Mihail Saakașvili a ajuns de nerecunoscut. El vrea să transmită un mesaj Georgiei

spot_img

Ce imagine vrea să transmită Georgia? Cea îngrijorătoare oferită pe 3 iulie de pe un pat de spital de fostul președinte Mihail Saakașvili?

Închis de la întoarcerea sa în țară, în septembrie 2021, după un exil de opt ani în Ucraina, urmărit penal pentru multiple capete de acuzare pe care le contestă, acesta din urmă este acum de nerecunoscut, parcă distrus de detenție.

Deteriorarea stării sale de sănătate, în cele puțin peste douăzeci de luni, este impresionantă. Soarta lui Mihail Saakașvili, care se consideră, nu fără motiv, prizonier politic, nu este diferită de cea a adversarului rus Alexei Navalnîi. La fel ca acesta, Saakașvili este supus unui tratament degradant și unei forme de persecuție pseudo-judiciară. Personalitatea fostului președinte a lăsat amintirea unui reformator adesea brutal. De asemenea, și-a inventat o a doua viață politică într-o altă țară decât a lui, în Ucraina, unde a fost și guvernator al regiunii Odesa. Dar această traiectorie politică tulbure nu poate justifica relele tratamente la care este supus.

El a întruchipat primul dorința de emancipare de Rusia a unor foste republici sovietice, reflectată în revoluțiile colorate care au speriat Kremlinul. Adus la putere de „Revoluția trandafirilor”, în 2004, Saakașvili a promovat într-adevăr o orientare ferm pro-europeană, devenind rapid oaia neagră a lui Vladimir Putin. Rezistență acerbă Tensiunile cu Moscova au culminat cu scurtul război ruso-georgian din 2008, care s-a încheiat cu înfrângerea militară a regimului de la Tbilisi și ocuparea a două teritorii, Abhazia și Osetia de Sud.

Drama lui Mihail Saakașvili

Acest conflict a prefigurat tratamentul administrat de Moscova Ucrainei în 2014, pedepsită tot pentru că a pretins să se desprindă de pe orbita Rusiei. Moldova, destabilizată și ea de un separatism instrumentalizat de regimul rus, se teme că ar putea suferi aceeași soartă. Plecarea sa de la putere în 2012, în timpul primei alternanțe democratice experimentate de Georgia, l-a expus unei răzbunări tenace, pornită de oligarhul pro-Kremlin Bidzina Ivanishvili, dușmanul său declarat, prin intermediul lui Irakli Garibachvili, care conduce actualul guvern. Fostul președinte suportă acum consecințele acestor înfruntări nemiloase.

Atacul asupra lui depășește simpla lui persoană, pentru că tratamentul care i-a fost rezervat de statul georgian nu poate decât să compromită aspirațiile europene nutrite de o bună parte a populației sale. Aceasta este solidară cu rezistența acerbă opusă de Ucraina Rusiei, dar guvernul georgian încearcă să-i facă pe plac Kremlinului, în ciuda rănii teritoriilor pierdute. Societatea civilă s-a ridicat împotriva guvernului în martie pentru a-l forța să retragă un proiect de lege care viza organizațiile neguvernamentale și mass-media, copiat după modelul implementat de Moscova.

Europenii ar trebui să facă din soarta lui Mihail Saakașvili o chestiune de principiu. După luni de presiuni naționale și internaționale, președinta Georgiei, Salomé Zurabișvili, pro-europeană, a grațiat pe 22 iunie o jurnalistă, Nika Gvaramia, obiectul unei vendete similare. Este de așteptat ca președinta să emită de urgență o grațiere similară și pentru predecesorul ei întemnițat, pe care Ucraina se oferă să-l primească pentru tratament medical.

Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București

Cel mai scump oraș din lume este în Europa unde chiria este cu 340% mai scumpă decât în București, anunță Roimobil O singură persoană cheltuie lunar în jur de 1.500 de euro în acest oraș sau echivalentul a 7.899 de lei, fără chirie. Acest oraș este cu 167,7% mai scump...

Recomandăm și ..

Show total în Supercupa Spaniei

FC Barcelona a învins-o pe marea rivală Real Madrid cu 5-2 și a cucerit trofeul pentru a 15-a oară. Meciul s-a disputat la Jeddah, în Arabia Saudită.

Elveţia este gata să găzduiască o întâlnire între Trump şi Putin

Purtătorul de cuvânt al Ministerului elveţian de Externe, Nicolas Bideau, a declarat că ţara sa este pregătită să organizeze o întâlnire la nivel înalt între preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dacă ambele părţi doresc acest lucru, relatează Ukrainskaia Pravda, care citează presa elveţiană.

Anul cultural 2024 a fost marcat de evenimente remarcabile

Întâlnirile cu valorile spirituale, participarea la evenimente, comunicarea cu oamenii care ne înnobilează viața prin spectacole, filme, creații muzicale sau opere de artă plastică au marcat anul cultural 2024. Am relatat în edițiile noastre despre unele dintre cele mai importante evenimente, iar în continuare ne vom referi doar la câteva noutăți ale anului cultural,...

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea blockbusterului „Patimile lui Hristos”

Mel Gibson a vorbit despre continuarea mult amânată a blockbusterului biblic din 2004 „The Passion of the Christ”. La podcastul lui Joe Rogan, el a spus că producţia filmului - care a fost în dezvoltare cel puţin din 2016 - ar putea începe în 2026.

Drumul de intrare în satul Copanca pune la grea încercare șoferii și locuitorii

Nu a fost reparat din secolul trecut. Asta spun locuitorii din satul Copanca, raionul Căușeni, despre drumul din localitate care se află într-o stare deplorabilă, iar mașinile de mare tonaj cu greu pot circula. Localnicii spun că se bucură că nu este zăpadă, întrucât ar rămâne blocați în localitate.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

TELEX LIVE