Octavian Calmîc: Experții propun măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

spot_img

Experții “LEX-ECON Consulting” au identificat mai multe soluții pentru salvarea de la faliment a agriculturii Republicii Moldova.

Ei au propus autorităților, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, un mecanism de ajutorare a agricultorilor, care poate fi aplicat la nivel național, datorită posibilităților logistice, tehnice și financiare existente.

Experții propun crearea unui fond de suport pentru compensarea costurilor de producere parțiale sau totale pentru roada anului 2022- 2024. În acest context, ei consideră justificată achitarea unui leu pentru un kg de grâu și semințe de floarea-soarelui aflat la depozitele agricultorilor. De asemenea, ei argumentează necesitatea acoperirii cheltuielilor pentru fertilizanți și produse petroliere.

“Având în vedere faptul că conform datelor existente la Ministerul Agriculturii în anul 2022 agricultorii noștri au folosit în mediu 60 kg de fertilizanți la hectar teren arabil, se propune de a procura și repartiza cantitatea acestora tuturor fermierilor care intenționează să însămânțează în toamna anului 2023 și primăvara anului 2024 terenuri cu grâu și semințe de floarea soarelui. De asemenea, conform fișei consumurilor de produse petroliere pentru însămânțarea, tratarea și recoltarea grâului și semințelor de floarea soarelui sunt necesare cca 100-110 litri de motorină la hectar, iar pentru pregătirea terenului / arat și semănat 5,7 litri/ha și 5 litri/ha respectiv sau 1,284 mln litri motorină. Astfel, se propune compensarea totală sau parțială a consumului de motorină pentru însămânțarea terenurilor agricole”, a explicat Octavian Calmîc.

O altă soluție identificată de experții “LEX-ECON Consulting” este compensarea păstrării fructelor și legumelor în depozitele frigorifice.

“În Republica Moldova există peste 700 de depozite frigorifice cu o capacitate totală de stocare de peste 600 mii m3. Coeficientul maximal de încărcare al acestora la moment fiind de cca 80%. La nivelul, UTA Găgăuzia există mai multe depozite frigorifice cu o capacitate de păstrare de cca 6 mii m3. Problema de bază ține de existența echipamentelor de pre-răcire a fructelor și legumelor depozitate, tratarea lor și costurile acestor servicii”, a explicat Octavian Calmîc.

Agricultura din Republica Moldova a ajuns în pragul falimentului, după ce agricultorii au rămas cu datorii și stocuri pline, în urma creșterii costurilor de producție și pierderii piețelor de desfacere.

“Costurile de producție au fost în creștere considerabilă datorată majorărilor de prețuri ai costurilor fertilizanților, erbicidelor, produselor petroliere, precum și a investițiilor în echipamentele agricole, etc. Existența acestor stocuri a fost cauzată de pierderea piețelor tradiționale de desfacere, reducerea prețurilor regionale la cereale sub costurile de producție și lipsa unor mecanisme de suport din partea statului. Toate acestea au condus la sistarea procesului de vânzare a cerealelor”, a concluzionat Octavian Calmîc.

Anual, în Republica Moldova se însămânțează în jur de 1,6 mln ha de terenuri agricole, din care cca 1 mln ha cu cereale și leguminoase pentru boabe, din care 330 mii ha – grâu de primăvară și toamnă, 55 mii ha – orz și cca 520 mii ha – porumb.

Ion Chicu: Fiecare semnătură e asumată și contează foarte mult pentru noi!

Liderul PDCM, Ion Chicu a anunțat că, deși are deja colectate suficiente semnături pentru susținerea candidaturii sale la alegerile prezidențiale, va continua să le adune până în data de 15 septembrie, iar următoarea zi le vor depune la Comisia Electorală Centrală Tot mai mulți dintre Dumneavoastră ne întrebați de ce...

Recomandăm și ..

Vreme instabilă astăzi: Pregătiri pentru ploi frecvente și temperaturi moderate

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că astăzi, vremea în Republica Moldova va fi predominant instabilă, cu precipitații frecvente și temperaturi moderate.

Clasamentul celor mai bune programe de recompense ale companiilor aeriene la nivel global

Point.me, o platformă de căutare de puncte și recompense de călătorie, a clasificat 62 de programe globale de recompensare a companiilor aeriene pe baza a nouă criterii, cei mai importanți factori fiind ușurința de a câștiga mile, ratele de răscumpărare, disponibilitatea pe liniile aeriene partenere și ușurința de rezervare.

Recean a fost la Leova pentru a estima pagubele lăsate de ploile abundente; Guvernul va interveni prin Fondul de Intervenție

Prim-ministrul Dorin Recean s-a deplasat astăzi în raionul Leova pentru a evalua situația creată în satul Romanovca și Sărata Nouă, în urma ploilor puternice care se înregistrează, astăzi, pe teritoriul țării. Premierul a discutat cu locuitorii din regiune, administrația locală și echipele de intervenție care au menționat că Drumul R34, Sărata-Nouă, a fost deblocat,...

Administrația Biden anunță noi reguli pentru a reduce „abuzul” de lacune comerciale ale SUA; Shein și Temu, vizate

Administrația Biden a anunțat vineri noi măsuri pentru a reduce ceea ce numește „utilizarea excesivă și abuzivă” a unei legi comerciale de lungă durată care permite expedierilor de valoare redusă să intre în Statele Unite fără a plăti taxe de import și taxe de procesare.

Poliția cere oamenilor să rămână acasă la noapte; Pe mai multe străzi din capitală se circulă în continuare cu dificultate

Poliția Republicii Moldova îndeamnă toți cetățenii să evite deplasările, având în vedere extinderea ciclonului în țară, care ar putea afecta și nordul. Oamenii legii insistă asupra evitării părăsirii domiciliului mai ales pe timpul nopții, când condițiile meteo se pot înrăutăți semnificativ. Mai mult decât atât, la această oră, pe mai multe străzi din capitală...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

TELEX LIVE