AIEA anunţă că nu există semne de mine sau explozibili la Centrala Nucleară Zaporojie, după ce Zelenski acuză Kremlinul

spot_img

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) anunţă miercuri că nu există indicii care să arate prezenţa unor mine sau explozivi la Centrala Nucleară Zaporojie, în Ucraina, după ce preşedintele ucraineran Volodimir Zelenski a acuzat Kremlinul, citând informaţii clasificate militare, de instalarea unor explozivi pe acoperişul instalaţiei, relatează CNN.

”Experţi AIEA prezenţi la Centrala Nucleară Zaporojie au inspectat în ultimele zile şi săptămâni părţi ale instalaţiei, inclusiv unele secţiuni ale perimetrului bazinului mare de răcire, şi au efectuat vizite regulate în instalaţie, fără să observe până în prezent vreun indiciu vizibil al unor mine sau explozivi”, anunţă într-o actualizare directorul AIEA Rafael Mariano Grossi.

Experţi AIEA au solicitat un acces suplimentar în instalaţie, pentru a confirma absenţa unor mine sau exploizivi, anunţă Grossi.

Mai ales un ”acces pe acoperişurile unităţilor 3 şi 4 este esenţial, dar şi un acces la părţi ale sălii turbinelor şi părţie ale sistemuluui de răcire al centralei”, precizează el.

Ucraina a anunţat miercuri că a implementat proceduri în vederea unei eventuale luări cu asalt a centralei nucleare.

Kremlinul a acuzat, la rândul său, ”o mare ameninţare a sabotării Kievului”.

”Ţinând cont de creşterea tensiunilor şi activităţilor militare în zona în care se află această centrală nucleară majoră, experţii noştri trebuie să fie în măsură să verifice faptele pe teren”, a subliniat Grossi.

”Rapoartele lor independente şi obiective vor ajuta în clarificarea situaţiei actuale a instalaţiei, crucială într-un moment ca acesta, în care au loc acuzaţii neconfirmate şi contraacuzaţii”, a subliniat el.

AIEA anunţă că este la curent cu informaţii potrivit cărora mine şi alţi explozivi au fost plasaţi în interiorul şi în jurul Centralei Nucleare Zaporojie.

”Directorul general (al AIEA Rafael) Grossi a anunţat că echipa AIEA nu a raportat niciun bombardament sau explozie recente şi că prezenţa militară în instalaţie pare neschimbată”, a anunţat agenţia ONU.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat CNN că a exercitat presiuni în vederea unei suplimentări a unor inspeciţii AIEA.

”Noi am spus, uitaţi «echipa dumneavoastră de acolo, sunt doar patru oameni, iar această instalaţie este ca un oraş (…). Uriaşă. Este foarte mare. Patru persoane nu vor găsi mine”, a declarat Zelenski.

Rusia a cucerit Centrala Nucleară Zaporojie la începutul lui martie 2022, însă aceasta este operată în continuare în principal de către muncitori ucraineni.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află în prima linie a frontului în Războiul din Ucraina. Bombardamente în apropiere sunt curente, iar centrala a fost deconectată frecvent de la reţeaua electrică ucraineană, alimentând în mai multe rânduri temeri cu privire la un eventual accident nuclear.

Recomandăm și ..

Poliția: Moldoveanul care ar fi desenat stelele lui David în Paris, acuzat de destabilizări la protestele lui Șor

Un moldovean care este acuzat că ar fi desenat stelele lui David pe clădiri din Paris. Poliția Republicii Moldova susține că persoana acuzată este unul dintre protestatarii care ar fi recurs la destabilizări în timpul protestelor organizat de Partidul Șor, scos în afara legii. Conform...

🇲🇩🗣️ Cosmin Avram, cunoscutul vlogger din România, a explorat UTA Găgăuzia și…

🇲🇩🗣️ Cosmin Avram, cunoscutul vlogger din România, a explorat UTA Găgăuzia și a descoperit că, deși există vorbitori de limba română, mulți preferă limba rusă și găgăuza. 🏞️ Vloggerul a vizitat Comratul, Cahulul și Congazul experimentând viața rurală și aspecte variate ale regiunii. 🤔...

ANULARE. După ce presa a scris vineri despre plecarea din țară a…

ANULARE. După ce presa a scris vineri despre plecarea din țară a premierului Dorin Recean, acesta nu a apărut în acțiuni publice până astăzi când avea planificat briefing de presă la ora 14:30. Cu doar câteva minute până la începerea briefingului, din motive necunoscute,...

Proces penal în cazul celor două persoane găsite fără suflare într-o mașină blocată în nămeți

Inspectoratul de Poliție Căușeni a pornit un proces penal în cazul celor două persoane găsite moarte într-un automobil blocat în nămeți în apropiere de satul Coșcalia. Informația a fost confirmată pentru IPN de către ofițerul de presă al IP Căușeni, Mariana Didenco.Potrivit sursei citate,...

Cinci instituții de învățământ general nu au activat astăzi din cauza întreruperii de curent

Cinci instituții de învățământ general nu au activat astăzi, 28 noiembrie, din cauza întreruperii alimentării cu energie electrică, urmare a condițiilor meteorologice din ultimele zile. Alte șase școli au desfășurat lecțiile în regim online, anunță Ministerul Educației.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora