O jurnalistă rusă a fost condamnată la şase ani de închisoare pentru o postare pe Telegram

spot_img

Jurnalista rusă Maria Ponomarenko a fost condamnată miercuri la şase ani de închisoare pentru o postare pe Telegram despre care instanţa a spus că a răspândit “informaţii false” şi în care relata despre atacul rusesc asupra teatrului din Mariupol.

Tribunalul din oraşul rus Barnaul, din Siberia de Vest, a condamnat-o pe Ponomarenko la şase ani de închisoare într-o colonie corecţională cu regim general, fără dreptul de a se angaja în activităţi legate de internet şi alte tipuri de comunicare publică timp de cinci ani, potrivit serviciului de presă al instanţei, citat de agenţia TASS.

Procurorii ceruseră nouă ani de închisoare şi interzicerea dreptului de a mai profesa, conform news.ro.

Maria Ponomarenko a fost reţinută în aprilie anul trecut şi acuzată că a publicat “informaţii false” pe canalul său de Telegram.

Angajatorul ei, RusNews, spune că jurnalista a stat închisă până acum într-un centru de detenţie preventivă, ceea ce a avut un impact psihologic asupra ei. Ea ar fi avut o tentativă de sinucidere, în septembrie.

Ponomarenko este mamă a doi copii.

Ziarul Kommersant a scris că Ponomarenko a fost diagnosticată cu “tulburare de personalitate isterică” în timp ce se afla în detenţie şi că şi-a tăiat venele. Avocatul ei ar fi spus că aceasta suferea de claustrofobie şi că a spart o fereastră.

La începutul lunii februarie, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a cerut autorităţilor ruse să o “elibereze imediat” pe Ponomarenko, împreună cu editorialistul Iskander Iasaveev, şi să “înceteze să mai urmărească penal membrii presei pentru relatările şi comentariile lor despre războiul din Ucraina”.

“Patriotism înseamnă dragoste pentru patrie, iar dragostea pentru patrie nu ar trebui să fie exprimată prin încurajarea crimei. Să-ţi ataci vecinul este o crimă”, a declarat Ponоmarenko în faţa instanţei înainte de a fi condamnată, potrivit RusNews. “Dacă este un război – atunci numiţi-l război”, a mai spus ea din cuşca în care era închisă în sala de judecată. “Aceasta este o crimă de stat împotriva armatei – este ca şi cum ai scuipa pe mormintele veteranilor”, a continuat Ponomarenko, relatează Reuters.

Teatrul Academiei Dramatice din Mariupol a fost distrus de un atac aerian în dimineaţa zilei de 16 martie 2022. Clădirea era folosită ca adăpost pentru civili în timpul asediului rusesc asupra oraşului. Kievul a acuzat Rusia că a bombardat teatrul, în timp ce Rusia a declarat că acesta a fost aruncat în aer de naţionaliştii ucraineni.

O anchetă a Amnesty International a ajuns la concluzia că forţele ruseşti au comis o crimă de război prin lovirea teatrului. Potrivit Amnesty, cel puţin zece persoane au fost ucise, dar multe alte decese nu au fost raportate. Oficialii ucraineni susţin că cel puţin 300 de persoane au fost ucise în teatru.

Ponоmarenko a fost reţinută în aprilie pentru postările sale online, în conformitate cu legile introduse la scurt timp după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina. Legile impun sancţiuni severe pentru discreditarea forţelor armate.

Conform celui mai recent recensământ al închisorilor realizat de CPJ, cel puţin 19 jurnalişti se aflau în spatele gratiilor în Rusia la 1 decembrie 2022.

Recomandăm și ..

Enigma neelucidată a zborului MH370: o decadă de căutări și întrebări rămase fără răspuns

De aproape 10 ani, Jiang Hui a încercat să afle de ce avionul care o aducea pe mama lui înapoi din vacanța în Malaezia a dispărut fără urmă. Mama lui Jiang, Jiang Cuiyun, era una dintre cele 239 de persoane aflate la bordul avionului Malaysia...

Minciuna dăunează sănătății

Sinceritatea este dureroasă uneori pentru persoanele din jurul nostru, dar pentru noi este mult mai sănătoasă decît minciuna. Persoanele care spun lucrurilor pe nume au o sănătate fizică şi psihică mai bună decît cele care obişnuiesc să mintă, potrivit cercetătorilor Universităţii din Notre Dame, Indiana...

Cercetător: Grecii antici au prezis apariția roboților 

Istoricul Adrienne Major de la Universitatea Stanford, Dr. Adrienne Major, a lansat noua sa carte, Gods and Robots, în care susține că grecii antici au prezis în miturile lor apariția roboților și a altor inovații tehnologice. Profesorul Major susține că miturile lui Hefaistos conțin predicții...

Dacă vrei să conduci țara, atunci arată mai întîi cum conduci cu familia

Dacă ești copleșit de idei despre cum să conduci o întreprindere, un oraș sau chiar mai mult - un stat, arătați-mi familia ta. Lasă-mă să văd măcar o dată cum ai făcut ordine între cel puțin trei-patru persoane. Cît de fericită este soția ta, cît...

Oamenii de știință: controlul emoțiilor prelungește durata de viață

Controlul emoțiilor prelungește durata de viață, cred oamenii de știință britanici. Aceasta este concluzia la care au ajuns în rezultatul unui studiu la care au participat 6000 de voluntari. Colectînd și analizînd datele, oamenii de știință britanicii au descoperit că persoanele ccacapăstrează în mod constant...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora