Klaus Iohannis: Republica Moldova nu este singură în fața provocărilor

spot_img
spot_img

Amenințările din exterior la adresa ordinii democratice constituționale a Republicii Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare, a declarat președintele României Klaus Iohannis într-o conferință de presă comună susținută la București, împreună cu șefa statului Maia Sandu.

Liderul de Cotroceni a reiterat condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare.

În același timp, România rămâne vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, potrivit lui Klaus Iohannis, se intensifică la împlinirea unui an de război.

„Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda. Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă”, a declarat președintele român.

Klaus Iohannis a specificat că România va susține sancționarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova și subminarea ordinii constituționale și a statului de drept.

„România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional”, a mai menționat Klaus Iohannis.

Președintele României a amintit că în plan bilateral, țara sa a oferit, după 24 februarie 2022, sprijin bugetar direct, energie electrică – între 80% și 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova. De asemenea, a remarcat importanța gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău pentru transportul comercial de gaz către Republica Moldova, „un factor esențial în construirea independenței energetice a Chișinăului”.

La rândul său, președinta Maia Sandu a vorbit despre avansarea relațiilor bilaterale dintre cele două state, menționând că România a fost alături de Republica Moldova „sinceră și dezinteresată” în această perioadă complicată.

„Noi în Republica Moldova suntem protejați de eroismul ucrainenilor. Europa este puternică datorită unității cu care apăra pace a și viața oamenilor. Războiul aduce moarte și distrugere, toată regiunea este afectată puternic. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii a trebuit să facem față șantajului energetic din parte Kremlinului, pe parcursul anului am avut provocări de securitate cu scopul de acrea haos și de a destabiliza regiunea noastră. Unii au dorit ca țara noastră să cadă, să poată instala la Chișinău un Guvern marionetă servil intereselor Kremlinului”, a declarat președinta.

De asemenea, Maia Sandu a accentuat că Republica Moldova rămâne în picioare, demnă, hotărâtă în drumul său spre Uniunea Europeană.

„În această perioadă complicată România ne este alături sincer și dezinteresat. În timp ce unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează. Este importantă această susținerea. Știm încotro mergem și ce avem de făcut. Suntem mai pregătiți, consolidăm capacitatea de apărare, avem surse noi de energie. Vrem să atragem mai multe investiții românești în Republica Moldova”.

Amintim că Maia Sandu se află într-o vizită de lucru în România la invitația omologului său român. Din delegația de la Chișinău face parte și Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, iar pe agendă sunt prevăzute întrevederi și cu alți oficiali români.

Recomandăm și ..

Curtea Constituțională: Sesizarea comuniștilor privind decretul prin care a fost demis Stoianoglo este inadmisibilă

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților comuniști Diana Caraman, Constantin Starîș, Vladimir Voronin, Oleg Reidman și Nicolai Rusol, care au solicitat controlul constituționalității decretului de demitere a lui Alexandr Stoianoglo. Documentul a fost semnat de Maia Sandu pe 26 septembrie 2023. Conform parlamentarilor, decretul ar încălca principiul de separare a puterilor în stat, notează...

Ucraina strânge probe pentru CPI privind victimele civile ale minelor terestre lăsate de ruşi

Ucraina a documentat moartea a aproape 300 de civili din cauza minelor terestre lăsate de forţele ruse şi strânge probe pentru Curtea Penală Internaţională (CPI), a anunţat vineri Serviciul ucrainean de securitate (SBU), transmite Reuters.

Premierul Poloniei îl acuză pe fostul ambasador al ţării sale la NATO de contacte cu servicii de informaţii străine

Prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a acuzat vineri pe fostul ambasador al Poloniei la NATO, numit în 2019 de fosta putere naţionalistă şi rechemat la sfârşitul lui mai, că a întreţinut contacte cu servicii de informaţii străine şi a obţinut avantaje financiare neautorizate, informează Agerpres.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora