Serviciul Vamal vine cu precizări privind vămuirea mijloacelor de transport mai vechi de 7 ani

spot_img

Mijloacele de transport cu numere străine cu termenul de exploatare mai mare de 7 ani la data achitării drepturilor de import, care circulă pe teritoriul Republicii Moldova cel puțin 90 de zile cumulativ, sunt plasate sub regimul vamal de import. Șoferii vor achita acciza în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2023.

În cazul în care termenul de admitere temporară de 180 de zile sau de 3 ani a fost încălcat, atunci funcționarul vamal va fi obligat să aplice sancțiuni contravenționale pentru depășirea duratei de aflare a mijlocului de transport pe teritoriul Republicii Moldova, a explicat șeful secției destinații vamale din cadrul Serviciului Vamal, Valeriu Cozârev. Potrivit lui, o altă condiție este ca mijloacele de transport să nu fie transmise pe teritoriul țării noastre. Dacă acest fapt va fi constatat de către Serviciul Vamal, la fel va fi întocmită o sesizare iar pasibili de răspundere contravențională vor fi ambele persoane. De asemenea, va fi verificată și plata integrală a vinietei.

„Aceste mijloace de transport să fi fost introduse și declarate prin acțiuni în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2022. În perioada respectivă, aceste mijloace de transport să se aflat pe teritoriul Republicii Moldova o perioadă de 90 de zile cumulativ. Să fie prezentată dovada achitării vinietei în mărime integrală. La momentul vămuirii sunt obligați să prezinte declarația vamală DV6, pașaportul tehnic al mijlocului de transport, contractul sau alt document care atestă dreptul de proprietate asupra acestui mijloc de transport”, a explicat funcționarul pentru Radio Moldova.

Valeriu Cozârev a mai precizat că proprietarii de automobile cu numere de înmatriculare străine care au fost accidentate sau vândute la piese vor achita o taxă unică în valoare de 15 mii de lei, pentru a fi excluse din Sistemul informațional al Serviciului Vamal.

Amintim că începând cu 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare noul Cod vamal, iar una dintre prevederile acestuia este limitarea aflării pe teritoriul Republicii Moldova până la 180 de zile pe parcursul unui an a mijloacelor de transport care au plăcuțe cu număr de înmatriculare pe teritoriul altui stat.

În prezent, în Republica Moldova circulă aproximativ 180 de mii de mijloace de transport care sunt plasate sub regimul vamal de admitere temporară. 15 mii dintre acestea sunt înregistrate în România.

Recomandăm și ..

Ce salariu are Macron; Fișa cu venitul lunar al președintelui Franței a fost publicată într-un gest fără precedent

Emmanuel Macron a fost nevoit să facă public salariul lunar pe care îl câștigă în calitate de președinte al Franței, scrie 7sur7. Dacă remunerația șefului statului era deja cunoscută, publicarea acestei fișe de salariu este fără precedent, relatează presa franceză.

Moartea președintelui iranian: Erdogan anunță o zi de doliu național în Turcia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează AFP, citată de Agerpres.

Număr record de femei, angajate în câmpul muncii, în 2023. Buzu: „Sper să înregistrăm rezultate și mai bune”

Numărul femeilor din Republica Moldova, angajate în câmpul muncii, a atins valori record, în anul precedent. Datele Ministerului Muncii și Protecției Sociale arată că, în 2023, au fost angajate cu peste 23 de mii mai multe femei decât în 2022 și cu aproape 17...

Mama Mădălinei Cojocari şi-a recunoscut vina în faţa instanţei. Riscă să fie deportată din Carolina de Nord

Mama Mădălinei Cojocari, fetiţa dispărută la sfârşitul anului 2022, în Carolina de Nord, a pledat vinovată luni în faţa instanţei. Aceasta își recunoște vina pentru că nu a raportat la timp dispariția, iar acum riscă deportarea, după ce anterior pledase nevinovată, scrie libertate.ro cu...

LIVE TEXT/ Secretarul american al Apărării: „Vom continua să ne asigurăm că Ucraina are controlul asupra cerului”. Rezultatele celei de-a 22-a întruniri a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei....

UPDATE 21: 55 Secretarul american al Apărării: „Vom continua să ne asigurăm că Ucraina are controlul asupra cerului” Secretarul american al Apărării a subliniat unitatea tuturor membrilor Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei și a subliniat determinarea acestora de a face față amenințărilor din...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora