Solstițiul de vară: Miercuri este cea mai lungă zi din an

spot_img

Solstiţiul de vară are loc anul acesta miercuri, la ora 17:58, ziua de 21 iunie fiind cea mai lungă din an şi marcând începutul verii astronomice. Durata zilei va fi de 15h 32m, cea a nopţii fiind de numai 8h 28m.

Potrivit informaţiior de pe site-ul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”, în jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. Este momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice.

Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o miscare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor păstrează (în prima aproximaţie) o poziţie fixă în spaţiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

Pentru un observator terestru fenomenul se materializează pe sfera cerească prin miscarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat faţă de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27′. La momentul solstiţiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27′ distanţa unghiulară nord faţa de ecuatorul ceresc, el descriind mişcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului .

Denumirea de Solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcarii Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopţii fiind de numai 8h 28m. Din acelasi motiv şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor “nopţi albe”.

După momentul Solstiţiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Solstiţiul de vară este din vechime legat de strângerea primelor recolte. Încep să se aprindă focurile pentru Noaptea de Sânziene. Se fac la răspântii, pe locul cel mai înalt, lângă ape stătătoare, pentru îndepărtarea bolilor şi a necazurilor. Animalele domestice se trec prin foc pentru purificare, iar torţe aprinse se poartă pe câmpuri, pentru a îndepărta dăunătorii. În plus, este o perioadă bună din an pentru organizarea nunţilor. (News.ro)

Recomandăm și ..

(doc) Averea directorului SIS: Alexandru Musteața a primit, anul trecut, un salariu lunar de aproape 47 mii lei și s-a înoit cu o mașină de 296 mii lei

Directorul Serviciului Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a ridicat un salariu de peste 563 de mii de lei și a primit peste 111 de mii de lei diurne pentru deplasări, anul trecut. Datele au fost reflectate în declarația de avere și interese personale depusă la Agenția Națională de Integritate pentru 2024. Potrivit documentului, soția lui...

Ultima orǎ ..

Expoziție de artă conceptuală la Chișinău: Un apel pentru protejarea mediului prin sunetul albinelor și polenul florilor

Relația dintre natură și activitatea umană asupra ecosistemelor este explorată în cadrul unei expoziții de artă conceptuală, inaugurată la Muzeul Național de artă al Moldovei. Proiectul, inițiat de artiști vizuali din România și Republica Moldova este un strigăt de ajutor pentru protejarea mediului, deosebit de actual astăzi, când lumea este afectată de inundații, incendii de pădure și de secetă.

Cântece pascale, a treia zi de Paști la muzeu. Eveniment cu tradiții și folclor autentic

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, organizează, în Săptămână Luminată, sărbătoarea „A treia zi de Paști la muzeu”. Evenimentul, organizat tradițional de peste două decenii, adună în Casa Mare a muzeului prieteni, ansambluri și amatori de folclor, transmite IPN. Evenimentul va începe pe 22 aprilie la ora 11:00, cu un program de cântece pascale prezentat de ansamblurile folclorice, care vor întregi atmosfera de sărbătoare a învierii lui Hristos. „Inițiată încă la sfârșitul secolului trecut de un grup de etnografi ai muzeului, sărbătoarea cu genericul „A treia zi de Paști la muzeu”...

(video) Incident bizar în capitală: Un bărbat, surprins pe capota unei mașini, în plin trafic

Incident bizar în trafic. Un bărbat a fost surprins pe capota unei Toyota. Potrivit imaginilor video postate pe rețele, incidentul a avut loc pe strada Pușkin, iar la fața locului a intervenit o ambulanță.

Pensiunile turistice, pline de oaspeți și bucate alese în a doua zi de Paște

Forfotă mare astăzi la pensiunile din țară unde atât moldovenii cât și turiștii au sărbătorit a doua zi de Paște. După masa tradițională din prima zi, mulți moldoveni au ales să continue sărbătoarea în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Pensiunile din zonele pitorești ale Moldovei au devenit adevărate locuri de refugiu și reuniune pentru familii întregi.

Cleopatra Stratan a uitat de soțul ei, Edward Sanda: Nici nu l-a băgat în seamă. Ce s-a întâmplat la masă

Edward Sanda și Cleopatra Stratan nu se dezlipesc unul de celălalt. Dar oare petrec prea mult timp împreună, iar plictiseala începe să-și facă simțită prezența? Nu de alta, dar cancan.ro are imagini tari cu cei doi soți, care par destul de absenți, deși fizic erau aproape. Au mers la un mall din Capitală pentru puțin shopping, apoi s-au oprit la un fast-food, însă gesturile romantice au lipsit cu desăvârșire. El mânca liniștit, ea nici nu-l privea și părea afundată în propriile gânduri.

Cultura Chișinăului Interbelic Renaște! Zeci de evenimente, la un festival care va dura 9 luni

În perioada 27 martie – 1 decembrie 2025, la Chișinău se desfășoară Festivalul „Interbellic Fest @CHIȘINĂU.RO”. Proiectul cultural de anvergură este dedicat redescoperirii și celebrării moștenirii artistice, arhitecturale, literare și sociale a perioadei dintre cele două războaie mondiale. Festivalul va cuprinde evenimente desfășurate pe parcursul a nouă luni. Este vorba despre expoziții de artă și tematice, evenimente teatrale și concertistice, lecturi publice, conferințe academice, proiecții de film documentar și ateliere de creație, toate având scopul de a readuce în prim-plan efervescența intelectuală și creativă a anilor 1918–1939. Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM! Evenimentele din cadrul festivalului includ: Expoziții...

Deconectări de lumină, mâine, în Chișinău și în alte localități din țară: Vezi adresele și graficul sistărilor

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Premier Energy anunţă că marți, 22 aprilie, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă