Mihail Saakașvili a ajuns de nerecunoscut. El vrea să transmită un mesaj Georgiei

spot_img

Ce imagine vrea să transmită Georgia? Cea îngrijorătoare oferită pe 3 iulie de pe un pat de spital de fostul președinte Mihail Saakașvili?

Închis de la întoarcerea sa în țară, în septembrie 2021, după un exil de opt ani în Ucraina, urmărit penal pentru multiple capete de acuzare pe care le contestă, acesta din urmă este acum de nerecunoscut, parcă distrus de detenție.

Deteriorarea stării sale de sănătate, în cele puțin peste douăzeci de luni, este impresionantă. Soarta lui Mihail Saakașvili, care se consideră, nu fără motiv, prizonier politic, nu este diferită de cea a adversarului rus Alexei Navalnîi. La fel ca acesta, Saakașvili este supus unui tratament degradant și unei forme de persecuție pseudo-judiciară. Personalitatea fostului președinte a lăsat amintirea unui reformator adesea brutal. De asemenea, și-a inventat o a doua viață politică într-o altă țară decât a lui, în Ucraina, unde a fost și guvernator al regiunii Odesa. Dar această traiectorie politică tulbure nu poate justifica relele tratamente la care este supus.

El a întruchipat primul dorința de emancipare de Rusia a unor foste republici sovietice, reflectată în revoluțiile colorate care au speriat Kremlinul. Adus la putere de „Revoluția trandafirilor”, în 2004, Saakașvili a promovat într-adevăr o orientare ferm pro-europeană, devenind rapid oaia neagră a lui Vladimir Putin. Rezistență acerbă Tensiunile cu Moscova au culminat cu scurtul război ruso-georgian din 2008, care s-a încheiat cu înfrângerea militară a regimului de la Tbilisi și ocuparea a două teritorii, Abhazia și Osetia de Sud.

Drama lui Mihail Saakașvili

Acest conflict a prefigurat tratamentul administrat de Moscova Ucrainei în 2014, pedepsită tot pentru că a pretins să se desprindă de pe orbita Rusiei. Moldova, destabilizată și ea de un separatism instrumentalizat de regimul rus, se teme că ar putea suferi aceeași soartă. Plecarea sa de la putere în 2012, în timpul primei alternanțe democratice experimentate de Georgia, l-a expus unei răzbunări tenace, pornită de oligarhul pro-Kremlin Bidzina Ivanishvili, dușmanul său declarat, prin intermediul lui Irakli Garibachvili, care conduce actualul guvern. Fostul președinte suportă acum consecințele acestor înfruntări nemiloase.

Atacul asupra lui depășește simpla lui persoană, pentru că tratamentul care i-a fost rezervat de statul georgian nu poate decât să compromită aspirațiile europene nutrite de o bună parte a populației sale. Aceasta este solidară cu rezistența acerbă opusă de Ucraina Rusiei, dar guvernul georgian încearcă să-i facă pe plac Kremlinului, în ciuda rănii teritoriilor pierdute. Societatea civilă s-a ridicat împotriva guvernului în martie pentru a-l forța să retragă un proiect de lege care viza organizațiile neguvernamentale și mass-media, copiat după modelul implementat de Moscova.

Europenii ar trebui să facă din soarta lui Mihail Saakașvili o chestiune de principiu. După luni de presiuni naționale și internaționale, președinta Georgiei, Salomé Zurabișvili, pro-europeană, a grațiat pe 22 iunie o jurnalistă, Nika Gvaramia, obiectul unei vendete similare. Este de așteptat ca președinta să emită de urgență o grațiere similară și pentru predecesorul ei întemnițat, pe care Ucraina se oferă să-l primească pentru tratament medical.

Recomandăm și ..

Fost președinte al României: „Republica Moldova poate adera la UE cu o singură condiție”

Republica Moldova are „o șansă” să devină membră a Uniunii Europene sau chiar să se reunească cu România, însă cu o condiție – „să renunțe la regiunea transnistreană”. Cel puțin asta declară fostul președinte român Traian Băsescu. Politicianul susține că autoritățile de la Chișinău...

Biroul Național de Statistică: Peste 1,7 milioane de persoane au fost recenzate de la începutul recensământului

În cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 1 milion 770 de mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită) și circa 1 milion 215 mii de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare...

Cu viteză excesivă și beți la volan: Peste 2800 de șoferi s-au ales cu amenzi, în acest weekend

Oamenii legii anunță că, în urma măsurilor desfășurate de INSP pentru supravegherea traficului rutier, dar și menținerea ordinii publice, pe întreg teritoriul republicii în zilele de weekend au fost sancționați peste 2800 de participanți la trafic care au încălcat regulile de circulație.

FOTO Mașini retro folosite de foștii demnitari ai țării, expuse în fața Parlamentului

Din 21 mai mașinile de epocă ale legislativului vor fi expuse în scuarul Parlamentului. Acestea vor putea fi vizitate până la data de 23 mai. Astfel, vor fi expuse mijloacele de transport cu care se deplasau foștii demnitari ai țării: Limuzina „Gaz-14”, anul producerii 1987,...

Dezvăluiri despre accidentul în care a murit Raisi: Un cleric a mai trăit o oră după impact și a încercat să ia legătura cu Teheranul

Apar noi informații despre accidentul de elicopter în care și-a pierdut viața președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și ministrul de Externe. Unul dintre clericii de rang înalt aflat la bord a mai trăit o oră după impact, timp în care a încercat să ia...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora