Partidul de guvernământ PAS a declarat reformarea sistemului de justiţie drept una dintre priorităţile guvernării sale. Însă evoluţiile recente din judecătorii, adică valul de demisii din proprie dorinţă ale magistraţilor, mărturisesc opoziţia sistemului.
Fostul judecător din partea Republicii Moldova la Curtea europeană a drepturilor omului (CEDO), Stanislav Pavlovschi, susține, în acest sens, că reforma justiției a devenit o încercare pentru autorităție de a-i înlocui pe unii judecători cu alții, transmite Știri.md.
„Intenţiile autorităţilor, ca întotdeauna, sunt bune, pentru că sistemul de drept moldovenesc trebuie reformat de mult, dar întrebarea este cum se face aceasta. Cum să schimbăm situaţia astfel, încât sistemul de justiţie să fie eficient, pe de o parte, şi drepturile omului să nu fie încălcate, pe de altă parte. În aceasta rezidă înţelepciunea bărbaţilor de stat. Totuşi, calea aleasă de conducerea ţării nu este calea reformei. Este o înlocuire a judecătorilor şi procurorilor care s-au compromis colaborând cu regimul Plahotniuc cu cei loiali actualei guvernări. În opinia mea, aceasta este cea mai mare greşeală pe care au făcut-o autorităţile.
Când vorbim de reformă, nu avem în vedere înlocuirea unor funcţionari cu alţii. Aceasta nu este o reformă, ci o redistribuire a sferelor de influenţă între clanuri. În viziunea mea, reforma înseamnă profunde schimbări structurale în justiţie şi în administrarea justiţiei.
Tendinţa cheie în toată această activitate – redarea încrederii cetăţenilor în sistemul juridic. Din acest punct de vedere, nu văd că PAS-ul de guvernământ ar fi informat cumva societatea că sistemul a fost studiat şi că există anumite neajunsuri şi blocaje. Nu s-a făcut nimic de acest fel.
Vorbind despre faptul că trebuie restabilită încrederea cetăţenilor în sistemul de drept, nu sunt arătate problemele specifice ale judecătoriilor şi procuratuirilor.
Cred că nu e prea târziu să o facem de acum înainte. Principalul lucru în acest caz – voinţa de a realiza formarea unui sistem cu adevărat de drept, care corespunde cerinţelor unui stat democratic. Dar oare autorităţile actuale îşi doresc o astfel de schimbare? Aceasta este o mare întrebare”, a spus Pavlocschi în cadrul unui interviu pentru Infotag.