Liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi recuperat peste 100 de milioane de dolari cash și câteva lingouri de aur care au fost confiscate de autoritățile ruse în timpul insurecției sale de scurtă durată din iunie.
Potrivit Newsweek, postul de știri Fontanka din Sankt Petersburg a relatat marți – citând surse interne confidențiale – că aproximativ 10 miliarde de ruble (111,2 milioane de dolari) formate din cutii cu dolari americani și cinci lingouri de aur au fost returnate oligarhului căzut în dizgrație, care a condus o revoltă a Grupului Wagner împotriva ministrului apărării Serghei Șoigu și a președintelui Statului Major General Valeri Gherasimov.
Bunurile au fost confiscate de autoritățile Rusiei în cadrul unor raiduri asupra unor proprietăți care au legătură cu Prigojin, în 24 iunie, la o zi după ce luptătorii Grupului Wagner au preluat controlul orașului Rostov pe Don din sudul țării și au pornit spre Moscova.
Grupul a amenințat pentru scurt timp că va lua cu asalt capitala până când Prigojin a ajuns la un acord cu Kremlinul – facilitat de președintele belarus Alexander Lukașenko – pentru a abandona revolta și a pleca în exil în Belarus.
Bunurile confiscate ar fi cântărit “câteva tone” și au fost returnate șoferului lui Prigojin, care primise o împuternicire, pe 2 iulie. Anchetatorii nu au dorit să renunțe la fonduri, dar Fontanka a precizat că “judecând după încă o răsturnare de situație, o putere superioară a intervenit”.
Prigojin a declarat pe 24 iunie că banii erau destinați plăților salariilor luptătorilor săi din Wagner, precum și despăgubirii familiilor trupelor căzute la datorie. Poliția din Sankt Petersburg a confiscat fondurile în două loturi: mai întâi aproximativ 47 de milioane de dolari dintr-o dubiță parcată, iar apoi alte 66,7 milioane de dolari depozitate în 80 de cutii de carton care se aflau în altă dubiță.
Oficialii occidentali au declarat că rămâne neclar dacă Prigojin și unitățile sale Wagner vor pleca într-adevăr în exil în Belarus, unde imagini recente din satelit arată construcția unor noi baze militare.
Un diplomat leton care a vorbit cu Newsweek sub protecția anonimatului a declarat că liderii NATO “urmăresc și evaluează” orice nouă sosire a lui Wagner în Belarus, pregătindu-se să răspundă la orice desfășurare acolo cu sancțiuni suplimentare asupra Minskului.
Rapoartele indică faptul că Prigojin a părăsit Rusia, deși a fost văzut în Sankt Petersburg și Moscova în ultimele zile, aparent ca parte a negocierilor pentru dizolvarea imperiului său media și renunțarea la controlul altor interese de afaceri.
Moscova face eforturi pentru a-l încorpora pe Wagner în armata rusă obișnuită, iar luptătorilor li s-ar fi oferit posibilitatea de a alege între contracte cu Ministerul Apărării sau exilul în Belarus. Alte informații sugerează că Wagner recrutează în continuare în interiorul Rusiei, iar Pentagonul a declarat că mercenarii rămân pe câmpurile de luptă din Ucraina.
În buletinul de miercuri al Institutului pentru Studiul Războiului se spune că Prigojin a fost absolvit “de responsabilitatea financiară pentru pagubele cauzate de rebeliunea Grupului Wagner” din Rostov pe Don, despre care autoritățile locale au spus că a costat aproximativ 1 milion de dolari.
Refuzul sau incapacitatea lui Putin de a-l pedepsi pe Prigojin și Grupul Wagner – care s-a dovedit până acum cea mai eficientă formațiune de luptă a Moscovei în cele 16 luni de lupte dificile în Ucraina – a provocat speculații că președintele se află într-o poziție politică precară.