Alegeri în Turcia, al doilea tur de scrutin prezidențial. Erdogan intră ca favorit în cursă

spot_img

A început numărătoarea inversă până la turul doi al celor mai importante alegeri prezidenţiale din Turcia modernă. Zeci de milioane de oameni sunt aşteptaţi mâine, la urne pentru a-şi alege următorul preşedinte. Aflat la putere de 20 de ani, Erdogan pare favorit să obțină încă un mandat, însă lupta la urne se dă până în ultima clipă.

Cu doar o zi înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, Recep Tayyip Erdogan pare să stea fără emoţii, cel puţin asta arată ultimele sondaje de opinie. Actualul lider de la Ankara este cu aproape 8 procente în faţa adversarului său, Kemal Kilicdaroglu.

Serhat Guvenc, profesor universitar: “Erdogan trage sforile, iar susţinătorii lui îl urmează. Pe de altă parte vorbim de un lider carismatic. Vorbim despre o organizaţie coerentă şi vorbim despre un partid care gestionează alegerile electorale fără probleme.”

Contrar aşteptărilor, cea mai mare susţinere pentru Erdogan vine chiar din regiunile devastate de cutremurele din februarie, în urma cărora 50.000 de oameni au murit. În primul tur, a câştigat în 10 din cele 11 provincii.

Votantă: “Da, casele noastre au fost distruse, dar el a spus că le va reconstrui şi exact aşa va face. Kilicdaroglu a spus că el le va reconstrui în mai puţin de un an şi pe gratis, dar noi nu îl credem.”

Votant: “Dumnezeu să îl binecuvânteze pe preşedinte, face tot ce poate, nu am avea cum să cerem mai mult.”

Pe ce sprijin mizează cei doi candidați?

În primul tur din, actualul preşedinte al Turciei a strâns 49,5% din voturi, în timp ce rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, 44,8%. Pentru al doilea tur, cei doi candidaţi şi-au asigurat susţinerea unor politicieni importanţi. Erdogan se bucură de sprijinul candidatului de pe locul trei, ultranaţionalistul Sinan Ogan.

Kilicdaroglu este susţinut de Umit Ozdag, politicianul de extremă dreaptă, cunoscut pentru ideile sale antimigraţie, dar şi de kurzii din Turcia. Într-o premieră istorică cea mai mare mișcare politică kurdă din Turcia s-a aliat cu extrema dreaptă.

Kemal Kilicdaroglu, candidat la președenția Turciei: “Voi fi preşedinte pentru 85 de milioane de oameni şi voi sprijini 85 de milioane de oameni. Promit!”

Mesajul lui Kilicdaroglu rezonează în special cu grupurile care se simt asuprite de regimul dur al preşedintelui Erdogan.

Votantă: “Preşedintele nostru nu face nimic pentru femei. Nu ştim ce se va întâmpla cu femeile mâine, sau poimâine, în ce condiţii ne vom afla…Când te gândeşti că există posibilitatea ca femeilor să le fie luată libertatea, este înspăimântător, este absolut îngrozitor.”

Turcii aflaţi în diaspora, inclusiv cei din România, au votat weekendul trecut pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Recomandăm și ..

Fost președinte al României: „Republica Moldova poate adera la UE cu o singură condiție”

Republica Moldova are „o șansă” să devină membră a Uniunii Europene sau chiar să se reunească cu România, însă cu o condiție – „să renunțe la regiunea transnistreană”. Cel puțin asta declară fostul președinte român Traian Băsescu. Politicianul susține că autoritățile de la Chișinău...

Biroul Național de Statistică: Peste 1,7 milioane de persoane au fost recenzate de la începutul recensământului

În cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 1 milion 770 de mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită) și circa 1 milion 215 mii de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare...

Cu viteză excesivă și beți la volan: Peste 2800 de șoferi s-au ales cu amenzi, în acest weekend

Oamenii legii anunță că, în urma măsurilor desfășurate de INSP pentru supravegherea traficului rutier, dar și menținerea ordinii publice, pe întreg teritoriul republicii în zilele de weekend au fost sancționați peste 2800 de participanți la trafic care au încălcat regulile de circulație.

FOTO Mașini retro folosite de foștii demnitari ai țării, expuse în fața Parlamentului

Din 21 mai mașinile de epocă ale legislativului vor fi expuse în scuarul Parlamentului. Acestea vor putea fi vizitate până la data de 23 mai. Astfel, vor fi expuse mijloacele de transport cu care se deplasau foștii demnitari ai țării: Limuzina „Gaz-14”, anul producerii 1987,...

Dezvăluiri despre accidentul în care a murit Raisi: Un cleric a mai trăit o oră după impact și a încercat să ia legătura cu Teheranul

Apar noi informații despre accidentul de elicopter în care și-a pierdut viața președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și ministrul de Externe. Unul dintre clericii de rang înalt aflat la bord a mai trăit o oră după impact, timp în care a încercat să ia...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora