prin creșterea capacității militare proprii, fie prin construirea de relații mai strânse cu alți aliați — reprezintă o provocare, spunând că Rusia, nu Ucraina sau Moldova, este agresorul.

„Moldova este o țară pașnică. Nu Moldova a început un război împotriva vecinilor săi”, a spus ea.

„Propaganda rusă a reușit să convingă o parte din populație că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investești în sectorul tău de apărare, că neutralitatea înseamnă că nu faci nimic și că nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este greșit”, a adăugat președintele Moldovei.

Maia Sandu spune că țara sa rămâne extrem de „vulnerabilă” și este afectată de războiul hibrid rusesc prin propagandă și dezinformare. Dar, pentru moment, nu se confruntă cu amenințări militare.

„Datorită curajului și rezistenței ucrainenilor, deocamdată nu ne confruntăm cu amenințări militare”, spune ea.

„Ne confruntăm cu o serie de riscuri, dar niciunul nu se compară cu situația din Ucraina și cu prețul pe care îl plătesc ucrainenii”.

 

Ion Chicu: Și locuitorii raionului Ialoveni vor participa activ la alegerile prezidențiale, pentru că ei așteaptă schimbări

Ion Chicu, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, desemnat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), constată că oamenii din raionul Ialoveni vor ca statul să fie în slujba cetățenilor, nu a unui partid sau grup de interese străine, ca acum. Ion Chicu declară că a fost azi...

Recomandăm și ..

Vreme răcoroasă, dar fără ploi; Meteorologii anunță maxime de până la 18 grade Celsius

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, astăzi vom avea cer noros pe întreg teritoriul R. Moldova, dar nu vom avea ploi.

Hamas voia ca Iranul şi Hezbollah să participe la atacurile din 7 octombrie 2023, potrivit unor documente secrete

La un an de la atacurile sângeroase din 7 octombrie 2023, soldate cu 1.200 de morţi în Israel, documentele confiscate de armata israeliană şi consultate de New York Times oferă o mai bună înţelegere a planificării îndelungate şi meticuloase a acestor atacuri, relatează AFP, potrivit News.ro.

Harrison Ford, despre chinul prin care a trecut, înainte să devină actor: „Mi-am tăiat o parte din deget”

Harrison Ford a dezvăluit că a lucrat ca bucătar, meserie care i-a creat probleme serioase, înainte de a face din actorie principala sa sursă de venit, relatează săptămânalul american People, citat de Libertatea.ro.

Racii au o zi norocoasă, iar Capricornii au șansa să descopere aurul din viața lor: Află ce-ți prezic astrele

Conjuncția planetară de astăzi promite o zi de transformări și revelații. Fiecare semn zodiacal va resimți influența astrelor într-un mod unic, trezind arhetipurile astrologice care le guvernează. Vă veți regăsi în fața unor alegeri importante sau veți avea ocazia să străluciți în lumina recunoașterii? Horoscopul zilei de 13 octombrie 2024 vă va dezvălui...

Program de Hramul Chișinăului: Cine vor evolua astăzi pe scena din PMAN

Evenimentele organizate cu prilejul Hramului orașului Chișinău încep încep astăzi, 13 octombrie, și vor continua luni, 14 octombrie.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

TELEX LIVE