Olesea Stamate propune completarea Codului electoral

spot_img

Olesa Stamate președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului anunță ca a înregistrat un proiect de lege care vine să pună în aplicare a unui mecanism de prevenție, ce rezultă din declararea neconstituțională a unui partid politic.

Stamate propune completarea Codului electoral cu următoarea restricție în dreptul de a candida la alegeri:

Nu pot fi alese: […] pe o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional.

Am considerat că este oportună și justificată legiferarea de către Parlament a unei restricții asupra dreptului de a fi ales, și anume în cazul persoanelor care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional.

În caz contrar, efectele practice ale Hotărîrii Curții Constituționale s-ar fi rezumat la cei care actualmente dețin mandatul (prin faptul că devin independenți). Aceștia ar putea bine mersi să candideze la următoarele alegeri pe lista altui partid, sau ca și candidați independenți, ceea ce discrediteaza însăși ideea declarării neconstituționale a unui partid, în calitate de mecanism de prevenție, mai anunță Olesea Stamate.

Recomandăm și ..

100 de mii de lei de la primărie și alte 50 de mii – de la Ministerul Justițiri. Fostul pretor de Buiucani, Valeriu Nemerenco, a obținut un nou câștig...

50 de mii de lei prejudiciu moral cauzat prin neexecutarea în termen rezonabil a hotărârii judecătorești. Este decizia primei instanțe în cazul fostului pretor de Buiucani, Valeriu Nemerenco. Soluția a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău. Suma se adaugă la cele 100 de mii câștigate...

VIDEO Organele de control cer mită? Iată ce acțiuni pot întreprinde agricultorii din Republica Moldova

Verificările spontante și așa zisele nereguli depistate în actele celor care se ocupă cu agricultura, însă fără temei, trebuie raportate la Centrul Național Anticorupție (CNA). Este îndemnul juriștilor moldoveni, în cadrul unei campanii de sensibilizare și informare a opiniei publice, care are drept scop...

Starea de urgență din Moldova ar putea să nu mai fie prelungită. Anunțul făcut de Olesea Stamate | VIDEO

Starea de urgență în Republica Moldova ar putea să nu mai fie prelungită. Despre asta a anunțat președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, în cadrul unei emisiuni de la TV8. Potrivit Olesei Stamate, o nouă hotărâre ar putea fi luată de urgență doar...

Poliția a identificat unul dintre moldovenii care ar fi desenat steaua lui David, în Paris: „A fost implicat în destabilizările dirijare de grupul criminal Șor”

Oamenii legii au stabilit că unul dintre moldovenii care au desenat steaua lui David, pe clădirile din Paris, a fost anterior implicat în „acțiuni de huliganism și destabilizare dirijate de grupul criminal Șor”.

Cât vor costa mâine benzina și motorina; Noile prețuri stabilite de ANRE

Benzina se va ieftini miercuri, 29 noiembrie, cu 4 bani, iar motorina - cu 2 bani.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora