Proiectul Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din funcțiile-cheie, aprobat de Guvern

spot_img

Cabinetul de miniștri a votat proiectul Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din funcțiile-cheie, care va permite implementarea celei de-a treia etape a mecanismului de vetting și ultima parte a reformei sistemului de justiție – un angajament asumat de Republica Moldova la nivel național și internațional. Este și una dintre condiționalitățile de bază ce rezultă din Acordul de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.

Subiecții evaluării sunt judecătorii și procurorii din funcțiile-cheie, inclusiv candidații la funcțiile respective. În procesul evaluării, aceștia vor beneficia de mai multe garanții, precum posibilitatea prelungirii termenului stabilit de Comisia de evaluare pentru prezentarea informației suplimentare, dreptul de a prezenta orice probe, ce le consideră necesare, dreptul de a solicita desfășurarea audierii în ședință închisă, dar și de a nu mărturisi împotriva sa.

De asemenea, va fi micșorat numărul criteriilor etice și financiare, acestea fiind expuse într-o manieră mai precisă, pentru a evita eșuarea evaluării pentru iregularități financiare minore sau pentru încălcări mici. Subiecții care nu vor promova evaluarea externă vor fi eliberați din funcțiile deținute. În context, proiectul stabilește perioada de aplicare a interdicției de a activa în funcția de judecător/procuror și alte funcții de demnitate publică de la 5 la 7 ani, din data rămânerii definitive a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sau Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

„Exercițiul de evaluare a integrității va fi unul excepțional, unic și limitat în timp. Scopul acestuia este de a spori calitatea actului de justiție și de a crea mecanismul pentru efectuarea, până la 31 decembrie 2025, a evaluării externe a integrității etice și financiare a judecătorilor și procurorilor din funcțiile-cheie. Totodată, vom asigura menținerea în funcție a judecătorilor și procurorilor imparțiali și integri, fapt care va justifica și majorarea ulterioară a salariilor acestora. Vom depune efort pentru a spori încrederea cetățenilor în sistemul judecătoresc și cel al procuraturii”, a subliniat ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul ședinței de Guvern.

Mecanismul evaluării este similar celui stabilit în Legea privind evaluarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ), decizia finală în privința carierei judecătorilor și procurorilor urmând a fi luată de CSM și CSP, în calitate de organe de autoadministrare cu mandat constituțional.

Menționăm că proiectul de lege a fost elaborat și în vederea realizării activităților ce derivă din Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025, dar și din Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023. În procesul de elaborare a acestuia au fost organizate consultări publice cu implicarea reprezentanților judecătorilor și procurorilor. De asemenea, s-a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția referitoare la prezentul proiect de lege.

Recomandăm și ..

VIDEO Generalul Alexei, dezvăluiri din dosarul condamnatului pe viață Radulov, eliberat prin amnistie: A distrus familii, procurorul pe cazul lui a fost omorât, iar ei îl fac înger

Generalul Nicolae Alexei, care i-a pus în cătușe pe unii dintre cei mai periculoși criminali ai anilor ’90, a făcut unele dezvăluiri despre dosarul lui Iurie Radulov, cunoscut în lumea interlopă ca „Babior”, condamnat la detenție pe viață, dar eliberat recent din pușcărie, după care a părăsit teritoriul Republicii Moldova. „Nu a vrut să...

Ultima orǎ ..

Ministerul Educației: Peste 80% dintre școli respectă interdicția privind utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor

Majoritatea școlilor din Republica Moldova respectă regulile privind interdicția utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor, a precizat șefa direcției management în învățământul general de la Ministerul Educației și Cercetării, Viorica Negrei la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”. Potrivit acesteia, peste 83% dintre instituții aplică regulamentele, iar utilizarea telefoanelor în scop educațional este prezentă în 99 la sută dintre școli.

Trump șochează din nou: Rusia face „o concesie destul de mare” pentru că nu cucerește întreaga Ucraină

Președintele SUA, Donald Trump, afirmă că Rusia a făcut o „concesie destul de mare” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, renunțând la preluarea „întregului teritoriu”. Trump insistă că exercită „o presiune puternică asupra Rusiei” și că acesta este motivul pentru care președintele Vladimir Putin „poartă discuții în acest moment”, relatează Euronews, citat de digi24.ro.

Un copil de 11 ani în stare gravă, transferat din Chișinău la Cluj-Napoca pentru tratament specializat

Un copil de 11 ani, aflat în stare gravă, a fost transferat din Republica Moldova în România, pentru a beneficia de îngrijiri medicale specializate. Intervenția transfrontalieră a avut loc în seara zilei de 24 aprilie.

Un copil de 11 ani în stare gravă, transferat din Chișinău la Cluj-Napoca pentru tratament specializat

Un copil de 11 ani, aflat în stare gravă, a fost transferat din Republica Moldova în România, pentru a beneficia de îngrijiri medicale specializate. Intervenția transfrontalieră a avut loc în seara zilei de 24 aprilie.

Carburanții se scumpesc și mai mult: Ce prețuri a afișat ANRE pentru următoarele 4 zile

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat noile prețuri la carburanți pentru următoarele 4 zile. Astfel, benzina va fi mai scumpă cu 5 bani, iar prețul motorinei crește cu 3 bani.

Echipa la care joacă internaționalul moldovean Virgiliu Postolachi s-a calificat în finala Cupei României la fotbal

CFR Cluj a învins cu 4:1 pe teren propriu pe Farul Constanța, iar pe 14 mai va întâlni pe Hermannstadt Sibiu. Gazdele au deschis scorul după numai 49 de secunde prin fundașul bosniac Daniel Graovaț. "Marinarii" au restabilit egalitatea în minutul 35. Armeanul Narek Grigorian a centrat, iar Denis Alibec a marcat din foarfecă laterală de la 10 metri.

Chișinăul respinge acuzațiile Rusiei privind presupusa discriminare a cetățenilor ruși la frontieră: „R. Moldova este un stat sigur și deschis pentru vizitatori”

Ministerul de Externe al Federației Ruse acuză autoritățile moldovene că ar desfășura o „politică discriminatorie” față de cetățenii ruși care ajung pe teritoriul Republicii Moldova, invocând cazuri frecvente de controale umilitoare și refuzuri de intrare fără explicații. În replică, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău califică acuzațiile drept nefondate și regretă că Moscova „alege din nou să tensioneze relațiile” prin astfel de declarații.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă