Zelenski se întâlneşte în Turcia cu Erdogan înaintea unui summit crucial al NATO

spot_img
spot_img

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlneşte vineri cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Istanbul, în ajunul celei de-a 500-a zile de la invazia rusă în Ucraina şi înaintea unui summit crucial al NATO, relatează AFP.

“Avem nevoie de onestitate în relaţiile noastre” cu Alianţa Nord-Atlantică, a declarat joi Zelenski la Praga, alături de preşedintele ceh Petr Pavel. Este timpul să demonstrăm “curajul şi forţa acestei alianţe”, a adăugat el.

În cursul acestei prime vizite în Turcia a şefului de stat ucrainean din februarie 2022, Zelenski şi Erdogan vor discuta, potrivit cotidianului proguvernamental Sabah, despre acordul privind exporturile de cereale ucrainene, semnat în iulie 2022 sub patronajul Naţiunilor Unite şi al Turciei, dar pe care Rusia nu vede “niciun motiv” pentru a-l prelungi după expirarea sa, la 17 iulie. Moscova se plânge de mai multe luni că nu a fost implementat un alt acord – bilateral – semnat în iulie anul trecut cu ONU privind exporturile sale de îngrăşăminte.

Vizita lui Zelenski la Ankara are loc cu patru zile înainte de deschiderea summitului anual al NATO de la Vilnius, care se va desfăşura pe 11 şi 12 iulie, liderii Alianţei Nord-Atlantice sperând să convingă Ankara să ridice veto-ul asupra aderării Suediei.

Joi, Zelenski s-a deplasat la Praga după o vizită în Bulgaria, pentru a discuta despre aderarea ţării sale la NATO şi pentru a pleda pentru o accelerare a livrării de arme în plină contraofensivă a Kievului.

Liderul de la Kiev a declarat că doreşte ca Ucraina să primească un “semnal clar” că va adera la NATO. “Cred că este necesar să se demonstreze forţa şi unitatea Alianţei”, a arătat el.

Aliaţii caută în continuare o linie comună cu privire la garanţiile de securitate pe care sunt dispuşi să le ofere Kievului şi la invitaţia adresată Ucrainei de a adera în cele din urmă la NATO.

Recomandăm și ..

Curtea Constituțională: Sesizarea comuniștilor privind decretul prin care a fost demis Stoianoglo este inadmisibilă

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților comuniști Diana Caraman, Constantin Starîș, Vladimir Voronin, Oleg Reidman și Nicolai Rusol, care au solicitat controlul constituționalității decretului de demitere a lui Alexandr Stoianoglo. Documentul a fost semnat de Maia Sandu pe 26 septembrie 2023. Conform parlamentarilor, decretul ar încălca principiul de separare a puterilor în stat, notează...

Ucraina strânge probe pentru CPI privind victimele civile ale minelor terestre lăsate de ruşi

Ucraina a documentat moartea a aproape 300 de civili din cauza minelor terestre lăsate de forţele ruse şi strânge probe pentru Curtea Penală Internaţională (CPI), a anunţat vineri Serviciul ucrainean de securitate (SBU), transmite Reuters.

Premierul Poloniei îl acuză pe fostul ambasador al ţării sale la NATO de contacte cu servicii de informaţii străine

Prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a acuzat vineri pe fostul ambasador al Poloniei la NATO, numit în 2019 de fosta putere naţionalistă şi rechemat la sfârşitul lui mai, că a întreţinut contacte cu servicii de informaţii străine şi a obţinut avantaje financiare neautorizate, informează Agerpres.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora