Mercenarii lui Evgheni Prigojin se pregătesc să se mute în Belarus

spot_img

Mercenarii lui Evgheni Prigojin din grupul Wagner se pregătesc să se mute în Belarus, potrivit termenilor unui acord care a dus la încetarea rebeliunii lor împotriva conducerii militare a Rusiei, a declarat un comandant al grupului, transmite sâmbătă Reuters.

De la revolta din 23-24 iunie, în care luptători ai Wagner au capturat pentru scurt timp oraşul Rostov pe Don din sudul Rusiei şi au mărşăluit către Moscova, nu se cunoaşte cu exactitate unde se află Prigojin şi mercenarii săi.

În conformitate cu condiţiile acordului care a pus capăt revoltei, Prigojin urma să se mute în Belarus, iar oamenii săi – mulţi dintre aceştia fiind foşti puşcăriaşi care au fost eliberaţi anticipat în schimbul acceptului de a lupta în Ucraina – aveau de ales să se mute împreună cu el în Belarus, să se alăture forţelor armate regulate ale Rusiei sau să plece acasă.

Totuşi, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi că Prigojin şi mii de mercenari de-ai săi sunt în continuare în Rusia, ridicând semne de întrebare cu privire la punerea în aplicare a înţelegerii.

Anton Ielizarov, al cărui pseudonim de luptător este Lotus, citat sâmbătă de un canal de pe aplicaţia Telegram, a declarat că luptătorii intră acum în vacanţă până la începutul lui august, la ordinele lui Prigojin, după care se vor muta în Belarus.

“Trebuie să pregătim baze, tabere de antrenament, să ne coordonăm cu autorităţile şi administraţiile locale, să organizăm interacţiuni cu agenţiile de aplicare a legii din Belarus şi să pregătim logistica”, a declarat Ielizarov, citat de canalul “Evgheni Prigojin pe Telegram”.

Reuters transmite că nu a putut verifica autenticitatea interviului.

Însuşi Prigojin a păstrat tăcerea în ultimele două săptămâni, lucru care nu-l caracterizează, notează Reuters. Din 26 iunie, el nu a mai postat niciun mesaj pe canalul său favorit de Telegram – Evgheni Prigojin Press Service – unde a apărat revolta mercenarilor săi.

Ielizarov a mai declarat că nu au existat încercări din partea forţelor de securitate ale Rusiei de “a lovi” în luptătorii Wagner după revoltă.

Întrebat despre atacurile recente asupra lui Prigojin din partea presei de stat din Rusia, Ielizarov a declarat că reprezintă o încercare a establishment-ului militar rus de a strica relaţiile dintre şeful mercenarilor şi luptătorii săi.

Încercarea va eşua, a adăugat Ielizarov, pentru că însuşi Prigojin a creat şi a modelat luptătorii Wagner “atunci când statul nu avea nevoie de noi”. Ielizarov l-a comparat pe Prigojin şi oamenii săi cu miticul rege Arthur şi ai săi Cavaleri ai Mesei Rotunde.

Recomandăm și ..

Moartea președintelui iranian: Erdogan anunță o zi de doliu național în Turcia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează AFP, citată de Agerpres.

Număr record de femei, angajate în câmpul muncii, în 2023. Buzu: „Sper să înregistrăm rezultate și mai bune”

Numărul femeilor din Republica Moldova, angajate în câmpul muncii, a atins valori record, în anul precedent. Datele Ministerului Muncii și Protecției Sociale arată că, în 2023, au fost angajate cu peste 23 de mii mai multe femei decât în 2022 și cu aproape 17...

Mama Mădălinei Cojocari şi-a recunoscut vina în faţa instanţei. Riscă să fie deportată din Carolina de Nord

Mama Mădălinei Cojocari, fetiţa dispărută la sfârşitul anului 2022, în Carolina de Nord, a pledat vinovată luni în faţa instanţei. Aceasta își recunoște vina pentru că nu a raportat la timp dispariția, iar acum riscă deportarea, după ce anterior pledase nevinovată, scrie libertate.ro cu...

LIVE TEXT/ Secretarul american al Apărării: „Vom continua să ne asigurăm că Ucraina are controlul asupra cerului”. Rezultatele celei de-a 22-a întruniri a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei....

UPDATE 21: 55 Secretarul american al Apărării: „Vom continua să ne asigurăm că Ucraina are controlul asupra cerului” Secretarul american al Apărării a subliniat unitatea tuturor membrilor Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei și a subliniat determinarea acestora de a face față amenințărilor din...

Punct și de la capăt: Cererea de revizuire depusă de Vlad Filat la CSJ va fi reexaminată, după ce doi judecători au demisionat

Ședința Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție (CSJ) privind cererea de revizuire înaintată de Vladimir Filat și apărătorii acestuia a avut loc astăzi, 20 mai. Astfel, potrivit informațiilor pronunțarea soluției instanței asupra declarației de abținere a fost amânată pentru 27 mai 2024,...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora