Mai mulţi militari ucraineni sunt acuzaţi de trădare

spot_img

Un grup de militari ucraineni a fost acuzat de trădare pentru că a divulgat informaţii în timpul unei misiuni neautorizate care a permis Rusiei să atace un aerodrom militar, a anunţat joi agenţia de securitate ucraineană SBU, relatează The Guardian.

SBU a precizat într-un comunicat că militarii ucraineni au încercat, “fără coordonare cu autorităţile de stat relevante”, să captureze un avion rusesc, în luna iulie a anului trecut, după ce pilotul acestuia a anunţat că va dezerta.

În timpul “operaţiunii speciale”, militarii acuzaţi au dezvăluit detalii despre locul unde se aflau personal şi aeronave ale forţelor aeriene ucrainene, ceea ce a permis ulterior Rusiei să efectueze cu succes un atac cu rachete asupra aerodromului Kanatove din centrul Ucrainei, în apropiere de oraşul Krivoi Rog, a precizat agenţia de securitate ucraineană.

În timpul atacului rusesc, care a avut loc la 23 iulie 2022, un comandant ucrainean a fost ucis, alţi 17 membri ai personalului au fost răniţi, două avioane de vânătoare au fost distruse, iar pista de aterizare, clădirile şi echipamentele au suferit pagube semnificative, a precizat SBU în comunicat.

SBU nu precizează câţi membri ai serviciilor armate au fost implicaţi şi nici nu i-a identificat, dar a spus că aceştia sunt acuzaţi de trădare şi abuz de autoritate. “Potrivit anchetei, atacul (aerian) a fost cauzat de acţiunile arbitrare ale unor militari individuali care au decis să captureze un avion al Forţelor Aerospaţiale Ruse, al cărui pilot ar fi fost de acord cu oferta de a dezerta în Ucraina”, explică SBU. “Aceste acţiuni ale unor militari individuali, care au dus la consecinţe grave, la moartea şi rănirea apărătorilor Ucrainei şi au afectat capacităţile de apărare ale ţării, necesită o evaluare juridică adecvată”, spune SBU.

Recomandăm și ..

Ce salariu are Macron; Fișa cu venitul lunar al președintelui Franței a fost publicată într-un gest fără precedent

Emmanuel Macron a fost nevoit să facă public salariul lunar pe care îl câștigă în calitate de președinte al Franței, scrie 7sur7. Dacă remunerația șefului statului era deja cunoscută, publicarea acestei fișe de salariu este fără precedent, relatează presa franceză.

Moartea președintelui iranian: Erdogan anunță o zi de doliu național în Turcia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează AFP, citată de Agerpres.

Număr record de femei, angajate în câmpul muncii, în 2023. Buzu: „Sper să înregistrăm rezultate și mai bune”

Numărul femeilor din Republica Moldova, angajate în câmpul muncii, a atins valori record, în anul precedent. Datele Ministerului Muncii și Protecției Sociale arată că, în 2023, au fost angajate cu peste 23 de mii mai multe femei decât în 2022 și cu aproape 17...

Mama Mădălinei Cojocari şi-a recunoscut vina în faţa instanţei. Riscă să fie deportată din Carolina de Nord

Mama Mădălinei Cojocari, fetiţa dispărută la sfârşitul anului 2022, în Carolina de Nord, a pledat vinovată luni în faţa instanţei. Aceasta își recunoște vina pentru că nu a raportat la timp dispariția, iar acum riscă deportarea, după ce anterior pledase nevinovată, scrie libertate.ro cu...

LIVE TEXT/ Secretarul american al Apărării: „Vom continua să ne asigurăm că Ucraina are controlul asupra cerului”. Rezultatele celei de-a 22-a întruniri a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei....

UPDATE 21: 55 Secretarul american al Apărării: „Vom continua să ne asigurăm că Ucraina are controlul asupra cerului” Secretarul american al Apărării a subliniat unitatea tuturor membrilor Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei și a subliniat determinarea acestora de a face față amenințărilor din...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora