Președintele Parlamentului, Igor Grosu, invită oamenii de afaceri să investească în țara noastră.
„Aveți în Republica Moldova aceeași încredere pe care ați avut-o în România sau Polonia”, a spus șeful legislativului în deschiderea „Forumului economic de la Chișinău – Investiții Dezvoltare, Integrare Europeană”.
Igor Grosu a dat asigurări că mediul de afaceri are toată deschiderea Parlamentului, Președinției și a Guvernului. Potrivit Președintelui Parlamentului, peste 1 500 de investitori români activează, în prezent, în Moldova, iar această cifră poate fi dublată. „Mă bucur să văd oameni de afaceri din Polonia, un alt partener al nostru de încredere și un adevărat aliat al Moldovei. Vorbim despre 2 motoare economice puternice nu doar la nivel regional, dar și european. Sunt două țări foarte importante pentru regiunea noastră și de la care sperăm să preluăm cele mai bune practici și experiențe de dezvoltare economică și de integrare europeană”, a subliniat Igor Grosu.
Șeful legislativului a menționat că autoritățile lucrează zi de zi pentru a accelera reformele de care au nevoie atât investitorii străini, cât și companiile locale, dar și pentru a stabili un dialog intens cu cei care creează locuri de muncă – oamenii de afaceri și investitorii. Unul dintre obiectivele anunțate de Președintele Parlamentului este de a face activitatea de afaceri mai simplă și mai profitabilă, iar orice încercare a unor angajați ai statului de a hărțui businessul va fi oprită dur. „Businessul trebuie respectat și susținut, nu hărțuit sau ignorat. De aceea vom face curățenie și în mai multe instituții în care funcția publică e abuzată de oameni iresponsabili sau corupți. Moldova are nevoie de un sistem administrativ mobilizat, energic și competent”, a fost mesajul transmis de Igor Grosu.
În discursul său, șeful legislativului a făcut o trecere în revistă a realizărilor înregistrate în ultimul an pentru a ajuta mediul de afaceri. Este vorba despre desfășurarea procesului de digitalizare a serviciilor pentru antreprenori, inițierea unor modificări regulatorii pentru a reduce barierele birocratice și a diminua povara administrativă, accesul mai ușor la finanțare, reforma universităților, inițierea „reformei SRL” și alte măsuri pentru a oferi mai multă libertate antreprenorilor să-și construiască afacerea cum consideră ei mai bine. „Suntem determinați să eliminăm birocrația și barierele din calea mediului de afaceri. În anul 2023 vom continua cu un șir de reforme – o să simplificăm sistemul fiscal, o să facem reforme curajoase pe piața muncii. Vă aștept la Chișinău cu investiții în IT, construcții și infrastructură, în proiecte de energie regenerabilă, comerț, educație, cultură și turism și nu doar!”, a menționat Președintele Parlamentului.
În perioada 22-23 februarie are loc „Forumul economic de la Chișinău – Investiții Dezvoltare, Integrare Europeană”, organizat sub auspiciile Familiei Regale a României și cu susținerea Ambasadei României în Republica Moldova. Evenimentul este dedicat dezvoltării economiei țării și atragerea de noi investiții și reunește reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova și României, Parlamentului și altor instituții precum și ai mediului de afaceri din țara noastră, investitori etc.