NATO ar putea scurta procesul de aderare a Ucrainei. Stoltenberg: „Sunt sigur că toţi aliaţii vor fi de acord”

spot_img
spot_img

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat luni că statele membre ale acestei alianţe vor examina la summitul lor care începe marţi la Vilnius reducerea la un singur pas a procesului de aderare a Ucrainei la NATO, respectiv renunţarea la Planul de Acţiune pentru aderarea la NATO (Membership Action Plan – MAP), în timp ce ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba susţine că decizia de eliminare a acestui plan este deja luată, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Vorbind la o conferinţă de presă înaintea summitului, Stoltenberg a spus că una dintre propunerile pe care aliaţii le vor discuta pentru a apropia Ucraina de NATO este suprimarea Planului de Acţiune pentru aderarea la NATO, astfel că în cazul unei viitoare aderări a Ucrainei s-ar trece “de la un proces din doi paşi la un proces cu un singur pas”.

Întrebat precis dacă există deja o decizie în acest sens, el a răspuns că încă nu a fost luată o decizie definitivă. “Se desfăşoară consultări şi astăzi vor fi alte reuniuni. Dar sunt sigur că toţi aliaţii vor fi de acord asupra unui mesaj foarte clar de asemenea în ce priveşte Ucraina”, a adăugat Stoltenberg, citat de Agerpres.

De partea sa, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a scris pe Twitter că NATO a decis deja să renunţe la MAP în cazul Ucrainei. “După discuţii intensive, aliaţii NATO au ajuns la un consens de a elimina MAP din calea aderării Ucrainei. Salut această decizie îndelung aşteptată care scurtează drumul nostru către NATO”, a transmis Kuleba.

De asemenea, un responsabil occidental a declarat agenţiei France Presse, cu condiţia anonimatului, că aliaţii NATO “sunt pregătiţi” să elimine pentru Ucraina respectivul plan. Totuşi, adaugă acelaşi oficial, “chiar dacă acesta va fi suprimat, Ucraina tot va trebui să efectueze alte reforme înaintea aderării la NATO”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aşteptat la summitul NATO din 11-12 iulie, cere angajamente clare asupra unei perspective de aderare de îndată ce războiul cu Rusia se va încheia. Dar statele membre încă mai caută o linie comună asupra garanţiilor de securitate pe care sunt dispuse să le ofere Ucrainei.

Recomandăm și ..

Google blochează utilizatorii YouTube Premium care utilizează VPN-uri pentru tarife mai mici

Google a început să blocheze accesul abonaților YouTube Premium care folosesc servicii VPN pentru a-și înregistra abonamentul în țări cu tarife mai mici, scrie Playtech.ro. Acești utilizatori sperau să profite de beneficiile YouTube fără reclame la un cost redus, chiar și după ce se conectau din țara lor natală. YouTube Premium este un abonament plătit...

LIVE TEXT/ PIB-ul Ucrainei a crescut cu mai mult de 4% în ultimele șase luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Război în Ucraina, ziua 870

UPDATE 22:15 PIB-ul Ucrainei a crescut cu 4,1% în ultimele șase luni, comparativ cu primele șase luni din 2023, cu o creștere de 1,1% în iunie, a raportat Ministerul Economiei de la Kiev pe 12 iulie. „În cursul lunii iunie, economia a funcționat în condiții dificile de întrerupere a energiei electrice. Cu toate acestea,...

Veneția vrea să mărească taxa care trebuia să-i sperie pe turiștii de o zi: „Un eşec total, oraşul este încă plin”

Sistemul experimental de plată introdus pentru turişti de oraşul italian Veneţia a avut doar un impact limitat asupra reducerii aglomeraţiei în oraşul lagună. Astfel, preţurile vor fi aproape sigur majorate anul viitor, a declarat vineri un politician care a condus proiectul.

Record absolut! S-a calificat în finala Wimbledon, după cea mai lungă semifinală din istoria competiției

Jucătoarea italiană de tenis Jasmine Paolini este prima finalistă a ediţiei din acest an a turneului de Grand Slam de la Wimbledon după ce a trecut joi, într-un meci maraton, de croata Donna Vekic, 2-6, 6-4, 7-6 (10/8).

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora