496 de proiecte de infrastructură sunt în derulare în localitățile Republicii Moldova grație programului „Satul European”.
Șeful Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală spune că cele mai multe proiecte vizează reabilitarea școlilor și grădinițelor, aprovizionarea satelor cu apă și canalizare și termoizolarea instituțiilor publice. Valoarea totală a proiectelor este de 2 miliarde de lei, iar miza programului este de a moderniza satele Republicii Moldova, notează IPN.
În luna martie 2022 președinta Maia Sandu a anunțat lansarea programului național de dezvoltare locală „Satul European”. Potrivit autorităților, de la lansare, zeci de proiecte demarate în satele Republicii Moldova au fost deja finalizate, iar peste 100 de mii de oameni deja au parte de beneficiile acestui program.
„La program au fost depuse peste 720 de dosare dintre care 492 de dosare au fost acceptate spre finanțare, cu o sumă totală de peste 2 miliarde de lei. Pe parcursul anului au mai fost acceptate dosare, care erau o continuitate a proiectelor lansate din Fondul Ecologic Național. Respectiv, acum avem în derulare 496 dosare, adică 496 de primării beneficiază de finanțare în cadrul programului Satul European. Un exemplu elocvent este satul Cornești din Ungheni, unde oamenii nu aveau apă la robinet și nici canalizare.
Prin Satul European s-au alocat 4 milioane de lei, grație cărora proiectul a fost finalizat și de anul trecut oamenii au apă la robinet și canalizare. Paradoxul anilor trecuți era că primarilor li se alocau câte un milion sau două milioane de lei pe an, primarul era ținut ostatic, iar proiectele durau câte 4-5 ani. Acum primarului i se acordă suma de până la 10 milioane de lei, bani cu care poți să faci un proiect mare ”, a spus directorul Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, Mihai Croitoru, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.
Șeful Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală spune că autoritățile publice locale decid care este cea mai stringentă problemă a localității lor ce necesită finanțare din bugetul de stat. Cele mai multe dintre proiectele programului „Satul European” vizează modernizarea instituțiilor publice.
„Mai avem proiecte pentru sisteme de iluminat public stradal, reparația caselor de cultură, reparația primăriilor, avem cazuri când primăriile sunt ridicate din temelie, cum ar fi satul Lăpușna care nu dispune de primărie și acum cu o investiție de 10 milioane de lei se construiește primăria. Alte proiecte vizează amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, reabilitatea și dotarea grădinițelor, termoizolarea școlilor. Primarul a ales proiectul pe care-l crede vital pentru localitatea sa”, a mai spus Mihai Croitoru.
În luna aprilie 2023 autoritățile au lansat și programul „Satul European Expres”. Valoarea maximă a unui proiect în cadrul acestui program este de 450 de mii de lei, iar perioada de implementare este de 6 luni.