Moldova a primit din luna octombrie 2021 un sprijin în valoare 1,2 miliarde de euro

spot_img

„UE continuă să fie solidară cu Moldova, să susțină suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și este hotărâtă să continue consolidarea rezilienței țării, inclusiv în ceea ce privește securitatea energetică, amplificarea cooperării în domeniul securității și al apărării și sprijinirea pe calea reformelor”, precizează Delegația UE la Chișinău, citată de IPN.

Din sprijinul total de 1,2 miliarde de euro, 404,5 milioane au fost investiții în Planul Economic și de Investiții. 295 de milioane de euro au fost acordați sub formă de asistență macro-financiară, iar 240 de milioane – sprijin bugetar pentru energie, inclusiv pentru eficiență energetică. 114 milioane de euro a reprezentat asistență bilaterală pentru a stimula economia sectorului energetic, combaterea dezinformării și reforma justiției. Alte resurse au fost alocate în calitate de asistență umanitară, asistență pentru gestionarea frontierelor, pentru a susține mass-media locală independentă, pentru Misiunea de Parteneriat a UE în Moldova, dar și pentru Facilitatea European pentru Pace. La fel a fost acordat sprijin pentru securitatea cibernetică și criza refugiaților.

În prezent UE oferă asistență macrofinanciară în valoare totală de 295 de milioane de euro. Aceasta include un pachet de 150 de milioane de euro, suplimentat recent cu până la 145 de milioane de euro. Până în prezent au fost debursați 100 de milioane de euro. „Acesta constituie un sprijin important din partea UE pentru una dintre țările cele mai puternic afectate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, precizează Delegația Uniunii Europene la Chișinău.

În cadrul pachetului financiar anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la 10 noiembrie 2022, pe lângă majorarea asistenței macrofinanciare, a fost prevăzut un sprijin bugetar de 105 milioane de euro pentru 2023.

„UE sprijină Moldova prin investiții în proiecte emblematice în sectoarele cheie, cum ar fi acordarea ajutorului pentru întreprinderile mici și mijlocii, eficiența energetică și investiții în Culoarele Solidarității. În cadrul EIP, în cooperare cu instituțiile financiare europene, UE își propune să prevadă până la 1,6 miliarde de euro investiții publice și private, din care 673 de milioane de euro au fost deja alocați pentru cinci proiecte emblematice identificate împreună cu autoritățile moldovenești”, mai menționează Delegația UE.

În mai 2023, la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat un pachet de sprijin pentru Moldova, cu două obiective: este vorba despre sprijin în abordarea impactului agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și apropierea Moldovei de Uniunea Europeană. Pachetul de sprijin conține priorități cheie care oferă deja rezultate imediate.

Recomandăm și ..

PRĂPĂD pe un drum din România. O platformă auto cu mașini Tesla, spulberată de un camion ce transporta automobile second hand (FOTO)

Două camioane care transportau autoturisme pe platforme au fost implicate, marţi după-amiază, într-un accident pe DN 7, pe Valea Oltului, în zona localităţii Boiţa din judeţul Sibiu.

Un avocat, deferit justiției; A pretins 1000 de euro de la client, pretinzând că e nevoie de mită în proces

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui avocat, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de trafic de influență

🛑Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a decis inițierea…

🛑Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a decis inițierea procedurii administrative în vederea efectuării controlului complex privind verificarea respectării legislației aferente domeniului pieței de capital de către societatea de investiții BC ”Victoriabank” SA, pentru perioada de activitate 1 decembrie 2020–1 decembrie...

Parlamentul României a adoptat o rezoluție cu privire la perspectiva europeană a R. Moldova, Ucrainei, Georgiei și Balcanilor de Vest

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului României a adoptat marți, 28 noiembrie, cu majoritate de voturi, o rezoluţie privind perspectiva europeană a R. Moldova, Ucrainei, Georgiei şi Balcanilor de Vest. Textul proiectului a fost agreat cu Ministerul Afacerilor Externe de la București,...

Dani Alves a primit o nouă lovitură! Cererea de eliberare i-a fost refuzată pentru a treia oară

Dani Alves (40 de ani), fostul jucător al naționalei Braziliei, este în închisoare din luna ianuarie, după ce a fost acuzat de agresiune sexuală.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora