Situaţie critică: polonezii se plâng că se vor îneca în grâu

spot_img

Recoltarea grâului de iarnă şi a altor cereale a început în Ucraina de aproape două săptămâni, iar esti­mările privind producţia totală din acest an variază de la 42,5 mi­li­oane de tone la 46 milioane de tone – dintre care 16,3 mil. tone de grâu.

Este război, o parte din teritoriile şi terenurile fertile ale fermierilor ucraineni sunt devastate sau ocupate de ruşi, astfel că producţia este mai mică decât cea de 53 de milioane de tone de anul trecut, care a încins atât de mult spiritele în rândul fermierilor şi politicienilor din ţările est-euro­pene ale UE, şi ele mari produ­cătoare de cereale.

În Ucraina, autorităţile i-au asigurat pe cetăţeni că producţia de anul acesta, deşi cu 5,7% mai mică, este totuşi de 2,5 ori mai mare decât necesarul de pe piaţa internă şi de aceea nu există pericolul apariţiei de penurii.

Pentru fermierii est-europeni, astfel de afirmaţii nu aduc veşti bune. De când Rusia a pornit războiul contra Ucrainei, regiunea a devenit principala poartă de export a cerealelor şi grâului colegilor sau concurenţilor ucraineni.

Piaţa este inundată şi marfa ucraineană este mai ieftină, se plâng est-europenii. Deşi au protestat şi li s-au promis soluţii, fiind sprijiniţi de guverne, ei continuă să se arate pesimişti.

Polonia are un surplus de cereale de 9,6 milioane tone, arată Warsaw Voice. Recolta nouă se anunţă bună, iar dacă cerealele ucrainene continuă să vină, piaţa riscă să fie suprasa­turată. Ministrul agriculturii Robert Telus a declarat în aprilie că „va plăti cu capul“ dacă nu reuşeşte să rezolve problema surplusului masiv de cereale, ceea ce ar fi însemnat să exporte ce e în plus în Polonia.

Producţia poloneză de anul trecut s-a situat la aproape 36 de milioane tone. Din Ucraina au fost importate 5 milioane tone. Polonezii au consumat 25 milioane tone, în timp ce 12,6 milioane tone au fost exportate. Surplusul venit din anii anteriori a fost de 6,5 milioane tone.

Astfel, noua recoltă prinde Polonia cu deja prea multe cereale pe piaţă. „Potopul“ ar fi fost mai mare dacă exporturile nu ar fi accelerat în mai.

Prin porturile poloneze au fost exportate cantităţi record – 880.000 de tone -, transportul cerealelor având prioritate.

O altă promisiune neîndeplinită a ministrului Telus este publicarea unei liste cu importatorii de grâu ucrainean. Autorităţile nu vor să publice nume argumentând că nu le permite legea. Zvonurile spun că dacă ar publicată, lista ar include companii de stat care nu au legături cu agricultura.

Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București

Cel mai scump oraș din lume este în Europa unde chiria este cu 340% mai scumpă decât în București, anunță Roimobil O singură persoană cheltuie lunar în jur de 1.500 de euro în acest oraș sau echivalentul a 7.899 de lei, fără chirie. Acest oraș este cu 167,7% mai scump...

Recomandăm și ..

Show total în Supercupa Spaniei

FC Barcelona a învins-o pe marea rivală Real Madrid cu 5-2 și a cucerit trofeul pentru a 15-a oară. Meciul s-a disputat la Jeddah, în Arabia Saudită.

Elveţia este gata să găzduiască o întâlnire între Trump şi Putin

Purtătorul de cuvânt al Ministerului elveţian de Externe, Nicolas Bideau, a declarat că ţara sa este pregătită să organizeze o întâlnire la nivel înalt între preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dacă ambele părţi doresc acest lucru, relatează Ukrainskaia Pravda, care citează presa elveţiană.

Anul cultural 2024 a fost marcat de evenimente remarcabile

Întâlnirile cu valorile spirituale, participarea la evenimente, comunicarea cu oamenii care ne înnobilează viața prin spectacole, filme, creații muzicale sau opere de artă plastică au marcat anul cultural 2024. Am relatat în edițiile noastre despre unele dintre cele mai importante evenimente, iar în continuare ne vom referi doar la câteva noutăți ale anului cultural,...

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea blockbusterului „Patimile lui Hristos”

Mel Gibson a vorbit despre continuarea mult amânată a blockbusterului biblic din 2004 „The Passion of the Christ”. La podcastul lui Joe Rogan, el a spus că producţia filmului - care a fost în dezvoltare cel puţin din 2016 - ar putea începe în 2026.

Drumul de intrare în satul Copanca pune la grea încercare șoferii și locuitorii

Nu a fost reparat din secolul trecut. Asta spun locuitorii din satul Copanca, raionul Căușeni, despre drumul din localitate care se află într-o stare deplorabilă, iar mașinile de mare tonaj cu greu pot circula. Localnicii spun că se bucură că nu este zăpadă, întrucât ar rămâne blocați în localitate.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

TELEX LIVE