Klaus Iohannis: Republica Moldova nu este singură în fața provocărilor

spot_img

Amenințările din exterior la adresa ordinii democratice constituționale a Republicii Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare, a declarat președintele României Klaus Iohannis într-o conferință de presă comună susținută la București, împreună cu șefa statului Maia Sandu.

Liderul de Cotroceni a reiterat condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare.

În același timp, România rămâne vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, potrivit lui Klaus Iohannis, se intensifică la împlinirea unui an de război.

„Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda. Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă”, a declarat președintele român.

Klaus Iohannis a specificat că România va susține sancționarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova și subminarea ordinii constituționale și a statului de drept.

„România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional”, a mai menționat Klaus Iohannis.

Președintele României a amintit că în plan bilateral, țara sa a oferit, după 24 februarie 2022, sprijin bugetar direct, energie electrică – între 80% și 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova. De asemenea, a remarcat importanța gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău pentru transportul comercial de gaz către Republica Moldova, „un factor esențial în construirea independenței energetice a Chișinăului”.

La rândul său, președinta Maia Sandu a vorbit despre avansarea relațiilor bilaterale dintre cele două state, menționând că România a fost alături de Republica Moldova „sinceră și dezinteresată” în această perioadă complicată.

„Noi în Republica Moldova suntem protejați de eroismul ucrainenilor. Europa este puternică datorită unității cu care apăra pace a și viața oamenilor. Războiul aduce moarte și distrugere, toată regiunea este afectată puternic. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii a trebuit să facem față șantajului energetic din parte Kremlinului, pe parcursul anului am avut provocări de securitate cu scopul de acrea haos și de a destabiliza regiunea noastră. Unii au dorit ca țara noastră să cadă, să poată instala la Chișinău un Guvern marionetă servil intereselor Kremlinului”, a declarat președinta.

De asemenea, Maia Sandu a accentuat că Republica Moldova rămâne în picioare, demnă, hotărâtă în drumul său spre Uniunea Europeană.

„În această perioadă complicată România ne este alături sincer și dezinteresat. În timp ce unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează. Este importantă această susținerea. Știm încotro mergem și ce avem de făcut. Suntem mai pregătiți, consolidăm capacitatea de apărare, avem surse noi de energie. Vrem să atragem mai multe investiții românești în Republica Moldova”.

Amintim că Maia Sandu se află într-o vizită de lucru în România la invitația omologului său român. Din delegația de la Chișinău face parte și Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, iar pe agendă sunt prevăzute întrevederi și cu alți oficiali români.

Recomandăm și ..

Dacă vrei să conduci țara, atunci arată mai întîi cum conduci cu familia

Dacă ești copleșit de idei despre cum să conduci o întreprindere, un oraș sau chiar mai mult - un stat, arătați-mi familia ta. Lasă-mă să văd măcar o dată cum ai făcut ordine între cel puțin trei-patru persoane. Cît de fericită este soția ta, cît...

Oamenii de știință: controlul emoțiilor prelungește durata de viață

Controlul emoțiilor prelungește durata de viață, cred oamenii de știință britanici. Aceasta este concluzia la care au ajuns în rezultatul unui studiu la care au participat 6000 de voluntari. Colectînd și analizînd datele, oamenii de știință britanicii au descoperit că persoanele ccacapăstrează în mod constant...

În SUA, marea aduce la țărm sticle ciudate, care nu trebuie să le deschizi

Pe plajele din Texas au început să se găsească vase ciudate, cu un conținut neobișnuit, cunoscute sub numele de «sticlele vrăjitoarelor». Acestea sînt cu adevărat periculoase, dar nicidecum din cauza vrăjitoriei, transmite gismeteo.ro În vechime, aceste artefacte erau considerate o protecție destul de puternică împotriva vrăjitoriei...

Aveți grijă la ce vă gîndiți

Majoritatea oamenilor dau vina pentru nenorocirile lor pe alții sau pe soartă, este mai ușor decît să-și asume responsabilitatea pentru viața lor, pentru succesele și insuccesele lor. Soarta ta este în mîinile tale. Dumnezeu nu are alte mîini decît ale tale. Citiți acest articol pentru...

Vitalie Dragancea, despre refuzul Maiei Sandu de a o desemna pe Evghenia Guțul ca membru al guvernului: Urmărim un război între PAS și cei care nu votează PAS

În R. Moldova poate fi urmărit un război între PAS și cei care nu votează PAS, iar cea mai aprigă bătălie este dusă acum cu autonomia Găgăuză. O spune ex-consilierul prim-ministrului Ion Chicu, Vitalie Dragancea, referindu-se la faptul că nici până astăzi, bașcanul ales...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora