Ucraina a devenit principala piaţă de desfacere pentru băuturile alcoolice produse în Moldova

spot_img

Cu o cotă de 17,6% din totalul exporturilor, Ucraina a devenit principala piaţă de desfacere pentru alcoolul moldovenesc, detronând Belarus şi România, care ocupă locurile doi şi trei, cu cote de 17,1% şi respectiv 14,5%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a Moldovei referitoare la primul trimestru din anul 2023.

În primul trimestru al anului 2023, exportul total de alcool etilic şi băuturi alcoolice din Republica Moldova a crescut cu 26,8 la sută, ajungând la o valoare de 53,47 milioane de dolari.

Cel mai mai mult au crescut livrările în Ucraina – de circa 6,5 ori, urcând la 9,40 milioane de dolari, comparativ cu 1,44 milioane de dolari în trimestrul I 2022. Tendinţa de creştere a exporturilor de produse alcoolice din Moldova în Ucraina s-a făcut observată în trimestrele III şi IV ale anului trecut, când volumele au crescut de circa patru ori faţă de trimestrul I şi trimestrul II din 2022. Astfel, Ucraina a devenit principala piaţă pentru alcoolul moldovenesc, scrie NewsMaker.

Pe locul patru în topul pieţelor de desfacere ale Republicii Moldova a urcat Georgia, unde au fost exportate băuturi alcoolice de 3,23 milioane de dolari. Potrivit presei din Rusia, Georgia a devenit în primul trimestru din 2023 principalul furnizor de vinuri pe piaţa rusească inclusiv datorită reexportului de vin moldovenesc, care ajunge în vrac în Georgia, iar aici este ambalat şi vândut ca vin georgian.

Rusia se află abia pe locul opt în clasamentul pieţelor de desfacere cu o cotă de 3,4%, practic la acelaşi nivel cu Serbia şi Statele Unite.

În exportul de băuturi alcoolice cota ce mai mare este deţinută de vinurile din struguri proaspeţi – circa 59,2% (31,66 milioane de dolari), exporturile crescând în primele trei luni ale acestui an cu 28%, faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

Recomandăm și ..

Traian Băsescu: Moldova va putea adera la UE dacă va renunța la Transnistria

Traian Băsescu: Republica Moldova are o șansă să intre în UE sau chiar putem ajunge la situația de reunificare, cu o singură condiție, să renunțe la Transnistria. Rusia poate să renunțe la Moldova, nu la Transnistria Republica Moldova are o șansă să devină membră a...

Japonia: O lingură electrică, premiată cu Ig Nobel a fost pusă în vânzare

Gigantul japonez al băuturilor Kirin Holdings a început să vândă o lingură electrică despre care cercetătorii susțin că poate promova o alimentație mai sănătoasă prin accentuarea gustului sărat fără adăugarea de sare, informează Reuters. Lansarea de luni a produsului marchează prima comercializare a tehnologiei care...

Ce salariu are Macron; Fișa cu venitul lunar al președintelui Franței a fost publicată într-un gest fără precedent

Emmanuel Macron a fost nevoit să facă public salariul lunar pe care îl câștigă în calitate de președinte al Franței, scrie 7sur7. Dacă remunerația șefului statului era deja cunoscută, publicarea acestei fișe de salariu este fără precedent, relatează presa franceză.

Moartea președintelui iranian: Erdogan anunță o zi de doliu național în Turcia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează AFP, citată de Agerpres.

Număr record de femei, angajate în câmpul muncii, în 2023. Buzu: „Sper să înregistrăm rezultate și mai bune”

Numărul femeilor din Republica Moldova, angajate în câmpul muncii, a atins valori record, în anul precedent. Datele Ministerului Muncii și Protecției Sociale arată că, în 2023, au fost angajate cu peste 23 de mii mai multe femei decât în 2022 și cu aproape 17...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora