Ce a cerut Rusia țărilor NATO înainte de summitul de la Vilnius

spot_img

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat duminica aceasta că liderii NATO ar trebui să discute la summitul lor de săptămâna viitoare situaţia centralei nucleare ucrainene Zaporojie, transmite Reuters.

Liderii NATO se vor întâlni la Vilnius în 11 şi 12 iulie pentru a discuta o gamă largă de subiecte, de la disensiunile privind candidatura Ucrainei la alianţa nord-atlantică şi aderarea Suediei la NATO şi până la creşterea rezervelor de muniţie şi revizuirea primelor planuri de apărare din ultimele decenii, transmite Agerpres.

Zaharova, care a acuzat Ucraina că “provoacă pagube sistematice” centralei nucleare Zaporojie, a declarat că “NATO ar trebui să acorde atenţie sporită în primul rând acesteia”. “În fond, marea majoritate a membrilor alianţei se vor afla în zona directă de impact” (în cazul în care se întâmplă ceva la centrală), a transmis Zaharova pe aplicaţia Telegram.

Vilnius se află la circa 1.000 de kilometri depărtare de Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, aminteşte Reuters, care adaugă că atât Rusia, cât şi Ucraina s-au acuzat reciproc că intenţionează să atace centrala, amplasată în regiunea Zaporojie, teritoriu ucrainean aflat temporar sub ocupaţie rusă, în apropierea liniei de front.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat de zile bune cu privire la ameninţarea serioasă de la centrala nucleară, afirmând recent că forţele ruse au minat acoperişul mai multor reactoare. Experţii Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (AIEA), staţionaţi la centrală, au declarat că încă nu au indicii că ar fi fost amplasate mine sau explozibili la centrală, dar au recunoscut totodată că au nevoie de acces extins pentru a fi siguri că aşa stau lucrurile.

Însă sâmbătă, operatorul rus al centralelor nucleare, Rosenergoatom, a anunţat că este nevoie de timp pentru a le permite experţilor AIEA accesul pe acoperişul a două reactoare de la centrala Zaporojie, unde Ucraina crede că Rusia a amplasat dispozitive explozive.

“Rusia este cât se poate de deschisă. Am confirmat acest lucru în repetate rânduri, chiar şi atunci când solicitările inspectorilor AIEA depăşeau cu mult mandatul lor. Rusia nu-şi schimbă principiile din acest punct de vedere. (…) Dar este nevoie de ceva timp pentru a analiza aceste solicitări, inclusiv pentru că Rusia este răspunzătoare de siguranţa fizică a inspectorilor”, a declarat consilierul Renat Karceaa, de la Rosenergoatom, pentru agenţia TASS, preluată de EFE.

Karceaa a menţionat că problema asigurării securităţii la un nivel atât de înalt se datorează în mare măsură acţiunilor Ucrainei, pe care a acuzat-o că lansează atacuri de artilerie şi foloseşte drone împotriva centralei nucleare, ocupată de Rusia din 4 martie 2022.

“Rusia lucrează şi mai atent şi mai exhaustiv la aceste probleme” de securitate, a subliniat el.

Recomandăm și ..

20 Mai: Ziua mondială a albinelor. „O treime din producția agricolă la nivel mondial depinde de polenizarea realizată de albine”

Ziua mondială a albinelor este marcată în fiecare an la data de 20 mai. „Albinele joacă un rol crucial în creșterea randamentului culturilor şi promovarea siguranței alimentare, precum și în atenuarea schimbărilor climatice și a conservării mediului. În prezent, populațiile de albine au scăzut...

Traian Băsescu: Moldova va putea adera la UE dacă va renunța la Transnistria

Traian Băsescu: Republica Moldova are o șansă să intre în UE sau chiar putem ajunge la situația de reunificare, cu o singură condiție, să renunțe la Transnistria. Rusia poate să renunțe la Moldova, nu la Transnistria Republica Moldova are o șansă să devină membră a...

Japonia: O lingură electrică, premiată cu Ig Nobel a fost pusă în vânzare

Gigantul japonez al băuturilor Kirin Holdings a început să vândă o lingură electrică despre care cercetătorii susțin că poate promova o alimentație mai sănătoasă prin accentuarea gustului sărat fără adăugarea de sare, informează Reuters. Lansarea de luni a produsului marchează prima comercializare a tehnologiei care...

Ce salariu are Macron; Fișa cu venitul lunar al președintelui Franței a fost publicată într-un gest fără precedent

Emmanuel Macron a fost nevoit să facă public salariul lunar pe care îl câștigă în calitate de președinte al Franței, scrie 7sur7. Dacă remunerația șefului statului era deja cunoscută, publicarea acestei fișe de salariu este fără precedent, relatează presa franceză.

Moartea președintelui iranian: Erdogan anunță o zi de doliu național în Turcia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează AFP, citată de Agerpres.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora