Republica Moldova are un sprijin constant din Vest. De la fonduri pentru realizarea unor proiecte și până la bani care vin în bugetul țării și sunt folosiți de către guvernanți pentru acoperirea unor cheltuieli, de la mesaje de susținere și până la consultanță oferită pe diverse domenii. Așa cum spun mai toți liderii politici, ”niciodată nu a existat o asemenea deschidere pentru Republica Moldova”. Cu toate acestea, ajutorul venit din vest nu se ”contabilizează” în mod direct ca un plus pentru PAS. Oamenii nu simt beneficiile acestui sprijin sau nu îl simt la adevărata lui valoare, susține consultantul politic Cristian Hrituc.
Un indicator extrem de interesant din ultimul sondaj IMAS, care ar trebui analizat de putere arată următorul lucru. Astfel, la întrebarea: În ultima perioadă este o campanie de susținere externă pentru Republica Moldova, inclusiv sprijin financiar. Dumneavoastră ce credeți despre asta?
62% spun că sunt mai degrabă acțiuni de PR politic pentru a sprijini PAS. Doar 27% spun că simt beneficii în urma acestui sprijin extern.
Deși se ”pompează” enorm în Republica Moldova, rezultatele sunt încă slabe. PAS nu reușește să capitalizeze și să exploateze acest ajutor.
Cristian Hrituc mai consideră că Ion Ceban a simțit această ”oportunitate” și a atacat pe această direcție, lansând tema ”unde-i miliardul de dolari venit ca ajutor din partea Occidentului”. Ideea este simplă și care vine să accentueze starea de spirit din populație: ajutorul venit de afară nu are efecte în viața de zi cu zi a oamenilor.
De ce nu se simte acest ajutor? Cauzele trebuie analizate de actuala putere. Probabil și pentru că situația Republicii Moldova este mult prea rea din punct de vedere economic, pentru că sunt prea multe găuri negre, pentru că bugetul e ca o sită prin care se scurg banii, dar și pentru că s-a comunicat prost.
Problema majoră este alta, dacă nu se schimbă acest lucru, dacă nu se va reuși fructificarea acestui ajutor și schimbarea percepției, atunci va fi grav pentru PAS. Partidul de guvernământ a pierdut tema ”justiției”. Cetățenii nu văd o schimbare aici. În percepție s-a consolidat faptul că ”justiția e un instrument politic”. Cu alte cuvinte, ce făceau ceilalți fac și ăștia de acum.
Doar 27% dintre cetățeni spun că este mai puțină corupție.
Revenind, problema majoră a PAS este că nu are o ”temă” în jurul căreia să adune oamenii, să îi aducă aproape pentru ca aceștia să le acorde votul. Au venit la putere promovând tema ”anti-corupție”. Au eșuat. La jumătatea mandatului, se poate vedea că nu au avut succes pe acest domeniu și e greu de crezut că vor putea reveni aici. Au circumstanțe atenuante, un sistem căpușat, greu de reformat, dar asta nu contează prea mult pentru public. Așa cum fotbalul e pe ”goluri” politica e pe rezultate concrete și pe ce se creează în percepție, susține Cristian Hrituc.
În acest moment, „tema ajutorului extern” e cu mult sub ce ar trebui să fie. Indicatorul de care vorbeam mai sus arată că e departe de ce ar trebui să fie. Ce e mai grav că în acel indicator se observă că nu sunt prinși doar socialiștii pro ruși și votanții lui Shor, sunt oameni și din alte categorii. Și sunt mult prea mulți.
Lipsa unei ”teme” care să unească oamenii în jurul PAS va afecta scorul politic al partidului. Aderarea la UE nu este nici ea la acest moment o temă care să aducă voturi în plus față de bazinul existent. Doar 18% dintre cetățeni cred că Moldova va adera la UE în următorii 6-10 ani, iar 26% spun că nu vor adera vreodată.
În lipsa unei teme, PAS va putea merge strict pe imaginea liderului, adică a Maiei Sandu. O va putea face la anul, în alegerile prezidențiale, dar peste 2 ani când sunt parlamentarele, Maia va fi și mai uzată decât acum și mai ales că va mai trece peste o campanie și va fi aproape imposibil să aducă cele 51% de procente PAS-ului. Așteptările sunt de la diaspora, dar trebuie să se știe că diaspora nu e ruptă total de Moldova, nu e o structură abstractă. Ei comunică cu părinții, cu rudele de acasă, văd ce se schimbă ce nu și va fi greu să se obțină același rezultat ca la ultimele alegeri.