Ucraina vrea să cumpere din Bulgaria 2 reactoare nucleare rusești, dar nu are bani

spot_img

Ucraina este aproape de a ajunge la un acord cu Bulgaria privind cumpărarea a două reactoare nucleare de producție rusească și a altor echipamente energetice importante.

Potrivit Ukrainska Pravda, informația a fost dezvăluită de oficiali pentru The Wall Street Journal, iar negocierile privind acordul sunt în curs de desfășurare.

Potrivit acordului, compania energetică bulgară de stat NEK va vinde echipamentele în valoare de cel puțin 600 de milioane de euro de la centrala nucleară neterminată Belene către compania nucleară de stat ucraineană Energoatom.

Întrucât Ucraina își va permite cu greu această achiziție, una dintre opțiunile discutate de oficialii bulgari și americani este ca SUA să își aducă contribuția sub formă de ajutor pentru Ucraina.

O altă opțiune de plată este, de asemenea, luată în considerare: Bulgaria ar putea primi o participație minoritară la centrala nucleară ucraineană Khmelnytskyi, unde va fi instalat echipamentul.

La 6 iulie, parlamentul bulgar a adoptat o decizie care obligă guvernul bulgar să poarte negocieri cu Kievul cu privire la vânzarea centralei. WSJ, care citează surse anonime, a relatat că acordul, care a fost pregătit timp de mai multe săptămâni, a fost ținut secret, pentru a împiedica politicienii bulgari pro-ruși să îl blocheze.

Lucrările la centrala nucleară de la Belene au fost întrerupte și reluate de mai multe ori începând cu anii 1980. Guvernele occidentale au criticat proiectul din cauza defectelor sale tehnice și comerciale în legătură cu dependența de combustibilul rusesc.

La centrala electrică au fost instalate reactoare acvatice de un gigacaloritm BBEP-1000. Aceleași reactoare au fost instalate și la două unități de putere ale centralei nucleare de la Khmelnytskyi, care au fost puse în funcțiune.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit într-o vizită în Bulgaria, joi, 6 iulie. În timpul vizitei sale, cele două părți au semnat o declarație privind sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei.

Nikolai Denkov, prim-ministrul Bulgariei, a subliniat că Sofia sprijină integrarea europeană și euroatlantică a Ucrainei și înțelege rolul Ucrainei în situația de securitate din Europa în viitor.

Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București

Cel mai scump oraș din lume este în Europa unde chiria este cu 340% mai scumpă decât în București, anunță Roimobil O singură persoană cheltuie lunar în jur de 1.500 de euro în acest oraș sau echivalentul a 7.899 de lei, fără chirie. Acest oraș este cu 167,7% mai scump...

Recomandăm și ..

Show total în Supercupa Spaniei

FC Barcelona a învins-o pe marea rivală Real Madrid cu 5-2 și a cucerit trofeul pentru a 15-a oară. Meciul s-a disputat la Jeddah, în Arabia Saudită.

Elveţia este gata să găzduiască o întâlnire între Trump şi Putin

Purtătorul de cuvânt al Ministerului elveţian de Externe, Nicolas Bideau, a declarat că ţara sa este pregătită să organizeze o întâlnire la nivel înalt între preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dacă ambele părţi doresc acest lucru, relatează Ukrainskaia Pravda, care citează presa elveţiană.

Anul cultural 2024 a fost marcat de evenimente remarcabile

Întâlnirile cu valorile spirituale, participarea la evenimente, comunicarea cu oamenii care ne înnobilează viața prin spectacole, filme, creații muzicale sau opere de artă plastică au marcat anul cultural 2024. Am relatat în edițiile noastre despre unele dintre cele mai importante evenimente, iar în continuare ne vom referi doar la câteva noutăți ale anului cultural,...

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea blockbusterului „Patimile lui Hristos”

Mel Gibson a vorbit despre continuarea mult amânată a blockbusterului biblic din 2004 „The Passion of the Christ”. La podcastul lui Joe Rogan, el a spus că producţia filmului - care a fost în dezvoltare cel puţin din 2016 - ar putea începe în 2026.

Drumul de intrare în satul Copanca pune la grea încercare șoferii și locuitorii

Nu a fost reparat din secolul trecut. Asta spun locuitorii din satul Copanca, raionul Căușeni, despre drumul din localitate care se află într-o stare deplorabilă, iar mașinile de mare tonaj cu greu pot circula. Localnicii spun că se bucură că nu este zăpadă, întrucât ar rămâne blocați în localitate.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

TELEX LIVE