Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat, la Interviurile Digi24.ro, că amenințarea rușilor de a arunca în aer podul Galați-Giurgiulești, care face legătura dintre România și Moldova face parte „dintr-un arsenal de presiune psihologică”. El a adăugat că este vorba despre atacuri hibride și de un război informațional și psihologic declanșat împotriva opiniei publice din Republica Moldova.
„Nu vedem resurse militare ale Federației Ruse care să pună în pericol integritatea teritorială a Republicii Moldova. Asta nu înseamnă că nu sunt tentați și nu folosesc un arsenal de război hibrid, instigare la insubordonare socială și modul în care încurajează, în mod explicit, proteste împotriva Republicii Moldova, atacuri cibernetice. De multe ori însă este vorba despre o presiune psihologică. Astfel de declarații despre podul de la Giurgiulești, care leagă și România, fac parte dintr-un arsenal de presiune posihologică, de comunicare, și el face parte din războiul hibrid”, a mai explicat Mircea Geoană.
El a mai adăugat că „din punctul de vedere al intereselor românești, România este perfect protejată”.
„Luăm toate măsurile și lucrăm împreună cu Republica Moldova, pentru a le sigura acel minim de capabilități militare și de apărare antirachetă, de protecție cibernetică, care să-i facă mai robuști și mai rezilienți în fața unor astfel de atacuri. Este vorba de atacuri hibride și de un război informațional și psihologic, declanșat împotriva opiniei publice din Republica Moldova”, a mai spus el.
Secretarul general adjunct al NATO a mai adăugat că la NATO „există un suport impecabil, activ și integrat pentru Republica Moldova”.
„Pot confirma că voi prezida o întâlnire la care vor participa miniștrii de Externe, printre care și Nicu Popescu. La NATO există un suport impecabil, activ și integrat pentru Republica Moldova. Cum spunea și Maia Sandu, a fi o țară neutră nu înseamnă că trebuie să fii slab. De aceea, nu putem vorbi de garanții de securitate, dar inclusiv parcursul european al Moldovei implică și o evoluție a relației în sfera de securitate cu UE, cu NATO. Republica Moldova este unul dintre puținii parteneri ai UE și NATO, este în acest moment în fața unui război hibrid total, pe care Rusia îl declanșează și avem tot interesul să îi ajutăm pe liderii de la Chișinău”, a mai declarat Geoană.
Rușii amenință România și spun că vor arunca în aer podul Galați-Giurgiulești
Guvernatorul prorus al regiunii Herson a amenințat, în iunie, că rușii vor arunca în aer podul Galați-Giurgiulești care face legătura dintre România și Moldova. Amenințările au fost făcute după ce ucrainenii au lovit podul care leagă Crimeea anexată de regiunea Herson.
„Un alt atac fără sens al regimului de la Kiev la instrucțiunile primite de la Londra. Nu schimbă cu nimic rezultatele „operațiunii militare speciale”. Demonstrează că este începutul sfârșitului pentru regimul de la Kiev. Încă un salut din inimă: știm coordonatele podurilor din regiunea Odesa și ale podului Giurgiulești, care au aparținut cândva Ucrainei, dar au fost predate de regimul Iușcenko. Un răspuns foarte serios va veni foarte curând”, a declarat Vladimir Saldo, guvernatorul prorus al regiunii Herson. Podul rutier Galați – Giurgiulești face legătura între România și Moldova.
Podul peste Prut a fost construit în 1949 și are o lungime de 125 metri. Acesta contribuie la fluidizarea circulației între România și Moldova și totodată, crește rolul Republicii Moldova ca legătură între UE și Ucraina. Podul a fost reabilitat anul trecut. Valoarea lucrărilor, de circa 8 milioane RON, a fost asigurată în totalitate de Guvernul României.