Dorin Recean: „Este o atitudine iresponsabilă să ignorăm pericolele

spot_img

În Republica Moldova avem un război hibrid, iar autoritățile de la Moscova încearcă să deturneze procesele democratice, parcursul european al țării, dar și puterea de la Chișinău, a declarat prim ministrul Dorin Recean la postul public de televiziune.

Ignorarea acestor pericole ar fi o atitudine iresponsabilă a autorităților, a mai adăugat oficialul.

„Moscova încearcă să deturneze parcursul european al Republicii Moldova și noi evident nu putem să ne ascundem în spatele degetului, să spunem că pericolele acestea nu sunt reale, da noi nu trebuie să ne apărăm, da noi nu trebuie să ne consolidăm capacitatea noastră de a lupta și a ne apăra țara. Oferta lor este „noi ne-am declarat neutri” și asta înseamnă că noi pe noi nimeni nu ne atinge. Dar dacă doamne ferește cineva încearcă să vină peste noi, noi ce facem? Fugim, ne luăm geamantanele și plecăm? Este o atitudine iresponsabilă să ignorăm pericolele și să inducem în eroare societatea că aceste pericole nu ar exista sau că ele nu reprezintă o necesitate ca noi să ne consolidăm efortul de apărare”, a punctat Dorin Recean.

Totodată, noul premier a declarat că neutralitatea nu atentează în niciun fel la dreptul statului de se apăra. Mai mult, Dorin Recean susține că la Chișinău au demarat deja discuțiile cu privire la capacitatea Republicii Moldova de a se apăra, dar și cu privire la felul în care acest deziderat ar putea fi obținut.

„Noi ne-am asumat această neutralitate, am introdus-o în Constituție, dar armata rusă și azi este în regiunea transnistreană. Neutralitatea este un instrument de politică externă, nimic mai mult. (…) Ce se întâmplă atunci când ești agresat? Neutralitatea nu te mai ajută. Te ajută capacitatea de a te apară, te ajuta reziliența socială. Sunt țări neutre, dar ele își consolidează capacitatea de apărare”, a mai declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Precizăm că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat astăzi, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă și președinta Maia Sandu, că Rusia nu ar fi renunțat la planurile sale de destabilizare a situației în Republica Moldova. Recent, liderul de la Kiev a susținut, la Bruxelles, că serviciile de spionaj ale Kievului au interceptat documente ale Moscovei care arătau că Putin are în plan să distrugă Republica Moldova. Declarațiile liderului de la Kiev au fost confirmate ulterior de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, dar și de președinta țării, Maia Sadu, care a declarat că Rusia plănuiește „prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții să forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”.

„Moldova prosperă, sigură, europeană” – este programul de guvernare al Guvernului Recean, învestit la Chișinău pe 16 februarie. Noul premier a dat asigurări publice că siguranța cetățenilor Republicii Moldova și menținerea păcii în țară sunt obiectivele instituțiilor statului.

Recomandăm și ..

(doc) Averea directorului SIS: Alexandru Musteața a primit, anul trecut, un salariu lunar de aproape 47 mii lei și s-a înoit cu o mașină de 296 mii lei

Directorul Serviciului Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a ridicat un salariu de peste 563 de mii de lei și a primit peste 111 de mii de lei diurne pentru deplasări, anul trecut. Datele au fost reflectate în declarația de avere și interese personale depusă la Agenția Națională de Integritate pentru 2024. Potrivit documentului, soția lui...

Ultima orǎ ..

Expoziție de artă conceptuală la Chișinău: Un apel pentru protejarea mediului prin sunetul albinelor și polenul florilor

Relația dintre natură și activitatea umană asupra ecosistemelor este explorată în cadrul unei expoziții de artă conceptuală, inaugurată la Muzeul Național de artă al Moldovei. Proiectul, inițiat de artiști vizuali din România și Republica Moldova este un strigăt de ajutor pentru protejarea mediului, deosebit de actual astăzi, când lumea este afectată de inundații, incendii de pădure și de secetă.

Cântece pascale, a treia zi de Paști la muzeu. Eveniment cu tradiții și folclor autentic

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, organizează, în Săptămână Luminată, sărbătoarea „A treia zi de Paști la muzeu”. Evenimentul, organizat tradițional de peste două decenii, adună în Casa Mare a muzeului prieteni, ansambluri și amatori de folclor, transmite IPN. Evenimentul va începe pe 22 aprilie la ora 11:00, cu un program de cântece pascale prezentat de ansamblurile folclorice, care vor întregi atmosfera de sărbătoare a învierii lui Hristos. „Inițiată încă la sfârșitul secolului trecut de un grup de etnografi ai muzeului, sărbătoarea cu genericul „A treia zi de Paști la muzeu”...

(video) Incident bizar în capitală: Un bărbat, surprins pe capota unei mașini, în plin trafic

Incident bizar în trafic. Un bărbat a fost surprins pe capota unei Toyota. Potrivit imaginilor video postate pe rețele, incidentul a avut loc pe strada Pușkin, iar la fața locului a intervenit o ambulanță.

Pensiunile turistice, pline de oaspeți și bucate alese în a doua zi de Paște

Forfotă mare astăzi la pensiunile din țară unde atât moldovenii cât și turiștii au sărbătorit a doua zi de Paște. După masa tradițională din prima zi, mulți moldoveni au ales să continue sărbătoarea în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Pensiunile din zonele pitorești ale Moldovei au devenit adevărate locuri de refugiu și reuniune pentru familii întregi.

Cleopatra Stratan a uitat de soțul ei, Edward Sanda: Nici nu l-a băgat în seamă. Ce s-a întâmplat la masă

Edward Sanda și Cleopatra Stratan nu se dezlipesc unul de celălalt. Dar oare petrec prea mult timp împreună, iar plictiseala începe să-și facă simțită prezența? Nu de alta, dar cancan.ro are imagini tari cu cei doi soți, care par destul de absenți, deși fizic erau aproape. Au mers la un mall din Capitală pentru puțin shopping, apoi s-au oprit la un fast-food, însă gesturile romantice au lipsit cu desăvârșire. El mânca liniștit, ea nici nu-l privea și părea afundată în propriile gânduri.

Cultura Chișinăului Interbelic Renaște! Zeci de evenimente, la un festival care va dura 9 luni

În perioada 27 martie – 1 decembrie 2025, la Chișinău se desfășoară Festivalul „Interbellic Fest @CHIȘINĂU.RO”. Proiectul cultural de anvergură este dedicat redescoperirii și celebrării moștenirii artistice, arhitecturale, literare și sociale a perioadei dintre cele două războaie mondiale. Festivalul va cuprinde evenimente desfășurate pe parcursul a nouă luni. Este vorba despre expoziții de artă și tematice, evenimente teatrale și concertistice, lecturi publice, conferințe academice, proiecții de film documentar și ateliere de creație, toate având scopul de a readuce în prim-plan efervescența intelectuală și creativă a anilor 1918–1939. Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM! Evenimentele din cadrul festivalului includ: Expoziții...

Deconectări de lumină, mâine, în Chișinău și în alte localități din țară: Vezi adresele și graficul sistărilor

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Premier Energy anunţă că marți, 22 aprilie, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă