Europa s-a reunit în Moldova ca să arate unitatea faţă de Ucraina

spot_img

Liderii europeni au făcut o puternică demonstraţie de sfidare – şi de sprijin pentru Ucraina – atunci când s-au reunit joi pentru un summit istoric în Moldova, la doar câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina.

Dar chiar dacă cei peste 40 de lideri şi-au promis solidaritate cu Ucraina la cea de-a doua reuniune a Comunităţii Politice Europene, dificultatea de a menţine această unitate a fost afişată în momentul în care liderul ucrainean şi-a făcut apariţia pentru a cere “garanţii de securitate”. Franţa şi Germania aveau divergenţe pe această temă, scrie Politico.

Înainte şi în timpul summitului, liderii au avut o serie de precauţii şi au arătat poziţii concurente cu privire la o problemă din ce în ce mai controversată – ce garanţii de securitate poate oferi Kievului alianţa occidentală pentru a se asigura că, dacă Rusia va fi împinsă vreodată afară din ţară, nu se va mai întoarce?

Preşedintele francez Emmanuel Macron a dat tonul miercuri, implorându-i pe aliaţi să ofere Kievului garanţii de securitate “tangibile şi credibile”, ceea ce reprezintă o schimbare a poziţiei franceze. Omologul său german, Olaf Scholz, a fost mai ezitant joi, refuzând să ofere detalii şi indicând că ar putea fi o chestiune pentru perioada de după război.

În acest context, liderul ucrainean însuşi, Volodimir Zelenski, s-a alăturat liderilor într-o apariţie surpriză. Sub un cer albastru şi limpede, Zelenskii a făcut două cereri explicite: una – o “invitaţie clară” de a adera la NATO, un alt subiect ce îi divizează pe aliaţi – şi a doua – “garanţii de securitate pe drumul către aderarea la NATO”. Ambele, a spus el, “sunt necesare”.

Poziţiile divergente ilustrează chestiunile dificile care stau în faţă, în timp ce Occidentul se străduieşte să rămână unit împotriva Rusiei, iar războiul continuă. Cu toate acestea, pentru moment, unitatea este încă tema retorică predominantă atunci când liderii europeni se reunesc, comentează Politico citat de News.ro.

“Summitul de astăzi ne-a arătat cât de valoroasă este Comunitatea Politică Europeană”, a declarat preşedinta Moldovei, Maia Sandu, la încheierea summitului. “Am arătat că suntem o familie, o familie puternică şi unită a naţiunilor europene care acţionează împreună pentru a face continentul mai puternic – mai unit şi mai paşnic”, a spus ea.

Pledoaria lui Zelenksi dezvăluie diviziunile

Summitul de la Castelul Mimi, o podgorie aflată la doar 20 de kilometri de graniţa cu Ucraina, a început într-o notă emoţionantă odată cu sosirea lui ZelenskI. Maia Sandu l-a întâmpinat pe preşedintele ucrainean înaintea celorlalţi lideri, mulţumindu-i pentru că “menţine Moldova în siguranţă”. Imaginea alăturată a celor doi lideri, ale căror ţări au luptat amândouă, în diferite grade, cu agresiunea rusă, a fost un simbol puternic, notează POLITICO.

Dar cu Kievul care se confruntă cu valuri tot mai intense de bombe ruseşti, Zelenski a trecut rapid la pledoaria sa, cerând aliaţilor să ofere Ucrainei garanţii ferme de securitate şi un angajament de aderare la NATO la viitorul summit al Alianţei, din Lituania. NATO a fost de acord în 2008 că Ucraina va deveni în cele din urmă membră, dar nu a oferit niciodată o promisiune fermă sau un calendar.

Deşi este puţin probabil ca Zelenski să obţină tot ceea ce îşi doreşte de la reuniunea din iulie, ambele probleme sunt dezbătute aprins în acest moment.

Macron a pregătit terenul încă de miercuri, când a întors capete cu cele mai puternice remarci ale sale de până acum cu privire la garanţiile de securitate. “Sunt în favoarea – şi acesta va fi subiectul discuţiilor colective din următoarele săptămâni – acordării de garanţii de securitate tangibile şi credibile din două motive: Ucraina protejează Europa astăzi şi ea oferă Europei garanţii de securitate”, a motivat el.

Însă joi, Scholz, cancelarul german, a fost mai rezervat. “Un lucru este foarte clar: acum ne aducem contribuţia la sprijinirea Ucrainei”, a spus el. “Am spus întotdeauna că trebuie să existe şi garanţii pentru o ordine de pace după război. Germania îşi va aduce contribuţia la acest lucru”, a spus Scholz.

Cancelarul a refuzat apoi să se lase atras în detaliile discuţiei, chiar dacă aceasta a trecut în centrul atenţiei.

Cu toate acestea, atât Scholz, cât şi Macron au confirmat că aliaţii discută în mod activ despre acest subiect şi că lucrează pentru a-şi coordona abordările înainte de summitul NATO.

Scholz exclude aderarea Ucrainei la NATO

Vorbind joi la Oslo, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost la fel de prudent atunci când a abordat subiectul delicat. “Când războiul se va încheia, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se repetă, că acest model de agresiune rusă împotriva Ucrainei se opreşte cu adevărat şi, prin urmare, trebuie să avem în vigoare cadre care să ofere garanţii pentru securitatea Ucrainei după încheierea războiului, astfel încât istoria să nu se repete”, a spus el.

Lipsa de claritate reflectă complexitatea de a oferi – sau chiar de a defini – “garanţii de securitate” pentru o altă ţară. De asemenea, este posibil ca Europa să aştepte să ia exemplu de la SUA. Una dintre opţiunile aflate pe masă ar putea reflecta modelul de securitate care leagă SUA şi Israelul, care acordă prioritate transferurilor de arme şi angajamentelor de sprijin pe termen lung.

Cu toate acestea, Scholz, vorbind la încheierea summitului, a ţinut să sublinieze că a ajuta Ucraina să se apere este “sarcina care revine” Occidentului. Şi a exclus aderarea Ucrainei la NATO în această conjunctură. “Există criterii clare pentru aderare. Nu poţi avea conflicte la graniţă, de exemplu”, a spus el – o referire evidentă la Ucraina.

Comentariile lui Scholz reflectă înţelegerea generală că Ucraina nu poate adera la NATO atât timp cât se află în război activ cu Rusia. Dar oficialii ucraineni doresc ca liderii NATO să ofere un gest politic concret care să arate că Kievul este cel puţin pe calea aderării.

Unii aliaţi NATO sunt dispuşi să fie mult mai tranşanţi decât Scholz pe această temă, mai ales cei care reprezintă ţările baltice, subliniind încă o fisură care îi separă pe aliaţi. “Singura garanţie de securitate care funcţionează … este aderarea la NATO”, a declarat joi premierul estonian Kaja Kallas, reluând mesajul lui Zelenski.

Recomandăm și ..

Guvernul pregătește un document privind sistarea activității site-urilor

Guvernul pregătește o instrucțiune care prevede sistarea accesului la paginile web sub pretextul că acestea ar conține informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor. Experții în domeniu sunt îngrijorați, întrucât acțiunile punitive ale autorităților ar putea afecta libertatea de exprimare, activitatea presei și crea riscuri de cenzură, scrie anticoruptie.md. Săptămâna trecută, Parlamentul a retras...

Ultima orǎ ..

De la ceață la soare: Prognoza meteo indică o zi plăcută

În Moldova, vremea de astăzi va fi caracterizată de condiții variabile, fără precipitații semnificative, cu temperaturi maxime de 18.6 grade Celsius și minime de 7.2 grade Celsius.

Administrația Trump a introdus din greșeală un jurnalist în grupul în care discuta planul despre un atac militar: Strategia președintelui, pusă la îndoială de JD Vance

Jeffrey Goldberg, redactor-șef la publicația americană „The Atlantic”, a povestit cum a fost inclus accidental în grupul de pe platforma de mesagerie Signal, în care oficiali de top din SUA dezbăteau detaliile atacurilor împotriva rebelilor Houthi din Yemen, scrie hotnews.ro.

O nouă seară plină de fotbal la Moldova 1! Meciul Republica Moldova – Estonia, astăzi, de la ora 19, în direct la postul public de televiziune

Echipa națională de fotbal Republicii Moldova va juca în această seară a doua partidă din preliminariile Campionatului Mondial din 2026. "Tricolorii" se vor confrunta pe teren propriu cu reprezentativa Estoniei. Meciul va începe la 19:00 și va transmis în direct și în exclusivitate la Moldova 1.

SUA şi Rusia încheie, după 12 ore de negocieri la Riad, în Arabia Saudită, discuţii în vederea instaurării unui armistiţiu parţial în Ucraina

Rusia şi Statele Unite au încheiat luni - după 12 ore de negocieri cu uşile închise în Arabia Saudită - discuţii în vederea instaurării unui armistiţiu parţial în Ucraina, la peste trei ani de la începutul ofensivei ruse, relatează AFP. Casa Albă şi Kremlinul urmează să publice marţi un comunicat comun în care să prezinte un rezumat al negocierilor, catalogate din capul locului drept ”dificile” de către Moscova, anunţă agenţiile ruse de presă. Preşedintele american Donald Trump, a cărui apropiere de omologul său rus Vladimir Putin a refăcut cărţile în război, afirmă că vrea să pună capăt ostilităţilor şi şi-a trimis...

Bulgaria va crea o rețea de magazine de stat cu prețuri mici

Parlamentul Bulgariei a sprijinit ideea creării unei rețele de magazine de stat în cele mai sărace regiuni ale țării. Acestea vor vinde produse alimentare cu o marjă de profit limitată. Guvernul Bulgariei va crea o companie comercială cu un capital inițial de cinci milioane de euro, care va fi controlată de Ministerul Agriculturii și Alimentației. Magazinele vor fi deschise în incinta oficiilor poștale de stat din localitățile mici, unde se distribuie pensiile „Crearea unei rețele de magazine alimentare de stat, cu prețuri și proveniență controlate, este un pas esențial pe care statul trebuie să-l facă pentru a stopa speculațiile intermediarilor, rețelelor...

De cât somn avem nevoie pentru un stil de viață sănătos? Ce spun studiile

Cercetătorii în somnologie au făcut studii cu privire la timpul necesar acordat somnului, pentru a avea un stil de viață sănătos. Iată ce spun specialiştii în somn despre cât de mult avem nevoie şi dacă genul influenţează durata somnului. Calitatea somnului contează mai mult decât cantitatea, spun experţii. „Motivele nu sunt pe deplin clare, dar este ceva fundamental, cu toţii avem nevoie de somn. ,Când dormim, are loc un proces remarcabil. Este cea mai naturală formă de îngrijire personală pe care o avem” explică dr. Rafael Pelayo, specialist în somnologie la Universitatea Stanford. Majoritatea oamenilor dorm între şapte şi nouă ore pe...

Activitatea agenților imobiliari din R. Moldova va fi reglementată

În Republica Moldova va fi aplicată o nouă lege care va reglementa activitatea agenților imobiliari. Aceasta va stabili cerințele minime de calificare și certificare profesională, asigurând, de asemenea, un cadru clar privind contractele de intermediere imobiliară. La fel, se constată absența unor norme clare în cazuri de publicitate înșelătoare, comisioane ascunse sau conflicte de interese. Nu există mecanisme de protecție a clienților în litigiile cu agenții imobiliari sau în cazul unor tranzacții frauduloase. Totodată, nu există un registru unic al agenților imobiliari certificați, ceea ce face dificilă verificarea legalității activității lor., transmite ipn.md. Inițiativa legislativă prevede obligația agenților imobiliari de a...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă