Proiectul Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din funcțiile-cheie, aprobat de Guvern

spot_img

Cabinetul de miniștri a votat proiectul Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din funcțiile-cheie, care va permite implementarea celei de-a treia etape a mecanismului de vetting și ultima parte a reformei sistemului de justiție – un angajament asumat de Republica Moldova la nivel național și internațional. Este și una dintre condiționalitățile de bază ce rezultă din Acordul de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.

Subiecții evaluării sunt judecătorii și procurorii din funcțiile-cheie, inclusiv candidații la funcțiile respective. În procesul evaluării, aceștia vor beneficia de mai multe garanții, precum posibilitatea prelungirii termenului stabilit de Comisia de evaluare pentru prezentarea informației suplimentare, dreptul de a prezenta orice probe, ce le consideră necesare, dreptul de a solicita desfășurarea audierii în ședință închisă, dar și de a nu mărturisi împotriva sa.

De asemenea, va fi micșorat numărul criteriilor etice și financiare, acestea fiind expuse într-o manieră mai precisă, pentru a evita eșuarea evaluării pentru iregularități financiare minore sau pentru încălcări mici. Subiecții care nu vor promova evaluarea externă vor fi eliberați din funcțiile deținute. În context, proiectul stabilește perioada de aplicare a interdicției de a activa în funcția de judecător/procuror și alte funcții de demnitate publică de la 5 la 7 ani, din data rămânerii definitive a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sau Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

„Exercițiul de evaluare a integrității va fi unul excepțional, unic și limitat în timp. Scopul acestuia este de a spori calitatea actului de justiție și de a crea mecanismul pentru efectuarea, până la 31 decembrie 2025, a evaluării externe a integrității etice și financiare a judecătorilor și procurorilor din funcțiile-cheie. Totodată, vom asigura menținerea în funcție a judecătorilor și procurorilor imparțiali și integri, fapt care va justifica și majorarea ulterioară a salariilor acestora. Vom depune efort pentru a spori încrederea cetățenilor în sistemul judecătoresc și cel al procuraturii”, a subliniat ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul ședinței de Guvern.

Mecanismul evaluării este similar celui stabilit în Legea privind evaluarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ), decizia finală în privința carierei judecătorilor și procurorilor urmând a fi luată de CSM și CSP, în calitate de organe de autoadministrare cu mandat constituțional.

Menționăm că proiectul de lege a fost elaborat și în vederea realizării activităților ce derivă din Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025, dar și din Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023. În procesul de elaborare a acestuia au fost organizate consultări publice cu implicarea reprezentanților judecătorilor și procurorilor. De asemenea, s-a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția referitoare la prezentul proiect de lege.

Ion Chicu: Fiecare semnătură e asumată și contează foarte mult pentru noi!

Liderul PDCM, Ion Chicu a anunțat că, deși are deja colectate suficiente semnături pentru susținerea candidaturii sale la alegerile prezidențiale, va continua să le adune până în data de 15 septembrie, iar următoarea zi le vor depune la Comisia Electorală Centrală Tot mai mulți dintre Dumneavoastră ne întrebați de ce...

Recomandăm și ..

Clasamentul celor mai bune programe de recompense ale companiilor aeriene la nivel global

Point.me, o platformă de căutare de puncte și recompense de călătorie, a clasificat 62 de programe globale de recompensare a companiilor aeriene pe baza a nouă criterii, cei mai importanți factori fiind ușurința de a câștiga mile, ratele de răscumpărare, disponibilitatea pe liniile aeriene partenere și ușurința de rezervare.

Recean a fost la Leova pentru a estima pagubele lăsate de ploile abundente; Guvernul va interveni prin Fondul de Intervenție

Prim-ministrul Dorin Recean s-a deplasat astăzi în raionul Leova pentru a evalua situația creată în satul Romanovca și Sărata Nouă, în urma ploilor puternice care se înregistrează, astăzi, pe teritoriul țării. Premierul a discutat cu locuitorii din regiune, administrația locală și echipele de intervenție care au menționat că Drumul R34, Sărata-Nouă, a fost deblocat,...

Administrația Biden anunță noi reguli pentru a reduce „abuzul” de lacune comerciale ale SUA; Shein și Temu, vizate

Administrația Biden a anunțat vineri noi măsuri pentru a reduce ceea ce numește „utilizarea excesivă și abuzivă” a unei legi comerciale de lungă durată care permite expedierilor de valoare redusă să intre în Statele Unite fără a plăti taxe de import și taxe de procesare.

Poliția cere oamenilor să rămână acasă la noapte; Pe mai multe străzi din capitală se circulă în continuare cu dificultate

Poliția Republicii Moldova îndeamnă toți cetățenii să evite deplasările, având în vedere extinderea ciclonului în țară, care ar putea afecta și nordul. Oamenii legii insistă asupra evitării părăsirii domiciliului mai ales pe timpul nopții, când condițiile meteo se pot înrăutăți semnificativ. Mai mult decât atât, la această oră, pe mai multe străzi din capitală...

Peste 40 kg de cocaină găsite în livrările de banane către magazine ale unui lanţ de supermarketuri din Franţa

Zeci de kilograme de cocaină au fost găsite în livrările de banane către patru dintre magazinele unui lanţ francez de supermarketuri, poliţia încercând să afle cine este destinatarul, relatează The Guardian.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

TELEX LIVE