Ucraina vrea să cumpere din Bulgaria 2 reactoare nucleare rusești, dar nu are bani

spot_img

Ucraina este aproape de a ajunge la un acord cu Bulgaria privind cumpărarea a două reactoare nucleare de producție rusească și a altor echipamente energetice importante.

Potrivit Ukrainska Pravda, informația a fost dezvăluită de oficiali pentru The Wall Street Journal, iar negocierile privind acordul sunt în curs de desfășurare.

Potrivit acordului, compania energetică bulgară de stat NEK va vinde echipamentele în valoare de cel puțin 600 de milioane de euro de la centrala nucleară neterminată Belene către compania nucleară de stat ucraineană Energoatom.

Întrucât Ucraina își va permite cu greu această achiziție, una dintre opțiunile discutate de oficialii bulgari și americani este ca SUA să își aducă contribuția sub formă de ajutor pentru Ucraina.

O altă opțiune de plată este, de asemenea, luată în considerare: Bulgaria ar putea primi o participație minoritară la centrala nucleară ucraineană Khmelnytskyi, unde va fi instalat echipamentul.

La 6 iulie, parlamentul bulgar a adoptat o decizie care obligă guvernul bulgar să poarte negocieri cu Kievul cu privire la vânzarea centralei. WSJ, care citează surse anonime, a relatat că acordul, care a fost pregătit timp de mai multe săptămâni, a fost ținut secret, pentru a împiedica politicienii bulgari pro-ruși să îl blocheze.

Lucrările la centrala nucleară de la Belene au fost întrerupte și reluate de mai multe ori începând cu anii 1980. Guvernele occidentale au criticat proiectul din cauza defectelor sale tehnice și comerciale în legătură cu dependența de combustibilul rusesc.

La centrala electrică au fost instalate reactoare acvatice de un gigacaloritm BBEP-1000. Aceleași reactoare au fost instalate și la două unități de putere ale centralei nucleare de la Khmelnytskyi, care au fost puse în funcțiune.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit într-o vizită în Bulgaria, joi, 6 iulie. În timpul vizitei sale, cele două părți au semnat o declarație privind sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei.

Nikolai Denkov, prim-ministrul Bulgariei, a subliniat că Sofia sprijină integrarea europeană și euroatlantică a Ucrainei și înțelege rolul Ucrainei în situația de securitate din Europa în viitor.

Recomandăm și ..

Peste opt mii de persoane beneficiază în țara noastră de tratament antiretroviral. Campania socială: „Nu te lăsa dus de val. Testează-te la HIV!”

Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA este marcată anual în a treia duminică din luna mai.  Toți cei care nu sunt indiferenți față de problema HIV/SIDA își consolidează eforturile de combatere a epidemiei, promovând mesaje despre căile de transmitere, îndemnând oamenii...

Localnicii din Sângereii Noi au apă la robinete datorită unor investiții românești

Un nou sat din R. Moldova va avea apă datorită investițiilor românești. Banii pentru proiect au fost alocați de România, iar la inaugurare a participat și ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu. „Și la Sângereii Noi, banii românești aduc apa curentă în casele oamenilor. Azi am avut...

Faceți rezerve: Mai mulți locuitori ai capitalei și din Durlești rămân mâine fără apă

Apă Canal Chișinău anunță sistări în procesul de furnizare a apei pentru ziua de mâine, 21 mai.

Locuitorii satului Taraclia din raionul Căușeni au marcat Duminica Mironosiţelor (VIDEO)

Cu muzică, dans și voie bună! Așa au marcat ieri locuitorii satului Taraclia, raionul Căușeni, Duminica Mironosiţelor. Evenimentul a fost organizat de preot și autoritățile locale în curtea bisericii Arhanghelii Mihail și Gavriil. Sătenii spun că festivalul are drept scop păstrarea și promovarea cântecului...

BANI.MD Industria Moldovei încă nu își revine! În luna martie s-a comprimat cu 0,6%

Producția industrială a înregistrat o scădere de 0,6% în luna martie 2024 comparativ cu martie 2023, conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică. Totuși, în primul trimestru al anului 2024, producția industrială a crescut cu 2,2% față de aceeași perioadă a anului precedent,...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora